Muhalifler Yargı Eliyle Susturuldu

OHAL ile özgürlüklerin kullanılamaz hale getirildiğini belirten Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, muhaliflerin yargı eliyle susturulmak istendiğini söyledi.

Muhalifler Yargı Eliyle Susturuldu

 Diyarbakır Barosu, yeni adli yıl açılışına ilişkin Diyarbakır adliye binası önünde basın açılması yaptı. Basın açıklamasına Diyarbakır Barosuna bağlı avukat ve STK temsilcileri katıldı.

Baro Başkanı Ahmet Özmen, basın açıklamasına Tahir Elçi'yi anarak başladı. Tahir Elçi'nin onlarca kamera önünde katledilmesine rağmen hâlâ faillerinin bulunmadığını ifade eden Özmen, "Geçen bunca süre içerisinde soruşturma dosyasında henüz tek bir kişi bile şüpheli sıfatıyla sorgulanmamıştır. Bu durum dahi tek başına adli mekanizmaların halini yeterince ortaya koymaktadır. Tahir Elçi cinayeti için etkin bir soruşturma yürütülmesi ve faillerin ortaya çıkarılması, toplumsal barışa çok büyük fayda sağlayacağı gibi, yargıya olan güvenin artmasını sağlayacak ve yargıdaki en ciddi problem alanlarından biri olan cezasızlık uygulamalarının son bulmasına da büyük bir katkı sunacaktır. Bu bağlamda yetkililere sorumluluklarını hatırlatarak yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyoruz" dedi.

'OHAL İLE ÖZGÜRLÜKLER KULLANILAMAZ HALE GETİRİLDİ'

Geçen adli yılda ülkede birçok hukuksuzluk yaşandığına dikkat çeken Özmen, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte temel hak ve özgürlüklerin birçoğunun askıya alındığını ve birçoğunun da kullanılamaz hale getirildiğini söyledi. Bu süre zarfında binlerce yurttaşın mesleklerinden ihraç edildiğini, basın yayın organları ve derneklerin kapatıldığını, birçok insanın haksız gözaltı ve tutuklamalarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Özmen, "Bu dönemde halk iradesi ile seçilmiş olan milletvekilleri, belediye başkanları ve siyasetçiler hukuksuz bir şekilde tutuklanmış, tutukluluk halleri sürdürülmüş ve belediyelerde kayyum atanması uygulamalarına devam edilmiştir. Temel hak ve özgürlükler alanındaki bu ihlallerin birçoğu yargı denetimi dışında bırakılmış birçok alanda da yargı işlevsiz bırakılmıştır" dedi.

'SORUNLARIN KAYNAĞI KÜRT MESELESİDİR'

Demokratikleşme, toplumsal barış ve refah başta olmak üzere birçok sorunun merkezinde Kürt meselesinin bulunduğunu ifade eden Özmen, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Kürt meselesini kalıcı bir çözüme kavuşturmanın yegâne yolu barıştır, demokrasidir, diyalogtur.

 'YARGI TAM BAĞIMSIZ OLMALI'

Toplumun bir arada ve barış içinde yaşamasına ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde; 'Adalet bir kutup yıldızı gibidir, geri kalan her şey onun etrafında döner' özdeyişiyle adaletin önemini ifade etmek istiyoruz. Nitekim yargılama faaliyetinin yerine getirildiği mahkeme salonlarında yazılı olan 'Adalet mülkün temelidir' sözüyle de adaletin bir toplumsal örgütlenme olan devletin temelini oluşturduğu ifade edilmektedir. Yargılama faaliyeti yapan ve adaleti yerine getirmekle görevli mahkemelerin her türlü otorite ve güç odağından bağımsız olması ve tam bir tarafsızlık içinde görevini yapması  tüm kesimlerin en çok önemsediği konu haline gelmiştir."

Kaynak: Diyarbakır Söz