MİT-PKK diyaloğu Dışişleri Bakanlığı destekli

Dışişleri Bakanlığı, Kürt sorununun çözümü için MİT-PKK diyaloğunun yeniden başlatılmasında önemli bir rol oynuyor.

MİT-PKK diyaloğu Dışişleri Bakanlığı destekli

İsmini vermek istemeyen kaynağa göre, Dışişleri Bakanlığı’na göre MİT neredeyse “polis ve jandarma” kadar önemli bir aktör haline geldi.

İlki, Büyükelçi Tunç Üğdül başkanlığındaki İstihbarat ve Güvenlik işleri müdürlüğüdür. Bu birim, PKK’nın uluslarası bağlantılarını çözmeye odaklanmış durumdadır.

İkinci kanal ise müsteşar Hakan Fidan. Mayıs 2010’da göreve gelen Fidan MİT’te kendi kafa yapısına uygun kadro kurdu. O iki diplomatla çalışıyor. Eski Tokyo Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ve eski Brüksel Büyükelçisi İsmail hakkı Musa, PKK’nın iç ve dış bağlantılarıyla ilgili sessiz bir şekilde çalışmaktadıt.

Fidan tarafından yürütülen ilk görüşmelerin çöküşü Başbakan Erdoğan’ı hayal kırıklığına uğratmıştı. Hükümet, 2011 genel seçimlerinin hemen sonrasında PKK’nın Silvan saldırısını yaparak görüşmeleri sonlandırdığını belirtiyor. Fakat bu kez Hakan Fidan’ı direk olarak İmralı’ya göndererek insiyatif kullanoyor.

Diğer yandan hükümet yerine siyasi/diplomatik olmayan birinin çözüm bulmak için çalışıyor olmasını göstermek de planın bir parçası.

Görüşmelerle ilgili Ankara’daki genel hava “bardağın yarısı” olarak algılanıyor. Genel beklenti ise BDP ve CHP’nin desteği –MHP’nin tepkisine rağmen – Türkiye’deki kürt sorununun siyasi diyalog yoluyla çözümlenmesi sonuna kadar destek buluyor.

Hurriyetdailynews

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler