Lağım polemiği çözümlenmedi

Diyarbakır’da, 27 sahabenin metfun bulunduğu yerde lağım suyunun geçtiği iddialarının yarattığı tartışma devam ederken, son tepkilere cevap veren Vakıflar Bölge Müdürlüğü böyle bir şeyin söz konusu olmadığını öne sürdü.

Lağım polemiği çözümlenmedi

Diyarbakır’da, 27 sahabenin metfun olduğu yerde tuvalet giderlerinin geçtiği iddiasına ilişkin tartışmalar hız kesmezken, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Recep Karakaş, Kabirlerin üzerinden pisliğin gitmesi haram olduğunu ve yetkililerin bir an önce buna bir çare bulup başka bir yere yapılmasını istedi.

LAĞIM SULARI GEÇİYOR İDİASI

Zekeriya Tarhan ise "Yıllar önce sahabelerin gelip burayı fetih etmesinden sonra şehit olduktan sonra defin edilmiştir. Burada lavabo yapılmıştır sahabelerin olduğu yerde. Lağım suyu buradan geçmesi çok ayıp, utanç verici bir şeydir. Hemen buna müdahale edilip başka bir yere alınması gerekir." dedi.

Ahmet Recepoğlu, Berat Özbilmez, Mustafa Özbilmez ve Sıtkı Zilan isimli vatandaşlar da sahabelerin metfun bulunduğu yerde tuvalet giderlerinin bulunmasının uygun olmadığını, tuvaletlerin başka yere yapılmasını önerdi.

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, kanalizasyon sularının sahabelerin yanından, yakınından,  üzerinden ve altından geçtiği ile ilgili bir bilgi olmadığını söyledi.

İLERİ SÜRÜLMESİ MANİDAR

Evsen, "Bu kadar güzel bir dönemde güzel çevre düzenlenmesi, restorasyon çalışmalarının yapılmasından sonra bu gibi görüşlerin ileriye sürülmesi manidar olarak tarafımızdan görülüyor. Ama asla bu kanalizasyon sularının bizim yaptığımız restorasyon çalışmalarında da öyledir. Bu kanalizasyon sularının sahabelerin ne yanında ne yakınında ne üzerinde nede altından geçtiği ile ilgili bir bilgi yoktur. Bu konuyla ilgili kafasında herhangi bir soru işareti olan varsa bölge müdürlüğümüze gelir kendilerine her türlü bilgiyi vermeye hazırız. Bu konuyla ilgili bu görüşlerin hiçbir tanesi doğru olmadığını ben bir bölge müdürü olarak ifade etmek istiyorum." dedi.

BELEDİYE PROJE HAZIRLASIN

Tuvaletlerin yer değiştirilmesiyle ilgili talep olduğunda yapılma şansının olduğunu belirten Evsen, şunları kaydetti:

"Yalnız caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Ama burayla ilgili bu çevre düzenlemesi yapılırken eğer burada TOKİ’nin bir müracaatı olmuş olsaydı, Büyükşehir Belediyemizde bunu yapabilir. Bu konuyla ilgili Büyükşehir Belediyemiz bir proje hazırlayıp kurula sunması halinde kurulda gerekli düzenlemeler ya da gerekli ihtiyaçların giderileceğini düşünüyorum.  O geldiği zaman biz de bunu ifade edebiliriz. Yani bu bir ihtiyaçsa kültür varlıkları koruma kuruluna gelir, eğer kuruldan bir onay alınırsa vatandaşlarımızın o ihtiyacı da giderilmiş olur. Kimsenin kafasında herhangi bir soru işareti de kalmaz. Daha önce erkek ve bayan olarak WC’ler faaliyetteyken şimdi alt tarafta belediyenin bayanlar için yaptığı bir WC var. Orasını tamamen bayanlar kullanıyor, üst tarafı da erkek WC olarak kullandırıyoruz. Bu konuyla ilgili eğer böyle bir teklif gelirse onun yapılma şansı var."

Eski eserlerle ilgili yapacakları en ufak müdahale için Koruma Müdürlüğünden izin alınması gerektiğini ifade eden Evsen, şunları söyledi:

BİZİM YETKİMİZ YOKTUR

"Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bizim herhangi bir yeri genişletme ya da yıkma ve yeniden yapma gibi bir şeyimiz yok. İhtiyaç olduğu zaman bu kurulla görüşülür. Genellikle kurul, eski eserlerle ilgili böyle bir tasarrufta bulunmuyor.  Dikkat ederseniz batı tarafında bir kapı, güney tarafında da bir kapı var.  İki kapı da açık ama binlerce insanın ziyaret ettiği bir mekândır. Buradaki duvarları kaldırsak yine kalabalık olacak.  2 güvenlik personeli var, rehberlik ederlerse çok güzel olur.  Ama konu tekrar konuşulabilir."

Lavabolarının ücretsiz olmasıyla ilgili de konuşan Evsen, "Keşke herkes tuvaletleri görmek istediği gibi bıraksa. Eğer görmek istediği gibi bıraksa genel müdürlüğümüz tuvaletlerden çok para alma taraftarı değil.  Biz bunu 2000’lerde yaptık. İnsanların hor kullandığı bir yer. Oranın su, elektrik gibi ihtiyaçları var. Bu giderlerin karşılanmasıyla ilgili ancak ücret karşılığında bunları koruma imkânımız var. Belediyenin bir müracaatı olursa bize bir protokolle onlara devir etme şansımız olabilir. Belediye burada görevli bulundurması lazım. Genel müdürlüğümüzle görüşülürse sorun çözülebilir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz