Görüş Bildir

Mithat Sancar: Evlat hasreti barışla biter

Diyarbakır’da HDP’li belediyelere kayyım atanmasına karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, 19'uncu gününe girdi.

Mithat Sancar: Evlat hasreti barışla biter

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın görevden alınarak yerine kayyım atanmasına dönük başlatılan Demokrasi Nöbeti, 19’uncu gününde devam ediyor. Lise Caddesi üzerinde süren nöbete, HDP milletvekilleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi, Doğu ve Güneydoğu Dernekleri Federasyonu, İstanbul Din Alimleri Derneği üyeleri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da eyleme destek verdi. Demokrasi Nöbetine katılanlar daha sonra söz alarak belediyelere kayyım atamasına yönelik konuşmalar yaptılar.

 ‘BARIŞI BİRLİKTE İNŞA EDELİM’

HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyat Ceylan, burada yaptığı konuşmada parti il binası önünde eylem yapan ailelere değindi. Ceylan, kayyım atamasına karşı protesto eylemlerinin iktidar tarafından kriminalize edilmek istendiğini belirterek, “ailelerini parti binamıza gönderiyorlar. Aileler şunu iyi bilsin HDP hiçbir zaman barıştan kaçmadı, barış için elini taşın altına koymaktan kaçmadı. Bizim onlara çağrımızdır, iktidara ve bütün siyasi partilere çağrımızdır, gelin birlikte barışı inşa edelim, cezaevlerini boşaltalım, kayyımları gönderelim” dedi.

ACİNİKLİ: DARBEYE KARŞI DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Açıklamada konuşan ÖHD Eş Başkanı Ayşe Acinikli, ülkede demokrasi ve hukukun kalmadığının vurgulayarak, kayyım uygulamasına dayanışma içinde olacaklarını söyledi. Acinikli, “Yaşanan bu darbeye karşı dayanışma içerisindeyiz. Ülkede hukuktan bahsetmek mümkün değil. İtaat etmeyenlere karşı düşman hukuk sistemi uygulanıyor. Sandık sonucu dikkate alınmayacaksa demokrasiden bahsetmek mümkün değil. İstiyorlar ki hukuksuzluklara kimse ses çıkarmasın, kulluk etsin. Bunları yapanlar asla unutmasın, bunu yapanlar yargılanacaklar” şeklinde konuştu.

‘ÇÜRÜTME’ OLANI DEVREDE

HDP Grup Başkan vekili Mithat Sancar, iktidarın 7 Haziran yenilgisinin ardından yürüttüğü Çökertme Planı’nın devamının “Çürütme” olduğunu ifade ederek, halk iradesinin teslim almak için kayyım uygulamalarına başvurduğunu söyledi. 7 Haziran sonrasında yaşananları aktaran Sancar, “Kayyımları göndereceğiz dedik, gönderdik. Yine durmuyorlar, baskıya, zulme başvurmaya devam ediyorlar. Bu halkın iradesinin teslim olmayacağını kabul ettiler. Kayyım uygulamasıyla toplumu çürütmek, halklar arasındaki birliğe olan inancı çürütmek planına başvuruyorlar. Biz bu planı da boşa çıkaracağız” dedi.

‘İKTİDARI DEĞİŞTİRECEĞİZ’

Sancar, demokrasi birliğinin önemine dikkat çekerek demokratik siyasetten vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Sancar, “Türkiye halklarıyla kurduğumuz demokrasi ittifakını koruyacağız. Bunun için elimizden geleni yapacağız. İnancınıza, değerimize sahip çıkalım. Bu toplumun geleceği meselesidir. 31 Mart’ta sözümüz vardı, bu iktidarı gerileteceğiz, demiştik. Bunu yaptık. Şimdi de iktidarı değiştireceğiz, diyoruz. Halkların, demokrasi güçlerinin iradesiyle birlikte değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘EVLAT HASRETİ BARIŞLA BİTER’

Diyarbakır il binasının önünde eylem yapan ailelere de seslenen Sancar, şunları söyledi: “Evlat acısının tek nedeni vardır, o da savaş politikalarıdır. Buna son vermenin tek yolu vardır, o da barıştır. Demokratik siyasete olan inancımızdan asla vazgeçmeyeceğiz, mücadele etmeye devam edeceğiz. Barış için her türlü yolu denemeye devam edeceğiz. Söz veriyoruz, HDP olarak halklarımızın desteğiyle bu ülkeyi birlikte yöneteceğiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi