Kürtçe anne sütü gibidir!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya "Yahya Kemal, Türkçe için 'dil ki ağzımda annemin sütüdür' demiş. Kürt kardeşimin Kürtçe'si de ağzında annesinin sütü gibidir" dedi.

Kürtçe anne sütü gibidir!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, terör saldırılarından etkilenen vatandaşlara yönelik yürütülen çalışmalara ilişkin, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yaraları sarmak için bölgede bin 200 kişilik bir ekip kurduk. Ekibimizle, ev ev, kapı kapı dolaştık. Yaklaşık 50 bin hanede 300 bin vatandaşımızın yaralarını sardık." dedi.

Bakan Kaya, öncek gün akşam AK Parti İl Başkanlığı teşkilat üyeleri ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla AK Parti İl Başkanlığında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, terör odaklarının yakıp yıkmaya, hendekler kazmaya başladığı günden itibaren bütün bakanlıklar ve hükümet olarak ilk günlerden itibaren burada olduklarını söyledi.

Terör saldırılarından etkilenen vatandaşlarla ilgili yürütülen çalışmalara değinen Kaya, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak yaraları sarmak için bölgede bin 200 kişilik bir ekip kurduk. Ekibimizle, ev ev, kapı kapı dolaştık. Yaklaşık 50 bin hanede 300 bin vatandaşımızın yaralarını sardık. Onların psiko-sosyal destek sağladık. Kadınlarımızı, çocuklarımızı, gençlerimizi kucakladık. Aile Destek Merkezlerimizi siz hanım kardeşlerimiz için açtık, açmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

- "Eşit ve adil hizmet vermek için çalıştık"

AK Parti'nin iktidara geldiği günden bu yana başardığı en büyük işin toplumsal birliği sağlamak olduğunu ifade eden Kaya, şöyle konuştu: "Biz toplumun tüm kesimlerini kucakladık. Her türlü ayrımcılığa etnik ve bölgesel milliyetçiliğe şiddetle karşı çıktık. Daima 80 milyon vatandaşımızın hükümeti olmak için eşit ve adil hizmet vermek için çalıştık. Artık her açıdan daha özgür, daha müreffeh ve kendine olan öz güveninde yüksek bir Türkiye var. Unutmamalıyız ki bizim en büyük gücümüz, birlik, beraberlik ve kardeşliğimiz."

Sivil toplum kuruluşlarıyla da işbirliği içinde Türkiye'nin tüm kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak, 80 milyon vatandaşa hep birlikte hizmet götürmeye devam edeceklerini dile getiren Kaya, inşallah demokrasiyi hep birlikte daha da güçlü kılacaklarını belirterek, sivil toplum kuruluşlarının kendileri için özgür düşüncenin ve sivil inisiyatifin merkezi olduğunu ifade etti.

- "Kürt kardeşimin Kürtçe'si de ağzında annesinin sütü gibidir"

Bütün farklılıkları ve renkleriyle birlikte bir arada beraberce, kardeşçe yeni Türkiye'yi birlikte inşa etme temennisinde bulunan Kaya, şunları kaydetti: "Size Yahya Kemal'in Türkçe için söylediği bir sözü söyleyeceğim. Yahya Kemal, Türkçe için 'dil ki ağzımda annemin sütüdür' demiş. Kürt kardeşimin Kürtçe'si de ağzında annesinin sütü gibidir. Yasakçı zihniyet yıllarca Kürtçe'yi yasakladı. Biz iktidara geldiğimiz ilk andan itibaren bu ülkede ırkçılık yapan, inkar ve asimilasyon politikaları güden devlet statikosunu değiştirmek için mücadelemizi başlattık. Hep birlikte büyük bir irade ortaya koyduk, büyük mücadele verdik. Çağ dışı yasakları ortadan kaldırdık, prangaları, zincirleri birer birer söküp attık. Özgürlükleri herkes için, Acem'i, Kürt'ü, Laz'ı ve Çerkez'i ile tüm Türkiye için özgürlükleri getirdik."

- "Vesayete son darbeyi indirmek için hep birlikte oy kullanacağız"

Türkiye üzerinde geçmişte olduğu gibi bugün de büyük oyunların oynanmak istendiğini belirten Bakan Kaya, önlerinde tarihi bir fırsat olduğunu. bu fırsatla hem bu oyunları bozacaklarını hem de bu zamana kadar yaptıkları kazanımların ve hizmetlerin devamlı kalmasını sağlayacaklarını vurguladı.

Kazanımların teminatı olan yeni bir sisteme geçeceklerini dile getiren Kaya, "Allah'ın izniyle, 16 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı sistemi için güçlü bir şekilde hep birlikte 'evet' diyeceğiz. Türkiye yeniden büyük bir şahlanışla, yeni büyük hedeflere doğru daha güçlü bir şekilde yaşayacak. 16 Nisan'da inşallah kardeşliğimiz, özgürlüğümüz, demokrasimiz ve vesayete son darbeyi indirmek için hep birlikte oy kullanacağız. Bu millet, 15 Temmuz'da canıyla, kanıyla, bedeniyle millet iradesi dışında hiçbir iradeye kapı açmayacağını 250 şehit vererek gösterdik. Milyonlarca insan sokaklara çıktı, 2 bin 500'e yakın gazimiz var ve 250 canımızı verdik." ifadelerini kullandı.

 Kaya basın toplantısı düzenledi

Temas ve incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır'da bulunan Bakan Kaya, yaptığı ziyaretlerin ardından bir otelde basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır’a birkaç müjdeleri olduğunu vurgulayan Kaya, şu değerlendirmelerde bulundu: "Diyarbakır'da 10 tane yeni sosyal hizmet merkezi açacağız. 3'ünü önümüzdeki günlerde açacacağız. Ayrıca ilk defa hayata geçireceğimiz Mobil Sosyal Hizmet Merkezimizi Diyarbakır’da hayata geçireceğiz. İlk uygulamayı Diyarbakır’da yapacağız. 2017 yılında bin 500 kişilik yeni aile sosyal destek personelinin (ASDEP) 40’nı Diyarbakır’a alacağız. Bir tane çocuk destek merkezini, suça karışmış çocukların rehabilitasyon ve hayata kazandırılmaları, normal hayatına döndürülmeleri ve eğitim hayatına kavuşturmaları için Diyarbakır’a kazandıracağız. Bir de çocuk evleri açacağız. Diyarbakır’da eski tip olan çocuk yetiştirme yurdunu da önümüzdeki günlerde uygulamadan kaldırıp, çocuk evleri sistemimize Diyarbakırımızı kavuşturmuş olacağız. Çocuklarımızın ev ortamında yetişmeleri için mevcut olan 8 çocuk yetiştirme yurdunu kaldıracağız ve çocuk evlerine dönüştüreceğiz. Diyarbakır’da bir yetiştirme yurdumuz var, onu da kısa bir dönem içinde çocuk evleri sistemine geçirmiş olacağız. Burada yapacağımız yatırımları da yerinde değerlendirme fırsatı bulduk. Bu çalışmaların Diyarbakırımıza ve Türkiyemize hayırlar getirmesini diliyorum."

- "Hoş Geldin Bebek" projesini başlattı

Bakan Kaya, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı "Hoş Geldin Bebek" projesini de başlattı. Diyarbakır'da doğacak her bebek için ailelere verilecek, içinde bebek bakım seti ve anne için hastane kıyafetinin olduğu 25 bin hediye setinin maliyetinin 2 milyon 714 bin lira olduğu belirtildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Çocuk Doğum ve Çocuk Kliniklerine yaptığı ziyaret ile projeyi başlatan Kaya'ya, Vali Hüseyin Aksoy ve Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla eşlik etti. Normal doğumda birinci olan Diyarbakırlı kadınları kutlayan Kaya, yeni bebek sahibi olan aileleri de ziyaret etti. Kaya, aileleri tebrik ederek, "Hayırlı uğurlu olsun, Allah analı babalı büyütsün. Millete hayırlı hizmetler eden, vatana milete hayırlı evlat etsin. Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın size selamını getirdik." şeklinde konuştu. Yeni bebek sahibi olan ailelere çeyrek altın hediye eden ve proje hakkında bilgi veren Kaya, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyemizin hediyesini getirdik. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin sosyal belediyecilik projesi kapsamında başlattığı bu projenin ilk hediyelerini size veriyoruz." dedi.  Kaya, yakından ilgilendiği bebekleri bir süre kucağına alarak sevdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz