Görüş Bildir

Kürt partileri ‘ulusal birlik’ gündemiyle bir araya geliyor

Ulusal birlik gündemiyle yarın bir araya gelecek olan Kürt partileri, Federe Kürdistan Bölgesi’nde temaslarda bulunmak üzere bir heyet belirleyecek. HDP Milletvekili İmam Taşçıer, toplantıya koşulsuz katılım çağrısında bulundu.

Kürt partileri ‘ulusal birlik’ gündemiyle bir araya geliyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Demokrat Partisi- Kuzey (KDP-Bakur), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Azadî Hareketi, Azadî Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi (KKP) temsilcileri, “Ulusal birlik” gündemiyle yarın Diyarbakır’da bir araya geliyor. Daha önce Kürt partileri arasında sağlanan ittifak ve görüşmelere dahil olmayan Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ve Kürdistan Özgürlük Partisi’nin (PAK) temsilcilerinin de toplantıya katılması bekleniyor. Kürt partilerinden 20 temsilcinin katılması beklenen toplantıda, oluşturulacak heyetin Aralık ayı içerisinde Federe Kürdistan Bölgesi’ne giderek, Kürt partileri ve kurumlarına ziyaret gerçekleştirmesi amaçlanıyor.

Toplantı öncesi günlerdir yürütülen çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kürt partileriyle sık sık bir araya geldiklerini söyledi. Kürt halkının birliğin sağlanması noktasında hemfikir olduğunu ifade eden Taşçıer, “Rojava’dan kaynaklı Kürt halkının kalbinde ve beyninde ulusal birlik sağlanmış durumda. Ancak, bu konuda siyaset netleşmiş değil” dedi.

‘ULUSAL KAZANIMLAR’

Kürt partileri arasında yapılan görüşmelerde fikir birliğinin sağlandığını ancak henüz bir organizasyona dönüştürülmediğini dile getiren Taşçıer, her parçadaki Kürt partilerinin önce kendi aralarında birliği sağlaması ve ulusal kazanımlar temelinde bir araya gelmesi gerektiğinin altını çizdi. Taşçıer, “Büyük bir çağrıyla bütün Kürt siyaseti bir araya gelip, ulusal birliklerini ilan etmelidir. Dünya’nın gündeminde olan Kürtlerin taleplerini bir şekilde gündeme getirmelidir. Hep beraber, Kürtlerin de yaşama haklarının olduğunu vurgulamalıdır” diye konuştu.

KÜRTLER DÜNYA GÜNDEMİNE DAMGA VURDU

Kürt partileriyle daha önce iki toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatan Taşçıer, öncelikli gündemlerinin bölgede Kürt partileri arasında birliğin sağlanması olduğunu ifade etti. Her partinin kendi fikir ve düşünceleriyle toplantıya katılacağını belirten Taşçıer, Kürt kazanımlarının korunması için ikinci bir seçeneğin olmadığını söyledi. Kürtlerin dünya gündemine damga vurduğunu dile getiren Taşçıer, “ABD, Kürt diyor. Rusya ve Avrupa’da aynı şekilde. Hangi parçadaki Kürtlerden bahsedilirse edilsin parti ismi kullanılmıyor, Kürt ismi kullanıyor. Bizler neden birleşmeyelim?” diye sordu.

‘KOŞULSUZ KATILIM SAĞLANMALI’

Kürt partilerinin yarın gerçekleştirilecek toplantıda koşulsuz katılım sağlaması gerektiğini vurgulayan Taşçıer, “Hepimizin ortak talebi, Kürtlerin hak ve özgürlükleri ise o zaman mutlaka taleplerde ortaklaşabileceğimiz maddeler vardır. Bunun üzerinde ulusal birliğimizi şekillendirebiliriz. Bunu da tüm kamuoyunun bilmesi gerekiyor. Önce siyasetin buna el atması lazım. Daha sonra toplumun ileri gelenleriyle bir araya gelip, ulusal birliği tartışacağız” şeklinde konuştu.

Taşçıer, yarın gerçekleştirilecek toplantıda belirlenecek heyetin Aralık ayı içerisinde Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürt parti ve kurumlarının temsilcilerini ziyaret etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi