Görüş Bildir

Kürt meselesine Ümmet çözümü!

İki gün süren ve 4 oturum şeklinde yapılan " 2. Kürdistan Âlimler Buluşması'nın" sonuç bildirgesinde, Kürt meselesinin ümmet boyutundan bağımsız bir şekilde ele alınamayacağı, çözümün "Ümmetce" olabileceği vurgulandı.

Kürt meselesine Ümmet çözümü!

Cumartesi ve Pazar günü, Diyarbakır'da organize edilen ve yüzlerce alim ile ulamenın katılım gösterdiği 2. Kürdistan 2. Kürdistan Âlimler Buluşması sona erdi. 4 ayrı oturumun yapıldığı buluşmanın sonuç bildirgesi de açıklandı. Bildirgede, Kürt/Kürdistan meselesinde ulemaların rol alması gerektiği ifade edilirken, çözümün "ümmetce" olabileceği belirtildi.

SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

17 maddelik sonuç bildirgesinde, Kürdistan Âlimler Buluşması, 1. buluşmanın devamı ve bu buluşmada alınan kararların ikinci adımı mahiyetinde olduğu vurgulanırken, "bu buluşmada, “ümmet ve ulema” ile “Kürt meselesi ve çözüm önerileri” olmak üzere iki ana başlık ele alınmıştır" denildi.  "Kürdistan ulemasının ümmet boyutunda ve Kürt/Kürdistan meselesinde görevi, sorumluluğu ve yapabileceklerini tartışırken Kürt meselesinin de ümmet boyutundan bağımsız bir şekilde ele alınmaması gerektiği ortaya konulmuştur" denilen bildirgede şu ifadelere yer verildi.

17 MADDE ALTINDA FÖRMÜL

1–Kürdistan Âlimler Buluşması; Başta Kürdistan ve İslam coğrafyası olmak üzere, tüm insanlığın huzur ve selameti için imkânları dâhilinde gerekli gayreti ortaya koymada kararlı bir duruş sergilemektedir.

2–Bu oluşum; âlimlerin birbirleriyle tanışmasına, kaynaşmasına ve nihai hedefte yardımlaşmasına vesile olmalıdır. Bu maksada yönelik gerekli adımlar geciktirilmeden atılmalıdır.

3–Bu buluşma ile bir fikir alışverişi şeklinde varlığını sürdürmekten ziyade, aynı amaç ve hedeflerde ortak fikre sahip olanların bir buluşma organına dönüşmesi hedeflenmektedir.

4–Bu irade; tüm Kürtlerin sorun ve problemlerini çözmede fikir beyan eden ve gerekli icraatı ortaya koymaya çalışan bir organizasyon şeklini almalıdır.

5–Bu organizasyon; Kürdistan’ın üç önemli problemi fakirlik, cehalet ve ihtilafın giderilmesi için somut reçeteler ortaya koymalıdır.

6–Kürdistan Âlimler Buluşması; Kürdistan coğrafyasının İslam ümmetinin bir parçası olduğu bilinciyle kendi toplumunun ıslahı için gerekli çalışmaların yapılmasına öncü olmalıdır.

7–Âlimlerin bu buluşması; İslam kardeşliğinin tesisi için başta Kürdistan coğrafyası olmak üzere İslam coğrafyasının tamamında gerekli girişimlerde bulunmalıdır.

8–Bu irade; Kürdistan ve İslam coğrafyasının sürüklendiği, dinsizlik, kavmiyetçilik, mezhepçilik, tekfircilik ve tüm aşırı uçlara karşı vasat İslami düşünce ve pratiği esas alan tedbirler ortaya koymalıdır.

9–Bu oluşum; öncellikle Kürdistan’da yaşanan hukuksuzluklara müdahil olmalı ve her mazlumun sesi ve soluğu olmalıdır. Bununla birlikte imkânları nispetinde İslam coğrafyasının mazlumiyetine de çözüm bulmak için çaba göstermelidir.

10–Bu beraberlik; hem Kürdistan ve hem de bütün İslam coğrafyasında yaşanan mezalime karşı çözümlerini şiddetten uzak söylem ve eylemlerle ortaya koymalıdır.

DİNDAR BİR NESİL YETİŞTİRMEK

11–Kürdistan Âlimler Buluşması; toplumsal ifsada karşı dindar bir nesil yetiştirmek için gerekli çözümleri ortaya koymalı, bu amaçla yoğun bir çalışma başlatmalıdır.

12–Âlimlerin bu gayreti; emperyalistlerin kadının ifsadı üzerinden toplumu fesada sürüklemesine karşı; Müslüman kadın profilini ortaya koyarak kadının ıslahına çalışmalıdır.

13–Kürdistan Âlimler Buluşması; Kürdistan ve İslam coğrafyasında bulunan âlim ve İslami cemaatlerle yoğun bir diyalog kurup kaynaşmalarını sağlamalıdır.

14–Bu irade; Kürdistan medreselerinin ıslahı, ortak müfredat oluşturulması ve geliştirilmesi için medreseler arası bir ilişki ve diyalogun lüzumunu vurgulamakta, bu konuda ivedilikle gerekli adımların atılması gerektiğine inanmaktadır.

15–Kürdistan Âlimler Buluşması; daha somut adımların atılması için kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklarla ilgili tüm katılımcılardan en kısa sürede çözüm üretmelerini talep etmektedir.

16–Bu organizasyonun her yıl Ekim ayında mutat olarak yapılması kararı alınmıştır. Bu organizasyona katkı sunan tüm katılımcılarımızın destekleri devam etmelidir.

17- Bu buluşmanın kalıcı bir organizasyona dönüşmesi ve alınan kararların takibi için katılımcılardan bir komisyonun kurulması uygun görülmüştür.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi