Görüş Bildir

Memurlar dikkat! Yaz Saati Uygulaması (YSU) ne zaman başlayacak? Saatler ne zaman ileri alınacak?

Her sene elektrikten tasarruf amaçlı saatlerin geri ya da ileri alınması konusu gündeme düşerken,Bu yıl saatler ne zaman ileri alınacağı konusunda vatandaş olası aksaklıklardan sebepli araştırılıyor. Baharı yavaş yavaş hissetmeye başladığımız şu günlerde saatler 1 saat ne zaman ileri alınacak. Özellikle de memur ve öğrencileri ilgilendiren saatlerin ne zaman ileri alınacağı detayı haberimizde

Memurlar dikkat! Yaz Saati Uygulaması (YSU) ne zaman başlayacak? Saatler ne zaman ileri alınacak?

Her sene elektrikten tasarruf amaçlı saatlerin geri ya da ileri alınması konusu gündeme düşerken,Bu yıl saatler ne zaman ileri alınacağı konusunda vatandaş olası aksaklıklardan sebepli araştırılıyor. Baharı yavaş yavaş hissetmeye başladığımız şu günlerde saatler 1 saat ne zaman ileri alınacak. Özellikle de memur ve öğrencileri ilgilendiren saatlerin ne zaman ileri alınacağı detayı haberimizde

Saatlerin ne zaman ileri alınacağı belli olurken, memurların mesai saatlerinin ne zaman değişeceği de belirlendi. Kasım ayında kış saati uygulaması nedeniyle geri alınan saatler bu ay sonunda ileri alınacak ve yaz saati uygulamasına geçilecek.

YAZ SAATİ UYGULAMASINA NE ZAMAN GEÇİLECEK?

2015 senesinde kış saati uygulamasına Türkiye seçimler nediyle diğer ülkelerden sonra girmişti. 1 Kasım’da gerçekleşen seçimler nedeniyle ertelenen kış saati uygulaması da bazı karışıklıklara neden olmuştu.

Ancak bir çok dünya ülkesi gibi Türkiye de gün ışığından daha fazla yararlanabilmek için yaz saati uygulamasına geçecek. Konuyla alakalı yapılan açıklamaya göre Türkiye yaz saati uygulamasına 27 Mart 2016 Pazar günü saat gece 03:00’da geçecek. Böylelikle saatler 1 saat ileri alınmış olacak. Aynı zamanda gündüzler daha uzun olacağı için güneş ışığından da kışa oranla daha fazla faydalanmış olacağız.

İlkbahar’da başlayan yaz saati uygulaması Sonbaharın ortasında sona erecek ve kış saati uygulamasına geçilecek. Buna göre yaz saati uygulaması Türkiye’de 7 ay boyunca geçerli olacak.

MEMURLARIN MESAİ SAATİ DEĞİŞECEK Mİ?

Yaz saati uygulamasına geçilmesiyle beraber saatler de 1 saat ileri alınacak. Saatlerin ileri alınması memurların mesai saatlerinde de düzenleme yapılmasını gerektiriyor. İstanbul Valiliği kış saati uygulamasına geçilmesiyle beraber memurların mesai saatlerinin 08:00 – 12:00 ve 12:30 – 16:30 olarak belirlendiğinin bilgisini vermişti. Yaz saati uygulaması ile beraber ise 28 Mart 2016 Pazartesi gününden itibaren memurların mesai saati 08:30 – 12:00 ve 13:00 – 17:00 olarak değişecek.

YAZ SAATİ UYGULAMASI NEDİR?

Yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine verilen isimdir. Yaz saati uygulaması genellikle ilkbahar başlangıcında bir saat ileri alınarak gerçekleştirilmektedir. Sonbaharda ise kış saati uygulamasına geçilmekte ve saatler 1 saat geri alınmaktadır.

Yaz saati uygulaması ilk defa 1985 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilmiştir. O tarihten sonra ise bir çok ülke yaz saati uygulamasını benimsemiş ve kullanmaya başlamıştır. Ancak yaz saati uygulaması ülkeler arasında farklılık gösterebilmektedir.

TELEFONUNUZUN OTOMATİK SAAT AYARINI KONTROL EDİN!

27 Mart Pazar günü gece 03:00’da saatler 1 saat ileri alınacak. Genellikle işe giden vatandaşlar alarmlarını telefonlarından kurmaktadır ve eğer telefon otomatik olarak saati ileri almazsa bazı karışıklıklar yaşanabilir. Bu nedenle de telefonunuzda otomatik saat ayarının aktif olup olmadığını kontrol etmeniz iyi olacaktır. Bunun için;

iPhone işletim sistemine sahip telefonlar için şu adımlar izlenmelidir;

Ayarlar>Genel>Tarih ve Saat> bölümüne girdikten sonra "Otomatik Ayarla" özelliğinin aktif olup olmadığını kontrol edin. Aktif değilse aktif hale getirin.

Android işletim sistemine sahip telefonlar için şu adımlar izlenmelidir;

Ayarlar>Tarih ve Saat bölümüne girdikten sonra ekranda yer alan "Otomatik tarih ve saat" ile "Otomatik saat dilimi" ayarlarını kontrol edin. Aktif değil ise aktif hale getirin.

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır.[1] Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Yaz saati uygulaması tartışmalıdır. Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki yapar.Öte yandan, öğle saatlerine bir saat daha eklemek,trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltmaktadır. Ne var ki, uygulamanın sağlık ve suç oranları üzerindeki etkisi daha az belirgindir. Her ne kadar uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde çağdaş ısıtıcı ve serinletici cihazlarınyaygınlaşmasıyla birlikte bu amacından sapmaya başladı. Öyle ki, 20. yüzyıl başlarında elektrik temel olarak aydınlatmada kullanılıyordu. Teknolojik gelişmeler yeni elektrik kullanım alanları yaratınca buradan elde edilen tasarruf azaldı. Bu bakımdan bu uygulamanın kullanılması çelişkili ve tutarsız bir hâl almaya başladı.

YSU'da ara sıra meydana gelen kaymalar başka zorlukları da beraberinde getirir. Bundan dolayı, zaman kaydetmede ve görüşmelerle yolculukların ayarlanmasında, faturalandırma, arşivcilik gibi işlerde, tıbbi cihazların ve iş makinelerinin kullanımı ile uyku düzenindsorunlar meydana gelir. Yazılımlar genellikle bilgisayarların saatlerini otomatik olarak ayarlar. Ne var ki, bunun sınırları vardır ve özellikle YSU kuralları değiştiğinde hata olasılığı artar.[

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir