Kürt partilerden beşi tepkili!

'İçişleri Bakanı, yaptığı açıklamalarla Kürt siyasetine adeta savaş ilan etmiş durumdadır.'

Kürt partilerden beşi tepkili!

31 Mart'taki mahalli seçimlerde HDP ile ittifak kuran Kürt partilerden Azadî Hareketi, Kürdistan Demokratlar Platformu (PDK-Bakur), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Komünist Partisi (KKK), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA) temsilcileri, HDP İl binasında süren açlık grevine yönelik polisin yürüttüğü gözaltı işlemine tepki amaclı basın toplantısı düzenledi.

Azadî Hareketi binasında düzenlenen toplantıda, ortak açıklama metni Kürtçe ve Türkçe okundu. Açıklamayı yapan PDK-Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak, "Genel olarak Kürt siyaseti ve siyasi partileri hukuk dışı yoğun baskılar altındadır" iddiasında bulundu.

Açlık grevindeki 7 eylemcinin gözaltına alındığı, baskın sırasında HDP milletvekilleri Tayip Temel ve Murat Sarısaç'ın polis tarafından darp edildiğini öne süren Bucak, "Amed HDP İl binasına yapılan saldırıyı kınıyoruz, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

'KÜRT HALKINA ADETA SAVAŞ İLAN EDİLMİŞ DURUMDA'

Bucak şu iddialarda bulundu; "Aylardır Cumhur İttifakı liderleri, devletin koruma zırhına sarılarak, Kürdistani partileri ve siyasi kadroları hedef tahtasına koymuşlar. Bu doğrultuda oldukça saldırgan bir propaganda sürdürüyor, böylelikle seçim ortamını da olabildiğince germektedirler. Ülke ve özelikle seçim güvenliğini sağlamakla birinci derecede görevli ve sorumlu olan İçişleri Bakanı, yaptığı açıklamalarla Kürt siyasetine adeta savaş ilan etmiş durumdadır" d

Bucak, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının, adında Kürdistan ismi bulunan siyasi partilerin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurduğunu; ancak mahkemenin sonucu beklemeden, isminde Kürdistan bulunan siyasi partileri hukuka aykırı bir şekilde siyasal partiler listesinden çıkardığını ileri sürdü.

'İKTİDARIN GÖREVİ SÜRECİ GERMEK DEĞİLDİR'

Yargıtay Cumhuriyet Savcılığının tutumundan cesaret alan bazı köşe yazarlarının isminde Kürdistan bulunan 4 partiyi illegal ilan edip hedef gösterdiğine işaret eden Bucak, "Terör, beka gibi yapay gündemle Kürdistan siyasetini ötekileştirme ve hedef gösterme tavırları terk edilmeli, seçim ortamı gerilmemelidir. Özellikle siyasi iktidarın görevi, süreci germek değil, seçim güvenliğini sağlamaktır. Siyasi iktidarı görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz