Mesaj yerine ulaştı

Başbakan Erdoğan'ın PKK tarafından kaçırılan kamu görevlilerinin serbest bırakılmasıyla ilgili 'Şova dönüştürmeyin, ikinci Habur istemiyoruz' mesajı etkili oldu. Kandil ve Kuzey Irak Kürt yönetimi planı değiştirdi.

Mesaj yerine ulaştı

PKK'nın kaçırdığı kamu görevlilerini serbest bırakacağını açıklamasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Olayın şova dönüşmesini ve ikinci bir Habur yaşanmasını istemiyoruz' mesajı adresine ulaştı.

Sürecin ilerlemesi ve toplumun hassasiyetlerinin gözetilmesi yönündeki endişelerini ifade eden Erdoğan'ın,'Olayın ikinci Habur'a dönüşmesini istemiyoruz. Konuyla ilgili gelişmeler ilgili birimlerce takip ediliyor. Çok gecikmeden bu vatandaşlarımızı bırakmış olurlar. Nasıl bırakılırlar ilgili birimler takip ediyor ama bunun bir şova dönüştürülmesini arzu etmiyoruz. Çünkü ikinci bir Habur yaşamak da istemiyoruz. Şu çözüm sürecine bir gölge düşmeden bu iş başarılsın istiyoruz. Buradaki bütün dert bu sürecin başarılı bir şekilde sürdürülmesidir' mesajı adrese ulaştı.

DAR KAPSAMLI BİR HEYET

Daha önce 8 Mart dünya kadınlar gününde kamu görevlilerinin bırakılması bekleniyordu. Ancak teslim alacak heyetin oluşturulmasının gecikmesi ve Kürt yönetiminin alacağı önlemler ve hazırlıklar, kamu görevlilerinin serbest bırakılmasını 4 gün geciktirdi. Kandil yönetimi, kaçırılaın kamu görevlilerini Mazlum-Der, İnsan Hakları Derneği, Demokratik Toplum Kongresi ve Kürt yönetiminden oluşan 6 veya 7 kişilik bir heyete teslim edecek.

İMZA ATIP TESLİM ALACAKLAR

Kandil yönetimi, 4 gün içinde serbest bırakmayı planladığı rehineleri tutanakla, heyete teslim edecek. PKK, tutanağı resmi muhatap olarak gördüğü, heyetteki Kürt yönetimi yetkilisi ile birlikte imzalayacak. Tutanakta BDP veya DTK'dan heyette yer alacak bir isminde imzası olacak. STK'lar ise rehinelerin sağlam teslim edildiğine dair şahit olarak gösterilecek.

SABOTAJA KARŞI GÜVENLİK

Kandil'in 'Kamu görevlilerinin güvenliğini sağlayabilecek resmi bir makama teslim etmek istiyoruz' açıklaması üzerine Bölgseel Kürt yönetimi devreye girdi. Sürece her türlü desteği vereceğini önceden açıklayan yönetim, sabotajların olabileceği ihtimali üzerine geniş güvenlik önemleri alacak. Serbest bırakılmalarından sonra, Kürt yetkililer en hızlı şekilde kamu görevlilerini Türk yetkililere teslim edecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz