Görüş Bildir

Mekanlara yakışmıyor

Onlarca sahabenin metfun olduğu tarihi Hz Süleyman Camii’nde bulunan tuvaletlerin, Şehitlerin yattığı mekânın yanıbaşında bulunması büyük tepki çekiyor.

Mekanlara yakışmıyor

Diyarbakır'da 27 sahabeye ev sahipliği yapmasıyla özel bir konuma sahip Hz. Süleyman Camii’nde kadın ve erkek tuvaletlerin Şehitlerin yattığı mekâna çok yakın olmasına tepki gösteren ziyaretçiler ve cami cemaati, yetkililerden tuvaletlerin uzak mesafeye aktarılmasını istedi.

Diyarbakır'ın manevi sembolü olan ve yılda yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilen cami, bahçesinde fetih sırasında şehit olan

27 sahabenin türbesini barındırıyor.

Camideki ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle mevcut tuvaletlerin zaten yetmediğini ifade eden vatandaşlar, tuvaletin yerinin hem uygun olmadığını hem de yeterli olmadığını belirterek, halkın ihtiyacını karşılayabilmesi için yeni bir tuvalet yeri yapılmasının olmazsa olmaz olduğunu dile getirdi.

“Şehitlerin mekanın altında tuvalet olmaz”

Şehit kabirlerinin olduğu mekâna bitişik tuvaletlerin geçmişten bu yana var ancak doğru bir uygulama olarak görmediğini belirten Yılmaz Ademoğlu, “Keşke farklı bir yerde yakın bir yerde tuvaleti yapabilseydiler. Gerçekten de Şehitlerin yattığı caminin altında tuvalet olmaz. Bu tuvaletlerin taşınması ya da yeni bir tuvalet yapılması gerekiyor ki bu hizmettir. Belediyemiz bu konu el atmalıdır. Devletimiz bu konuya duyarsız kalmamalıdır.”dedi.

“Çevre düzenlemesi yapılırken”

Güzel Ademoğlu ise “Eskiden beri var. Buralarda çevre düzenlemesi yapılırken, tuvalet ihtiyacı da giderilseydi. Neden giderilmedi ki. Tuvalet sorunu çözülseydi daha iyi olurdu. Başka yerde yapılsaydı daha iyi olurdu. Burası yani şuan tuvaletin olduğu yer hiç uygun değil. Çünkü ziyarettir, Şehitler yatıyor. Hemen yanında tuvalet olur mu?” şeklinde konuştu.

“Ya kapatılsın ya da nakledilsin!”

Şehit Kabirlerinin yakınında tuvaletlerin olmasının maneviyat olarak hiç uygun olmadığını dile getiren Aliye Altaça, “Kapatılıp yeni bir düzenleme ya da nakliye yapılabilir. İkisinden biri yapılsın. İnsanlar kokudan da kurtulmuş olur. Şehitlere yönelik de güzel bir hizmet olmuş olur. Yoksa bu şekilde hiç uygun olmadığını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Göreve çağırıyoruz”

Çekindiği için ismini vermek istemeyen başka bir vatandaş ise “Hz. Süleyman ve 27 Sahabe’nin çevresine trilyonlarca para harcayıp onlarca evi bir haftada yıkıp reklamını yaptılar. Çok mu zordu insanların ihtiyacını karşılayabilecek konforlu bir tuvalet yapmak. Her gün binlerce insan buraya geliyor. Onları Hz. Süleyman Camii’ndeki küçük bir tuvalete mecbur ediyorlar. Zaten bu tuvaletin yıkılması gerekiyor. Şehit kabriyle tuvalet yan yanda olmaz. Buna ihtiyacı karşılayamaması da eklenince, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Vakıflar Müdürlüğüne ve Diyarbakır Valiliğine önemli bir iş düşüyor. Görev çağırıyoruz.” diye çağrıda bulundu.

27 Şehit Sahabe Türbesi

Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabe Türbesi, 1155-1169 yılları arasında Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından yaptırılmıştır. Saraykapı'da yer alan Hz. Süleyman Camii'nin en önemli özelliği 7. Yüzyılda Hz. Ömer Döneminde Diyarbakır'ın fethinin buradan başlamasıdır. Cami bitişiğinde Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın İslam Ordusu tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin yattığı meşhed bulunmaktadır.

Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman'ın da aralarında bulunduğu 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surlara yakın farklı yerlerde şehit olmuştur.Diyarbakır Hz.Süleyman Camii'nde metfun bulunan sahabeler şunlardır: Hz.Süleyman, Hz.Rıdvan, Hz.Mesut, Hz.Beşir, Hz.Hamza, Hz.Amr, Hz.Sabe, Hz.Sabit, Hz.Zeyd (2 ayrı kişi), Hz.Halid (2 ayrı kişi), Hz.Numan, Hz.Muhammed (2 ayrı kişi), Hz.Abdullah (3 ayrı kişi), Hz.Hasan (2 ayrı kişi), Hz.Ka'b-Zişan, Hz.Fudayl, Hz.Malik, Hz.Fahr, Hz.Ebul Hamd, Hz.Ebu Nasr, Hz.Muğire (radıyallahu anhum).

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi