Mahalle sakinleri metruk binaların yıkılmasını istiyor

Bingöl’de vatandaşlar çarşı merkezinde kötü bir görüntüye neden olan ve başıboş insanların uğrak yeri haline gelen boş binaların yıkılıp, mahalle sakinleri için sosyal yaşam alanı olarak düzenlenmesini istiyor.

Mahalle sakinleri metruk binaların yıkılmasını istiyor

Bingöl’de çarşı merkezinde yıkılması için boşaltılan binaların olduğu bölgenin başıboş kişiler tarafından kullanıldığını dile getiren mahalle sakinleri, yeşil alan ve park alanı olarak devri yapılan bölgede bulunan binaların yıkılıp,  alanın mahalle sakinleri için sosyal yaşam alanı olarak yapılmasını istiyor.

Bingöl Merkez Yenişehir Mahallesi'nde, İl Özel İdaresi’nden yeşil alan ve park yapılması için, Bingöl Belediyesine devir edilen alanda bulunan boş binaların başıboş kişilerin meskeni haline geldiğini dile getiren mahalleli, çevreye rahatsızlık veren bu boş binaların bir an önce yıkılıp, mahalleli için sosyal yaşam alanı olarak düzenlenmesini istiyorlar.

Daha önce satışının yapılması planlanan ancak yapılan girişimler neticesinde Bingöl Belediyesi’ne devredilmesine karar verilen İl Özel İdaresi Hizmet Binası ve lojmanları için devir protokolü imzalanmıştı.

Merkez Yenişehir Mahallesi’nde bulunan İl Özel İdaresi Hizmet Binası ve lojmanları alanı ile yine o bölgenin arka kısmında yer alan ve kamuoyunda “Tahta Barakalar” olarak bilinen yapıların bulunduğu iki alanın, zamanın Bingöl Valisi Ali Mantı ve Bingöl Eski Belediye Başkanı Yücel Barakazi arasında devir protokolü imzalanarak, yeşil ve sosyal yaşam alanı yapılmak üzere Bingöl Belediyesine devri yapılmıştı.

“Yeşil alan olarak devri yapılan alan, bir an önce düzenlenip insanların hizmetine sunulmalıdır.”

Yenişehir Mahalle esnafından Yaşar Anşin, daha önce İl Özel İdaresine ait alan ile birlikte, 1971 depreminden kalan alandaki barakaların bulunduğu yerin ‘yeşil alan olarak düzenlenmesi’ şartıyla İl Özel idaresinden Bingöl Belediyesine devrinin yapıldığını söyledi.

Anşin, “Bu alan, yeşil alan ve park yapılması şartıyla Bingöl Belediyesine devri yapıldı.  Zamanla, burada bulunan boş binalar madde bağımlısı ve başıboş insanların meskeni haline geldi. Geçen gün bu boş binalarda bir yangın çıktı. Kimlerin buraya girip çıktığını bilmiyoruz. Daha kötü şeylere neden olmadan buranın bir an önce yıkılıp yeşil alan olarak yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Bu projeye katkısı olanlara teşekkür ediyoruz”

Mahalle sakinlerinden Zeki Tezel de, 20 yıldır Yenişehir mahallesinde oturduğunu belirterek şunları kaydetti,

“Eskiden burada tahta barakalar vardı. Eski olmasından dolayı sahipleri burayı terk edip başka yerlere girince, boş kalan barakalar uyuşturucu ve tinercilerin mekânı haline geldi. Biz bunlara şahit olduk. Ailelerimizle birlikte buradan geçmeye çekiniyoruz.  Geçen dönemin Bingöl Valisi Sayın Ali Mantı ve Bingöl Eski Belediye Başkanı Sayın Yücel Barakazi arasında devir protokolü imzalanarak, yeşil ve sosyal yaşam alanı yapılması şartıyla Bingöl Belediyesine devredilmişti.  Vatandaşlar olarak onlara teşekkür ediyoruz. Buradaki barakalar Belediye tarafından yıktırıldı, bir düzen verildi. Bir sonraki aşamada ise, 'buraya bir park yapılıp burası tamamen yeşil alan olarak mahallelinin hizmetine sunulacak' denildi.

“Bölgedeki boş binaların daha fazla soruna neden olmadan yıkılmasını istiyoruz”

Mahallede bulunan alandaki boş binaların bir an önce yıkılıp, mahallelinin rahat nefes alabileceği sosyal yaşam alanı olarak düzenlenmesini istediklerini dile getiren Tezel,  “Özellikle gece saatlerinde madde bağımlıları buralarda göründüğü için mahalleli olarak durumdan endişe ediyoruz. Buradaki binaların yıkılmasını istiyoruz. En kısa zamanda buraların düzenlenmesini istiyoruz. Burası çarşı merkezi, kaderine terk edilemez. Söylediklerimizin yetkililer tarafından duyulmasını ve gereğinin yerine getirilmesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.

40 milyon değerinde olduğu ve zamanın Bingöl Valisi Ali Mantı ve Bingöl Eski Belediye Başkanı Yücel Barakazi arasında devir protokolü imzalanarak, yeşil ve sosyal yaşam alanı yapılması şartıyla Bingöl Belediyesine devri yapılan alanla ilgili Bingöl Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada ise; söz konusu alanda bulunan boş binaların yıkılması için ihale yapılacağı ve en kısa zamanda yıkımı yapıldıktan sonra da mahalle sakinleri için sosyal yaşam ve yeşil alan olarak düzenleneceği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz