Kürt Partiler "Evet" diyor

Kürt Parti ve hareketlerinin bir bölümü, Kuzey Irak'ta yapılması kararlaştırılan "Bağımsızlık Referandumuna evet deme kararı alarak, destek verdi.

Kürt Partiler

Azadi Hareketi, PAK, PDK-Bakur, PDK-T, ÖSP ve PSK'nin aralarında bulunduğu blogun çağrısı üzerine Diyarbakır'da yapılan çalıştay sonuçlandı. Çalıştaya dair sonuç bildirgesinde, Mesut Barzani liderliğinde Kuzey Irak Kürt yönetiminin, "Bağımsızlık" referandumuna ilişkin 25 Eylül'de yapılacak seçime tam destek verirken, "Evet" diyeceklerini bildirdi.

Bir otelde düzenlenen çalıştay sonrası hazırlanan sonuç bildirgesinde, 13 kişilik bir inisiyatif oluşturulduğu ifade edilerek, ortak bildiri okundu. ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek tarafından sonuç bildirgesi okundu. Çiftyürek, Kürt partilerin bağımsızlık referandumuna ilişkin tavrının “Evet” yönünde olduğunu söyledi.

“Bağımsızlık referandumunun”  uzun bir dönemdir Irak Bölgesel Küert Yönetiminin gündeminde olduğunun belirtildiği sonuç bildirgesinde 25 Eylül 2017 günü yapılacak olan "Bağımsızlık Referandumu"nun “tarihi, gerçekçi, gerekli ve kutsal bir karar olarak değerlendiriyoruz” denilen sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı.

KARARA SAYGI DUYULMALI

Çalıştayımız, Birleşmiş Milletler,Avrupa Bir!iği,İslam Konferansı'nı, tüm dünya devletleri ve kamuoyunu , bağımsızlık referandumu'nu desteklemeye, yardımcı olmaya ve gözlemci olmaya çağırıyor.Türkiye, İran, Irak, Suriye ve tüm bölge devletlerini kendileri için istedikleri tüm hakların başka halklara da verilmesi gerektiği konusunda empati geliştirmeye ve Güney Kürdistan halkının irade beyanı ve kararına saygı duymaya çağırıyoruz”

ZORLU BİR MÜCADELE SONUCU

“Bu adım, uzun ve zorlu bir mücadelenin ürünü bir adımdır; on binlerce şehit ve kahramanın canları pahasına gelinen bir duraktır bağımsızlık referandumu. Ve Ahmede Xanî'nin rüyasının, Qazî Muhammed ve Molla Mustafa Barzani'nin vasiyetinin gerçekleşmesidir. Kürdistan halkı kendi emek, mücadele ve iradesiyle bu aşamaya gelmiştir”

BAĞIMSIZLIK TALEBİDİR

“Referandumdan sonra, özgürlük davamız, Kürdistan'ın dört parçasında da yeni bir aşamaya varacaktır. Bağımsızlık referandumu, tüm bölge devletleri üzerinde de önemli değişimleri farz kılacaktır. Son 26 yıllık tecrübenin de gösterdiği gibi, yaşadığı tüm engel ve sorunlara rağmen, Güney Kürdistan yine de bağımsız bir devlet olmaya hazırdır. Güney Kürdistan halkı kendi kendisini yönetme konusunda kararlı bir iradeye ve büyük bir tecrübeye sahiptir. Güney Kürdistan bağımsızlık referandumu aynı zamanda Kerkük, Şengal gibi 140. Madde kapsamındaki yerlerde de halkımızın irade beyanını açığa çıkaracağı için de büyük önem taşımaktadır. Yani, 25 Eylül'de hem Güney Kürdistan topraklarının tümünün Kürdistan Bölge Hükümeti yönetimine dahil edilmesi iradesi, hem de halkımızın bağımsızlık talebi, dünya kamuoyuna ilan edilecek.”

İÇ İTTİFAKIN SAĞLANMASI

“Güney Kürdistan'daki tüm partileri ve toplumsal kesimleri, böylesi hassas bir süreçte, kendi iç birliklerini, ittifaklarını güçlendirmeye çağırıyoruz. Tecrübeler ispatlamıştır ki, en büyük gücümüz, iç ittifakımızdır; ittifaksızlık da en büyük yararımızdır. Bağımsızlık referandumunda en yüksek oranda katılım ve "evet" oyu için ittifak zorunlu bir ihtiyaçtır.”

EVET OYU VERMEYE ÇAĞRI

 “Tüm Kürdistani duygularımızla, Güney Kürdistan'daki halkımızı, 25 Eylül'de sandığa gitmeye ve "evet" oyu kullanmaya çağırıyoruz. Kürdistan'ın diğer parçalarındaki halkımıza ve dünyadaki tüm Kürdistalılara da bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Kürdistan’ın dört bir yanında ve diyasporada, Kürdistan halkı ayağa kalkmalı ve Güney Kürdistan'a yönelen her saldırıya karşı bir kalkan olabilmelidir. Sadece Güney Kürdista'da değil, tüm Kürdistan'da ve tüm dünyada bağımsızlık iradesi güçlü bir şekilde ortaya çıkmalıdır.”

‘13 kişiden oluşan bir İnisiyatif’

“Çalıştayımız, Türkiye’deki siyasi, partiler, sivil kuruluşlar, basın yayın organları, yazarlar, aydınlar ile ilişkiler geliştirilerek, referanduma desteğin sağlanması ve güçlendirilmesi kararını almıştır. Çalıştayımız, etkili dünya devletlerinin Türkiye'deki Büyükelçilik ve Konsolosluklarıyla görüşülmesinin önemine dikkat çekmektedir. Bağımsızlık Referandumu ile ilgili çalışmaları yönetmek ve organize etmek amacıyla 13 kişiden oluşan bir İnisiyatif, Çalıştay katılımcıları tarafında seçilmiştir. Siyasi parti temsilciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri be bağımsız siyasi şahsiyetlerden oluşan bu inisiyatif, Çalıştay'da katılımcıların sunmuş oldukları öneriler ışığında bir çalışma programı oluşturacaklar. Bu çalışmaların programı ve yol haritası önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacaktır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz