Ödemezsek kesecekler

DEDAŞ'ın "faturaları ödemezseniz elekrikleriniz ksilecek" mesajları vatandaşı sokağa döktürdü. PTT şubeleri önünde, kulruklar oluşmaya başlandı.

Ödemezsek kesecekler

Koronavirüs'e karşı vatandaşların "evden çıkarı çıkmaması için" yönünde başlatılan "evde kal" kampanyası sürerken, Diyarbakır'da özellikle "elektrik faturalarına" yönelik DEDAŞ'tan gelen mesajlar vatandaşı sokağa çıkartıyor. DEDAŞ'ın "ödeme yapmazsanız elektriğiniz kesilecek" yönündeki ikazlar üzerine vatandaşlar PTT şubeleri önünde iki gündür uzadıya kuyruklar oluşturmaya başladı.

Fatura, vergi ve ceza ödemeleri ile havale işlemleri için Yenişehir ilçesindeki PTT Şubesi önünde biriken vatandaşlar, koronavirüs salgını sanki hiç yokmuş gibi birbirine yapışık şekilde uzun kuyruklar oluştururken, biçbir önlemin alınmaması da dikket çekiyor. Vatandaşlar özellikle DEDAŞ'ın tehdit edici "mesajları" karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini belirterek, fatura ödemelerinin ertelenmesini istedi.

‘FATURALARI ERTELEYİN’

PTT önünde bekleyen vatandaşlardan Fehmi İşlek (46), elektrik ve doğal gaz faturasını ödemek için geldiğini belirterek, faturaların ertelenmesine yönelik herhangi bir adımın atılmamasını eleştirdi. Bu nedenle faturalarını ödemek zorunda kaldıklarını dile getiren İşlek, “Mesaj gelmiş, banka hesapları üzerinden ödeyin diyor. Bizim ne banka hesabımız ne de internetimiz var. Onun için mecburen gelip faturalarımızı ödemek zorundayız. Kredi borcu olanların ödemesi erteleniyor, bu da aynı şekilde ertelenebilir. İnsanlar burada kuyrukta dolup taşmış. Hiç iç açıcı bir durum değil. Fatura ödemelerinin ertelenmesini istiyorum” diye belirtti.

‘FATURALIMIZI ÖDEMEK ZORUNDAYIZ’

Oturduğu Bağlar ilçesinde bulunan 3 PTT şubesinin kapalı olması nedeniyle Ofis şubeye geldiğini ifade eden Zeynep Ekin ise “Buradaki görüntü tam bir sorumsuzluk. Onlar kendilerini koruma altına almış ama biz burada sıra bekliyoruz. Bu yoğunluğa bir çare bulmaları gerekiyor. Bazı mağdur aileler var, telefondan faturalarını yatıramıyorlar ya da banka kartları yok. Ne yapsın onlar? Gelip mecburen PTT’de yatırıyorlar. Fatura ödemeleri ya ileri bir tarihe alınsın ya da daha düzgün bir çalışma sistemi getirilsin. Görmüyor musunuz insanlar dip dibe sıra bekliyorlar. Şu an çok risk altındayız, dışarıyı çıkmamak için bizi uyarıyorlar ama faturalımızı ödemek için mecburen dışarı çıkmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

 ‘ÖDEMEYE MECBURUZ’

Nesih Çağlar (52)'da, salgın kontrol altına alınana dek, elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturalarının ödeme sürelerinin ertelenmesini istedi. Çağlar, “Ödeme yapmadığımızda otomatik olarak elektriğimizi kesiyorlar. Onun için bizde mecbur kalıp gelip ödemek zorunda kalıyoruz. Bu hastalık geçene kadar faturaların ertelenmesini istiyorum” dedi.

 ‘NE YAPALIM’

Yetkililerin salgın nedeniyle dışarı çıkmama uyarısını hatırlatan Recep Savaşçı (67) adlı yurttaş da “Dışarı çıkmayın diyorlar, faturalımızı ödemezsek her şeyi kesiyorlar. Bu durumda ne yapalım ?” diye sordu.

DEDAŞ'IN MANİDAR AÇIKLAMASI

Öte yandan, Vatandaştan gelen yoğun tepkilere rağmen DEDAŞ, faturaların ödenmesi konusunda, online sistemiyle ödeme yapılmasını yolunu gösterirken, fatura ödeme sürelerinin ertelenmesi yönünde karar almadı. DEDAŞ'tan yapılan açıklamada ayrıca planlı kesintileri d bu hafta sonu itibariyle ertelediklerini bildirdi.

PLANLI KESİNTİLER YAPILMAYACAK

Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamada, dağıtım bölgesindeki vatandaşların evde kaldıkları bu dönem boyunca enerji kalitesinde sorun yaşamamaları için tüm tedbirlerin alındığı ve arızalar hariç planlı kesintilerin yapılmayacağı bildirildi. Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Yaşar Arvas, vatandaşların evlerinde geçirecekleri bu dönemin enerji hizmeti açısından sorunsuz geçmesi için sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Arvas, “Bu zorlu süreçte müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz” dedi.

ÖDEMELER ONLİNE SİSTEMİYLE YAPILSIN

Genel Müdür Arvas, Sağlık Bakanlığının ‘evde kal, güvende ol’ tavsiyesi doğrultusunda vatandaşların olabildiğince evlerinde kalmalarının virüsün yayılımını kontrol altına almak için çok önemli olduğunu belirterek, tüketicilerin fatura ödemelerini ve diğer işlemlerini abone merkezlerine gitmeden, güvenli bir şekilde dijital kanallar üzerinden yapabileceğini de hatırlattı.

Dicle Elektrik müşterileri, fatura ödemelerini online işlem merkezinden, anlaşmalı bankalara otomatik ödeme talimatı vererek veya mobil/internet bankacılığı uygulamaları üzerinden yapılabiliyor. Arıza, aydınlatma, kaçak ihbar ve diğer talepler ise bakim.dedas.com.tr adresinden iletilebiliyor.

ŞANLIURFA'DA MANZARA AYNI

Buarada, Şanlıurfa’da vatandaşlar fatura ödemek ve işlem yaptırmak için PTT şubelerinde yoğunluk oluşturdu. Sarayönü PTT Şubesi'nin önünde aralarında hiç mesafe olmadan uzun kuyruk oluşturan vatandaşlar, uzun süre sıranın kendilerine gelmesini bekledi. Zaman zaman sıra yüzünden tartışmanın yaşandığı şubede görevliler de zor anlar yaşadı.

Kaynak: Diyarbakır Söz