Görüş Bildir

MİT, 18 milyon mesajın 17 milyonunu çözdü

MİT tarafından FETÖ'nün haberleşme sistemi Bylock'ta yer alan18 milyon mesajdan 17 milyonunu çözüldü.

MİT, 18 milyon mesajın 17 milyonunu çözdü

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kriptolu  haberleşme programı "ByLock"u kullananlara yönelik İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, cep telefonlarında bu programın yüklü olduğu kişilerin FETÖ'ye üyeliği konusunda kesin bir kabul oluştuğu belirtildi.

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcısı Ayhan Yılmaz tarafından hazırlanan ve İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen  iddianamede, FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı "ByLock"la ilgili detaylı  bilgilere yer verildi.

İddianamede, yapı olarak açık ve şeffaf olması gereken FETÖ'nün istihbarat örgütü gibi kodlar, özel haberleşme yöntemleri ve kaynağı bilinmeyen  paralar kullanması, yönetim kadrosunun faaliyetleri yurt dışından idare etmesi ve Türkiye'ye gelmekten ısrarla kaçması, kendisi gibi düşünmeyenleri saf dışı etmek  için her türlü baskı, şantaj ve yasa dışı faaliyetlerde bulunması, çeşitli  yabancı misyon temsilcileriyle içeriği bilinmeyen görüşmelerde bulunması, diğer  terör örgütleriyle temas kurması, örgütün casusluk faaliyetlerini de kapsayan organize bir terör örgütü olduğuna vurgu yapılırken, FETÖ mensuplarının  kullandığı şifreli haberleşme programı "ByLock"un örgüte üyelikte referans gibi  kabul edildiği kaydedildi.

YANLIŞLIKLA İNDİRMEK MÜMKÜN DEĞİL

Programın tamamen gizlilik amacıyla kullanıldığı, hata marjının yüzde 1 olduğu, yanlışlıkla telefona veya bilgisayara indirilip kullanmanın mümkün olmadığı, özel bir sunucudan sadece örgüt mensupları tarafından indirilip  kullanıldığına dair bilgilerin yer aldığı iddianamede, ByLock'un Türkiye Bilimsel  ve Teknolojik Araştırma Kurumunda (TÜBİTAK) çalışan örgüt mensubu mühendislerce  24 Aralık 2014'ten sonra "Turkuaz" isimli bir yazılımla güncellenerek örgütün  kullanımına uygun hale getirildiği, doğrudan erişimin engellendiği programın kriptolu haberleşme programı olarak kullanıldığı, kullanıcıların rumuz aldığı ve programı kullanabilmek için karşılıklı onay koduna ihtiyaç duyulduğu, karşılıklı  onay verilmeden görüşmenin gerçekleşmediği gibi detaylara da yer verildi.

MİT, 18 MİLYON MESAJIN 17 MİLYONUNU ÇÖZDÜ

İddianamede, şimdiye kadar yapılan tespitlerde toplam 215 bin kişinin  "ByLock" kullandığının belirlendiği, MİT tarafından yapılan çalışmalarda toplam 18 milyon mesaj içeriğinin 17 milyonunun çözüldüğü, 3,5 milyon e-posta içeriğinden 2,5 milyonunun çözümlendiği, 2010 KPSS soruşturmasında 100 ve üzeri  soruya doğru cevap veren 3 bin 227 şüpheliden 700'ünün aktif şekilde "ByLock"  kullandığı tespitleri de yer aldı.

KIRMIZI, TURUNCU VE MAVİ "BYLOCK'ÇULAR"

İddianamede, kırmızı kategorideki kullanıcıların uygulamayı indirip sistem üzerinde sık kullananlar, turuncu kategorideki kullanıcıların uygulamayı  indiren ancak sistem üzerinde belirli aralıklarla kullananlar, mavi kategorideki  kullanıcıların uygulamayı indiren ancak sık kullanmayanlar olduğu belirtildi.

İDDİANAMEDE ŞU DEĞERLENDİRMEDE BULUNULDU:

"Programın kuruluş ve kullanılış amacının örgüt üyelerinin deşifre olmasını ve yakalanmalarını önlemeye yönelik olduğu, programın kuruluşundaki gizlilik ve zorluk, program listesini kuran örgüt yöneticisinin bilgisi ve rızası dışında yeni kişi bile eklenememesi, ByLock listesinde kayıtlı kişilerin isimlerle değil kod numaraları ile kayıtlı olması, programdan örgütsel talimatlar ve örgüt içi görüşme dışında herhangi bir nedenle yararlanılamayacak olması, ByLock programının örgütün üst düzey yöneticileri tarafından örgüte giriş ve  örgüt üyeliğinin referansı gibi kabul edildiği de göz önüne alınarak, ByLock  programının cep telefonlarında kurulu bulunduğu kişilerin FETÖ'ye üye oldukları  konusunda kesin bir kabul oluşmuştur."

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin 3 Eylül'de düzenlediği operasyonda Adnan Menderes Havalimanı'ndan Kıbrıs'a gitmeye çalışan Fatih S. ve Okan M. gözaltına alınmış, "ByLock" kullandıkları tespit edilen iki şüpheli  tutuklanmıştı. Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, tutuklu yargılanacak 2  sanık hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ila 10 arasında  hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi