Maytap terörü yaşatılmasın!

Ramazan Bayramı’na iki gün kala, maytap ve oyuncak silahların çocuklarda yarattacağı tahribat ürkütüyor.

Maytap terörü yaşatılmasın!

Bayramlarda çocukların büyük ilgi gösterdiği ve "şiddete" yönlendirdiği oyuncak silah ve maytaplara karşı uzmanlar uyardı. Son dönemlerde Büyükşehir Belediyesi ve İl Valiliği'nin maytap satışını yasaklanmasına rağmen bayramlarda el altından da olsa satışa çıkarılması tepkiye yol açıyor. Özellikle, çok sayıda yaralamalara yol açan maytap ve oyuncak silahların satışının tam anlamıyla yasak getirilmesi ve bu yasağın uygulanabilir olması gerektiğini bildiriliyor.

MAYTAPLAR YASAKLANSIN

"Maytap ve havai fişekler, son yıllarda çok cazip, albenili, cicili bicili ambalajlarla satışa sunuluyor'' diyerek, bayram harçlıklarını biriktiren çocukların da ambalajı cazip olan maytap veya havai fişek almaya yöneldiğini kaydetti. Uzmanlar, maytap ve havai fişeklerin neden olduğu yanık ve yaralanma olaylarının her geçen gün arttığına işaret ederek, şöyle dediler: "Acil servislerde artık sık sık çocuklarda ve gençlerde, maytap ve havai fişeklerin neden olduğu yanıklara ve ciddi yaralanmalara müdahale ediyoruz. Yüz ve gözlerde ciddi yaralanmalar ortaya çıkıyor. Bu tip yanıklar, kimyasal madde de içerdiği için çok tehlikeli oluyor. Yanık izleri de kalıcı olabiliyor."

SATIŞLAR SINIRLANMALI

Uzmanlar, maytap ve havai fişeklerin 18 yaşından küçüklere satılmasının kesinlikle yasaklanmasını, satışların daha ciddi denetlenmesini isteyerek, şöyle devam ettiler: ''Bu tip yanıcı maddelerin satışı çok ciddi şekilde denetlenmeli, 18 yaşından küçük çocuklara maytap ve havai fişek satışı, tıpkı sigara ve içki satışı gibi yasaklanmalıdır. Bakkallarda, marketlerde, oyuncakçılarda bu tür malzemelerin satılmasına izin verilmemelidir. Maytap ve havai fişekler, yaralanma dışında hava kirliliği ve gürültü kirliliğine de neden olmaktadır. Düğün salonlarında ve otellerde sıkça kullanılan bu patlayıcılar, çevredeki insanları özellikle yaşlı ve çocukları aşırı ses ve patlama nedeniyle olumsuz yönde etkilemekte. Patlama sonrası ortaya çıkan zararlı kimyasal gazların, çocukların, yaşlıların veya yetişkinlerin üst solunum yollarına ve akciğerlerine zarar verdiği, kapalı salonlarda astım ve bronşit hastaları için büyük bir riskin ortaya çıktığı unutulmamalı"

OYUNCAK SİLAHLARA DİKKAT!

Psikologlar oyuncak silahların çocukları şiddete meyilli hale getirdiğini vurgulayarak, velilerin oyuncak seçiminde hassasiyet göstermeleri gerektiğini ifade ediyorlar. Bazı velilerin iç dünyalarındaki bastırılmış şiddet duygularını çocuklarına aldıkları oyuncaklara yansıttığını belirten uzmanlar, velileri oyuncak seçiminde çocuğun gelişimine katkı sağlayacak alternatif tercihler yapmaları konusunda uyardı. "Oyuncak silahlar çocukları şiddet uygulamaya yatkın hale getiriyor" diyen Uzmanlar, "Çünkü çocuklar teknolojinin gelişmesiyle birlikte gelişim evrelerinde çok fazla sayıda dış uyaranlara maruz kalıyor ve bu evreyi sağlıklı tamamlayamıyor. Gelişim evresinde bozulmalar olan çocuk üstüne ek olarak silahlarla tanışınca şiddet uygular hale gelebiliyor."

"PATLAYICI MADDE SATMAYIN"

Öte yandan, Vatandaşlar maytapları satarak çocukların güvenliğini tehlikeye sokan esnaflar hakkında işlem yapılmasını istedi. Çocukların özellikle bayram harçlıkları ile satın aldıkları maytap ve benzeri patlayıcı ve parlayıcı maddelerin çocukların yaralanmalarına neden olduğunu belirten Vatandaşlar, "Maalesef bazen bu yaralanmalar kalıcı sakatlıklara neden olabiliyor. Çocukların güvenliğini tehlikeye sokan maytap, patlayıcı ve parlayıcı maddeleri satılmasın, bulundurulmasın." dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler