Nevruz coşkusu

Nevruz kutlamaları, her yıl olduğu gibi merkez Bağlar İlçesi'ndeki Nevruz Parkı'nda yapıldı.

Nevruz coşkusu

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları için Valilikten 11.00-15.00 saatleri arasında izin alınırken, kutlamalara katılmak isteyenler sabahın erken saatlerden itibaren Nevruz Parkı'na gelmeye başladı. Alana gelenler polis tarafından oluşturulan 5 ayrı kontrol noktasında üstleri didik didik aranarak alana alındı.

 Nevruz parkına gelenlerin, alana sadece üzerinde Referandum için hazırlanan ve Kürtçe 'Na' (Hayır) yazılan pankart, flama ve bayraklar ile parti bayraklarını sokmasına izin verildi.

Alınan olağanüstü güvenlik tedbirlerinin yanı sıra, olumsuz bir duruma karşı giriş noktalarında itfaiye ve sağlık ekipleri de hazır bekletildi. Geçmiş yıllardaki kutlama alanlarına vatandaşların belediye otobüsleriyle ücretsiz taşınması bu yıl yapılmayınca, Diyarbakırlılar kendi imkanları ile parka gelmeye çalıştı.

YASA DIŞI PANKART, BAYRAK VE AFİŞE İZİN VERİLMEDİ

Diyarbakır'daki kutlamalarda geçen yıllara göre dikkat çeken bir ayrıntı ise bu yıl hiç bir şekilde alanın içinde, platformda veya alandaki direklere yasa dışı hiç bir pankart, flama ve posterin asılmasına izin verilmesi oldu.

Saat 11.00'de başlayan kutlamalar müzik eşliğinde devam ederken, daha çok referandum ile ilgili sloganların atıldığı gözlendi. Bazı giriş noktalarında zaman zaman küçük gerginlikler yaşanırken, kutlamalara tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da katıldı. Protokolde, Ahmet Türk, HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Altan Tan, Dilek Öcalan, Sibel Yiğitalp, İmam Taşçıer ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven ile görevden alınan bazı DBP'li başkanların olduğu görüldü. Kutlamaları yerli ve yabancı yaklaşık 400 basın mensubu, akademisyen ve davetlide izledi.

Çözüm sürecinin gündemde olduğu 2013- 2015 yıllarındaki nevruz kutlamalarına göre bu yıl katılımın az olduğu gözlendi. Ancak katılımın geçen yıla göre fazla olduğu ifade edildi.

BALONLAR PATLADI: 3 KİŞİ YARALANDI

Konuşmalar başlamadan önce platformun altında bir odada bulunan balonların sigara içilmesi nedeniyle patlaması sonucu 3 kişi hafif yaralandı. Yaralananlara sağlık ekipleri müdahale edip, ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.  Kutlama alanında geçen yıl merkez Sur İlçesince çıkan çatışmalarda öldürülen PKK'lılardan birinin fotoğrafının asılması ve 'Biji Serok Apo- Yaşasın başkan Apo'' sloganlarının sık sık atılması üzerine tertip komitesi uyarılarda bulunarak, belirlenen sloganların dışında slogan atılmamasını istedi. Uyarılar üzerine PKK'lı terörist 'Çiyager' kod adlı Cihat Türkan'ın posteri indirildi.

"NEVRUZ COŞKUSUNU 16 NİSAN'A TAŞIYACAĞIZ"

Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasında ilk konuşmayı Kürtçe yapan Nevruz Tertip Komitesi Başkanı ve DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ruken Akça, alanı dolduranları selamladı. DTK Eş Başkanı Leyla Güven ise, Nevruzun Kürtler için çok önemli olduğunu, Kürtlerin coşkularıyla bu alanı doldurduğunu belirterek, "Biz ittifaklarımızı güçlendirelim. Bizler Nevruz'un coşkusunu 16 Nisan'a taşıyacağız. Türkiye halklarıyla el ele verip bunu başaracağız" dedi.

DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ'DAN NEVRUZ MESAJI

Nevruz kutlamalarında, cezaevinde olan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın mesajları da okundu. Demirtaş ve Yüksekdağ ortak mesajlarında, yediden, yetmişe Nevruz alanlarını dolduran milyonların özgürlük ateşinin sıcaklığıyla selamladıklarını belirtti.

DİLEK ÖCAN, AİLESİ VE AVUKATLARININ MESAJINI OKUDU

Demirtaş ve Yüksekdağ'ın mesajının okunmasından sonra alandaki nevruz ateşi tertip komitesi ve milletvekilleri tarafından yakıldı. Ateşin yakılmasından sonra İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan konuştu. Dilek Öcalan, Abdullah avukatları ve ailesinin mesajını okudu.

TÜRK: BAŞKANLARIMIZ BUGÜN ZİNDANDA ELBETTE, 'HAYIR' DİYECEĞİZ

Görevden alındıktan sonra bir süre tutuklu kalan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ise yaptığı konuşmada, bu halkın üzerinde çok zulümler yaşandığını bildiklerini, ancak bu alandan seslerini tüm dünyaya duyurduklarını ifade etti. Ahmet Türk şunları söyledi:

"Bu görkemli Nevruz'dan sonda 16 Nisan'da bir referandum var. Herkes Kürtler ne diyecek diye soruyor. Bu referandumun Kürtler için başka bir anlamı var. Başkanlarımız bugün zindanda, buna biz 'Evet' mi diyeceğiz, elbette 'Hayır' diyeceğiz. 84 belediyemize kayyum atandı 'Evet' mi diyeceğiz, tabii ki 'Hayır' diyeceğiz. Referandumu böyle görerek, 'Hayır' oyunu artırmak lazım."

BAYDEMİR: MHP VE ERGENEKONLA KİRLİ İTTİFAK KURDULAR

Diyarbakır'daki kutlamalarda son konuşmayı HDP Sözcüsü ve Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir yaptı. Baydemir, geleceklerine sahip çıktıklarını, Diyarbakır halkının bir kez daha başararak, korkunun zulmün, kefenini yırttığı görüşünü savundu. Baydemir şunları söyledi:

"Şırnak'ı, Cizre'yi, Sur'u hani diyorlardı 'baş üstüne baş bırakmayacağız.' Onlar şimdi yeni bir anayasa ile halkın karşına çıkmaya çalışıyorlar. 82 Anayasında Kürtler, Aleviler var mıydı? Bu pakette bizler var mıyız? Bu pakette Kürde özgürlük var mı? Ha 82 cuntası anayasası ha AKP, MHP anayasası, al birini vur ötekini. Hükümet bir ekonomik paket açmıştı. Onların paketlerinde kabak çıktı. Şimdi dayattıkları bu pakette, dişinizle, tırnağınızla elde ettiğimiz bütün kazanımlar elden alınacak. Ülke bir karanlığa sürüklenecek. Karanlığa ve faşizme hayır diyoruz. Sebahat Tuncel'i cezaevine koyanlardan bize hiç bir hayır gelmez. 1982 anayasandaki yüzde 10 barajını yıkıp açtınız. Onlar bunu kabul edemedi. Şimdi bu paketle yüzde 10 barajını yüzde 51'e çıkaracaklar. Amaçları Kürtler yönetime dahil olmasın. Çağrımız, Kürtlere gelip ittifaklarımızı güçlendirelim." Kutlamalarda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin tutuklu eski eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın mesajları ile okunması ile devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz