Kundaktaki bebekleriyle çöp topluyorlar

Diyarbakır’da yaşayan 8 nüfuslu Suriyeli aile kundaktaki bebeği de dâhil tüm aile fertleriyle beraber çöp toplayarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Kundaktaki bebekleriyle çöp topluyorlar

Diyarbakır’da yaşayan Suriyeli ailelerin zor şartlarda hayatlarını idame ettikleri bilinirken, objektiflerimize yansıyan görüntülerde 8 nüfuslu Suriyeli bir ailenin kundaktaki bebeği de dâhil tüm aile fertleriyle beraber şehrin her yerini gezerek çöp toplaması yürek burktu.

Diyarbakır’ın en işlek caddesinde kucağında uyuyan bir bebek ile çöp arabasını taşıyan bir kadın dikkatleri üzerlerine çekerken, çöp arabasının içinde oturan 1,5 yaşındaki çocuğu görenlerin ise şaşkınlıkları bir kat daha artıyor.

Suriye’nin Halep kentinde yaşayan Suriyeli aile, savaş nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye’nin Diyarbakır şehrinde yaşamaya başlamış. Evin geçimini üzerine alan Muhammed Abid, “6 çocuk, 8 nüfus ile geçinmeye çalışıyoruz. İnsanlar şaşkın şaşkın bakıyor bize. Çocukları çöp arabasına koymak zorundayız, sadece bir çocuk değil ki 6 saat kucağımızda gezdirelim. Evde tek başlarına da bırakmak istemiyorum. Her an yanlarında olmak istiyorum. Yapabilecek düzenli bir işim yok. Mecbur çöpçülük yapıyorum. Dilencilikten ya da hırsızlıktan iyi değil mi çöpçülük. İmkânım olsa, daha iyi bir iş yaparım.” diyerek az Türkçesiyle derdini anlatmaya çalışıyor.

Suriyeli çocuklardan kiminin terliği, kiminin tişörtü, kiminin de pantolonu yırtık olduğu fark edilirken, kiminin de hiç ayakkabısının olmaması dikkat çekti. Öte yandan Suriyeli aile, yetkililerin kendilerine yönelik yardım yapılmasını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz