Nevruz'a 48 saat kala

Çözüm sürecinin kritik tarihlerinden biri olacak olan 21 Mart'a 48 saat kalırken, süreçte gözler Öcalan'ı Newroz meydanında açıklanacak mesajında, PKK'nın silah bırakma takviminin yer almasına çevrili.

Nevruz'a 48 saat kala
21 Mart'ta Diyarbakır'da okunması beklenen Abdullah Öcalan'ın mesajını almak üzere heyet bugün sabah İmralı’ya gidecek. Mesaj Cumartesi günü Diyarbakır Newroz kutlamalarında okunacak.

GÖZLER ÖCALAN MESAJINA ÇEVRİLİ Açıklamanın içeriği hakkında hükümetin beklentileri ile HDP’nin verdiği mesajlar arasında büyük farklar içeriyor. Hükümetin beklentisi Öcalan’ın PKK'nın silah bırakması noktasında alaçağı kongre kararıyla ilgili somut tarih vermesi. HDP ise gerekli adımlar atılmadığı için henüz bu mesajın verilemeyeceği görüşünü öne sürüyor. Ki Kandil'den gelen mesajlar da HDP'nin görüşüyle aynı noktada bulunuyor. Ancak, Toplumun ve özellikle Kürtlerin yoğun beklentisi, Öcalan’ın 2013 yılı Newroz’unda yaptığı Cumhuriyet ve devlet yapısına ilişkin daha güçlü mesajlar vermesi ve silah bırakılmasını istemedi oldu.

NEWROZ SONRASI ADIMLAR  Bir süredir gündemde olan izleme heyetinin oluşturulması konusunda da sona gelindi. Geçen hafta Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüştükten sonra HDP’li Pervin Buldan’ın heyetin 16 kişiden oluşacağı yönündeki açıklaması tartışma yaratmıştı. Hükümet kanadından gelen bilgiler ise heyetin 6 kişiden oluşacağını gösteriyor. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan bu bilgiyi doğruladı.

İZLEME HEYETİ 6 KİŞİDEN OLUŞUYOR Heyetin en fazla 5-6 kişiden oluşacağını söyleyen Akdoğan, heyette yer alacak isimlerin belirlendiğini ancak son kararı gelecek hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun vereceğini açıkladı. Hükümet kanadından gelen bilgiler heyetin bir sonraki görüşmede sekretarya ve HDP heyeti ile birlikte İmralı Adası'nda bir masa etrafında buluşup gelişmeler ele alınacak.

İSİMLER BELİRLENDİ, KARAR VERİLECEK Hükümetin heyetin daha az kişiden oluşmasını tercih etmesinin nedeni kalabalık bir yapının istenen işlevi yerine getiremeyeceği düşüncesi olurken, HDP’den alınan bilgiler ise yola hükümetin belirttiği gibi 6 kişilik bir yapıyla çıkacak izleme heyetinin sürecin gidişatına göre daha da kalabalıklaşması, 16 kişiye kadar ulaşması mümkün olabilir. Ancak heyetin tamamının değil sadece temsilci konumundaki 6 kişilik kadronun İmralı’da Abdullah Öcalan ile yapılacak görüşmelere katılmasında mütübakata varıldığı öğrenildi.

NİHAYİ KARARI BAŞBAKAN VERECEK Öte yandan Akdoğan'ın, "Nihayi kararı Başbakanımız verecek" şeklindeki açıklaması ise heyet ile hükümet arasında yeni bir tartışma yaratabilir nitelikte. Çünkü İzleme Kurulunun iki tarafın ortak mutabakatıyla oluşması gerekiyor ve bu konuya ilişkin de şimdiye kadar taraflar arasında bazı görüşmeler gerçekleştirildi.

HASTA TUTUKLULAR TAHLİYESİ YAKINDA Yine uzun süredir çok tartışılan hasta hükümlülerin tahliyesine ilişkin adımların da kısa süre içinde atılması bekleniyor. AK Parti kurmayları bu konuda yasal bir düzenleme yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Adalet Bakanlığı'nın acilen tahliye edilmesi gereken hasta hükümlülerin bilgilerini güncellediğini, ilgili kurumlar ile yapılacak görüşmelerden sonra ilk tahliye haberlerinin kısa bir süre içinde geleceğini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz