Görüş Bildir

O kötü imajı yıkman için!

Skandallarla gündeme gelen Diyarbakır'daki Hayvan Barınağıyla ilgili oluşan kötü imajı giderme adına, Büyükşehir Belediyesi "Hayvan Dostu Kent Amed" adıyla proje başlattı. Proje kapsamında şeprin belirli noktalarına sokak hayvanlarının su içebileceği ve beslenme ihtiyacını karşılayabileceği kaplar konuldu.

O kötü imajı yıkman için!

Yolsuzluk, usulsüzlük ve keyfi uygulamlarla sıkca gündeme gelen ve son olarak yaşanan ölümlerin yargıya taşındığı, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hayvan Barınağıyla ilgili kamuoyunda oluşan, kötü imajın giderilmesi için ‘Hayvan Dostu Kent Amed’ projesi hayata geçirildi.  Proje kapsamında sokak hayvanların su içebileceği ve beslenme ihtiyacını karşılayabileceği kapları şehrin çeşitli bölgelerine bırakıldı.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, başlattığı ‘Hayvan Dostu Kent Amed’ projesi kapsamında sokak hayvanlarının su içebileceği ve beslenme ihtiyacını karşılayabileceği daimi kaplar kentin farklı noktalarına konulmaya başlandı. Sur İlçesi Benusen Parkı’na başlatılan projeye Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Selçuk Mızraklı, Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Diyarbakır Temsilci Sevgi Ekmekçiler, Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, genel sekreter yardımcıları, daire başkanları ve hayvanseverler katıldı. Proje kapsamında sokak hayvanları için kentin 110 farklı noktasına su kapları bırakılacak. Proje, Diyarbakır Barosu ve HAYTAP ile birlikte yürütülecek.

Benusen Parkı’na bırakılan mama kaplarını yerinde inceleyen Eşbaşkan Mızraklı ve beraberindekiler üzerinde ‘Hayvan Dostu Kent Amed’ yazılı tişörtler giydiler. Proje ile ilgili beraberindekilere bilgi veren Eşbaşkan Mızraklı, parktaki güvercinlere yem attı. Sokak hayvanlarının bakım ve tedavisi yapılan Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yenilenme çalışmalarının başladığını belirten Eşbaşkan Mızraklı, “Eskisinden çok daha geniş alanda, hayvan sağlığına dönük olarak yapılabilecek muayenelerin yapıldığı alanlara kadar, barınak alanlarına kadar hatta kısmen hayvanların eğlenebileceği içinde bir takım enstrümanların olabileceği şekilde ama aynı zamanda da özellikle hayvan dostlarının oraya gittiği zaman da özellikle mekânsal olarak oldukça cazip bulabileceği bir aurası olan bir yer çalışması başlattık. Önümüzdeki yıla bitirmiş olacağız” dedi.

‘Dağkapı Meydanı kuş seslerinin cıvıl cıvıl ötüştüğü bir yere dönsün’

Eşbaşkan Mızraklı ve beraberindekiler daha sonra Şeyh Sait Meydanı’na geçerek kuşlar için yem bıraktılar. Meydana yem bıraktıktan sonra kısa bir açıklama yapan Eşbaşkan Mızraklı, şunları söyledi: “Bu dünya hepimizin, İnsanların, hayvanların, börtü böceğin, bütün canlıların. Bu dünyada herkesin hakkı var her canlının hakkı var. Yaşadığımız dünyayı bizden öncekiler, bütün canlılara saygı göstererek bizlere bıraktılar. Bizler de bizden sonrakilere karşı borçluyuz. Küçükte olsa bir şey yapmaya çalışıyoruz. Bunu sürdürmemiz gerekiyor. Dağkapı Meydanı kuşların uçuştuğu kuş seslerinin cıvıl cıvıl ötüştüğü bir yere dönsün diyoruz. Canlansın, heyecanlasın umudunu yarına taşısın. Onun için el ele verdik. Sizde bundan sonra buradan geçerken hayvanların için bir yudum su bırakırsanız, bir tutam lokma bırakırsanız büyük bir değer katmış olursunuz. Hepinizi bekliyoruz.”

‘Bir kap su da siz bırakın’

Sur Belediye Eşbaşkanı Filiz Buluttekin “Herkesin yaşam hakkı olduğu gibi hayvanların da yaşam hakları var. Biz bunu yaptık devamı sizlerde. Bir kap suda siz bırakın buraya” diye yurttaşlara çağrı bulundu. Başlatılan projenin çok önemli olduğunu vurgulayan HAYTAP temsilcisi Sevgi Ekmekçiler, “Projenin hayata geçirilmesi çok önemli. Bunun daha da yaygınlaştırılması gerekiyor. Çünkü Diyarbakır yazın çok sıcak bir şehir, bir sürü hayvan var. O hayvanların hepsi bu suluklardan yararlanacaklar. Çok güzel bir proje oldu. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz. Bu projenin daha da yaygınlaştırılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

Kentin dört farklı noktasında sokak hayvanlarına bakan ve Eşbaşkan Mızraklı’nın kedi maması hediye ettiği esnaf Halit Yalçınkaya ise, “Projeyi çok beğendim, geç kalınmış bir projeydi. Bu projenin devam etmesi gerekir, hayvanseverliğin yayılması lazım. Okullarda çocuklara hayvan sevgisi konusunda eğitimler verilmeli. İnsanların bu dünyadaki yaşam hakkı kadar hayvanların da yaşam hakkı vardır” diyerek Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi