Görüş Bildir

Müslim yakalandı şimdi ne olacak?

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Müslim'in, Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığınca, Prag'da bir toplantıya katılacağına yönelik medyadaki haberler üzerine Çekya makamlarından yakalanmasının talep edildiği, bunun üzerine gözaltına alındığı öğrenildi

Müslim yakalandı şimdi ne olacak?

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim'in, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İnterpol Daire Başkanlığınca, Prag'da bir toplantıya katılacağına yönelik medyadaki haberler üzerine Çekya makamlarından yakalanmasının talep edildiği, bunun üzerine gözaltına alındığı öğrenildi.

PRAG'DA KONFERANS

AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, PYD/PKK'nın eski eş başkanı Müslim'in Brüksel'de bir toplantıya katıldığı, Prag'da da benzer bir etkinliğe katılacağına yönelik medyadaki haberler üzerine Çek yetkililerden yakalanması talep edildi.

Harekete geçen Çek güvenlik güçleri, Müslim'i 02.35'te gözaltına alarak durumu EGM yetkililerine iletti. Adalet Bakanlığı ile irtibata geçen EGM İnterpol Daire Başkanlığı yetkilileri, Müslim'in Türkiye'ye iadesi amacıyla gerekli evrakın hazırlanması ve iletilmesi için sürecin başlatıldığını, bildirildi.

BÜYÜKELÇİ AÇIKLAMASI

Buarada, Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Müslim'in Türkiye’ye iade talebini Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısına ilettiğini açıkladı. Bigalı, Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısıyla telefon görüşmesi gerçekleştirerek Müslim’in Türkiye'ye iadesini talep ettiklerini, "Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısının Türkiye’nin iade talebini Adalet Bakanı Birinci Yardımcısına ileteceğini söylediğini" ifade etti.

Bigalı, iade talebinin Çek makamlarına ulaşmasıyla hukuki sürecin başlayacağını, “Çekya’nın iş birliği içinde hareket ettiğini” vurguladı. PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslim'in ismi, İçişleri Bakanlığının Terörden Arananlar Listesinde 4 milyon liralık ödülle kırmızı kategoride yer alıyor.

PYD/PKK'nın eski eş başkanı Müslim, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına istinaden, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma", "nitelikli kasten öldürme",  "kasten öldürmeye teşebbüs", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme" ve "tehlikeli maddeleri nakletme" suçlarından aranıyordu.

BAKANLIK ÇALIŞMASI

Adalet Bakanlığından, PYD/PKK'nın eski eş başkanı Salih Müslüm'ün Çekya'dan iadesine ilişkin çalışma başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, Çekya'nın da taraf olduğu "Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi" hükümleri uyarınca geçici tutuklama kararının ardından Müslüm hakkında bu ülkeye iade talepnamesi gönderileceği ifade edildi.

İADE TALEBİ KISA SÜREDE İLETİLECEK

Diplomatik kaynaklar, Salih Müslim'in Türkiye'nin talebi üzerine yakalandığını ve iade talebinin kısa süre içerisinde ileteceğini ifade ediyor.

ŞİMDİ NE OLACAK? UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker ve uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Müslim'in yakalanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

"ÇEKYA'NIN İADE NOKTASINA GELEBİLMESİ"

Emekli büyükelçi Uluç Özülker, "Kırmızı bültenle arandığına göre, bulunduğu yerde yakalanması AB Konseyi üyeleri için ön planda geliyor. Interpol ile kırmızı bülten çıkarmak mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken husus suçluların iadesi anlaşması olmadığı takdirde ne yapılabileceği. Bu karşılıklı iki ülkenin iyi niyetine kalmış durumda. Burada iyi niyetin varolduğunu düşünmek gerekiyor. İade noktasına gelebilmesi de Çekya'nın kuvvetle muhtemeldir. Müzakereler de çok yakın bir süreçte başlayacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"AB'NİN DE DEVREYE GİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, "Doğrudan doğruya iki devlet arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığına göre, iki ülke arasında işbirliği Interpol üzerinden mi yapılacak? Çekya AB'nin üyesi. Ben AB'nin de devreye gireceğini düşünüyorum. Uzun bir müzakere olacağını düşünüyorum. Çok da kolay bir iade süreci olacağını düşünmüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

SURİYE'DEKİ KÜRTLERİN ÖRGÜTLENMESİ

PYD'nin kurulma süreci, 1998 yılında Abdullah Öcalan'ın Suriye'de hükümete karşı mücadele edecek bir Kürt oluşuma gidilmesi kararıyla başladı.

Bu oluşum ilk yıllarında, Suriye istihbarat örgütleri ve güvenlik güçlerinin ağır baskısıyla karşılaştı ve iki yıl gibi bir süre içerisinde işlevsiz hale heldi. Ancak PKK çizgisinin güçlü bir zemine sahip olduğu bölgelerde devam eden örgütlenme, 2003 yılında PYD'nin kurulmasıyla sonuçlandı.

PYD'nin silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile sadece kadınlardan oluşan Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), Temmuz 2012'de Suriye'deki hükümet karşıtı barışçıl gösterilerin iç savaşa evrilmesiyle birlikte kuruldu.

SAHNEYE ÇIKAN DEAŞ-İŞİD

2015 yılında da ABD ve önderliğini yaptığı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele koalisyonu, sahada bu örgüte karşı mücadele etmesi için YPG ve YPJ'nin çatısını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) kurdu.

Türkiye, YPG ve PYD'yi PKK'nın bir uzantısı ve "terör örgütü" olarak görüyor. ABD ise YPG ve PYD'yi Suriye'de IŞİD'le mücadele konusunda sahadaki en önemli müttefiki olarak nitelendiriyor.

SURİYEDEKİ KÜRTELLE İLİŞKİ

Eylül 2017'de yapılan Kongre'de PYD eşbaşkanlığını bırakan Müslim, 2013 ile 2015 yılları arasında çeşitli vesilelerle Türkiye'yi ziyaret etti. Bu ziyaretlerde Müslim'in bazı devlet yetkilileri ile de görüşmeler yaptığı bildirildi. O dönem Yeni Şafak gazetesinin köşe yazarı olan Abdülkadir Selvi, 7 Temmuz 2014'te yazdığı köşe yazısında, bir devlet yetkilisinin "PYD ile uzlaşmak mümkün. IŞİD ile PYD arasında çok büyük fark var. PYD'nin rasyonel ve muhatap alınabilecek bir aktör olduğunu düşünüyoruz. Rasyonel davranırsa uzlaşma mümkün" dediğini belirtmişti.

Müslim'in Türkiye temasları aynı zamanda Öcalan'ın da dahil olduğu barış sürecinin devam ettiği bir döneme denk geliyor.

Ancak 2015 yılının ikinci yarısında barış sürecinin durması ve Suriye'de Kürt grupların ABD'nin de desteğiyle Türkiye ile sınırın önemli bir kısmını ele geçirmesi Ankara'nın yaklaşımında da değişime yol açtı. Türkiye, 20 Ocak'ta PYD'nin yönetimi altında bulunan Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nı başlattı

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi