Okula gitmeyen suça bulaşıyor!

Diyarbakır'da özellikle uyuşturucuyla mücadele konusunda uyuşturucu eylem planı hazırladıklarını belirten Vali Aksoy, "Uyuşturucuyla mücadele konusunda bütün kurumlarımızla birlikte yoğun bir mücadele başlattık. Amacımız, burada uyuşturucuyla mücadele etmek, toplumu bilinçlendirmek ve yeni uyuşturucu bağımlılarının bu noktaya gelmesini engellemek. Özellikle tıbbi müdahalelerin dışında sosyal anlamda da onlara müdahale edebileceğimiz merkez oluşturma adına da bir çalışma başlattık önümüzdeki aylarda faaliyete geçireceğiz. Sosyal uyum merkezi oluşturma çalışmamamız var, buradaki amacımız da uyuşturucuyla mücadele konusunda bir irade ortaya koyan insanlarımıza bu sosyal uyum merkezimizde çeşitli aktivitelerle destek olmak ve onları topluma kazandırmak" diye konuştu.

Okula gitmeyen suça bulaşıyor!

İl Vali Hüseyin Aksoy öğretmenlerden özel bir ricada bulunarak, "Eğer okul çağında olup, okula devam etmeyen bir öğrenci varsa biz görevimizi tam anlamıyla yapmış sayılmayız. Bu bakımdan büyük bir gayret göstermek zorundayız. Okul müdürleri, ilçe müdürleri ve özelliklede rehber öğretmenlerimiz aileleri ikna edeceğiz; bir, iki, üç gideceğiz. Özellikle okula gelmeyen çocukların suça, uyuşturucuya ve teröre bulaşma oranı oldukça yüksek. Bu bakımda çocuklarımızı mutlaka okula almak durumundayız." dedi.     

Yeşilay ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı kapsamında eğitim verilen 399 rehber öğretmene sertifikalarının verilmesi amacıyla Diyarbakır Öğretmenevi Konferans Salonunda tören gerçekleştirildi.

Vali Hüseyin Aksoy, törende yaptığı konuşmada, Yeşilay'ın bağımlılıkla mücadele konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini söyledi. Bağımlılığın önemine değinen Aksoy, en sıkıntılı konunu ise uyuşturucu bağımlılığı olduğunu, bu nedenle Diyarbakır'da belirli alanlarda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Özellikle 90'lı yıllarda aldığı yoğun göç ve bu göçün ortaya koyduğu sosyal sorunu tespit etmek amacıyla valilik olarak sosyal bir araştırma gerçekleştirdiklerini dile getiren Aksoy, bu çalışmayla kent merkezinin mevcut durumunun fotoğrafını çektiklerini kaydetti.

Diyarbakır'da uyuşturucu ile mücadele konusunda uyuşturucu eylem planı hazırladıklarını vurgulayan Aksoy, şöyle konuştu:

"Bütün kurumların katılımıyla yoğun bir çalışma başlattık. Amacımız bu konuda toplumu bilinçlendirmek ve yeni bağımlılıkları önlemektir. Bu konuda sosyal uyum merkezi açılacak. Sokakta çalışan çocuklara yönelik de çalışma yürütülüyor. Sokakta çalışan ve dilenen çocuklara müdahale etme noktasında belirli bir çalışma yapıyoruz. Bu çocuklara yönelik merkez oluşturma gayretimiz var. Merkezi de önümüzdeki aylarda faaliyete geçireceğiz. Sokaklar tehlikeli ve risklidir. Bu çocukların her türlü suça bulaşma oranı yüksektir."

"GÖREVİMİZİ TAM YAPMIŞ SAYILMAYIZ"

Vali Aksoy, Diyarbakır'da okul çağında olup da okula devam etmeyen öğrencilerin bulunduğuna işaret ederek, "Eğer okul çağında olup da okula gelmeyen çocuk varsa bu alanda biz görevimizi tam yapmış sayılmayız. Özellikle okula gelmeyen çocukların suça, uyuşturucuya ve teröre bulaşma oranı oldukça yüksek. Bu bakımdan çocuklarımızı mutlaka okula almak durumundayız." ifadelerini kullandı.

"MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRECEĞİZ"

Aksoy, şunları kaydetti:

"Okullaşma oranlarına bakarak hiç kendimizi kandırmayacağız. Temel kriterimiz çocukların okula devam edip etmediğidir. Çocuklar okula devam etmiyorsa, okula kaydı olmuş çok da anlam ifade etmiyor. Onun için çocukların okula devamsızlığı takip edilmelidir. Zaman zaman çok yaygın olmamakla beraber karşılaştığımız sorunlardan biri de intihara teşebbüstür. Bunlar çok sınırlı da olsa öğrencilerimiz olabiliyor. Eğer intihar teşebbüs olayındaki öğrencimiz ise mutlaka müfettiş görevlendireceğiz. Öğrencimizin ortaya çıkmış bir sorunuyla öğretmenlerimizin ilgilenip ilgilenmediğini sorgulayacağız."

"Yeşilay artık Türkiye'nin sınırlarını da aştı"

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Seylan ise 97 yıldır Yeşilay'ın özellikle gençleri her türlü sıkıntıya düşmeden önce bağımlılık konusunda uyarmayı amaçladığını belirterek, bu konuda çeşitli kurumlarla işbirliği yaptıklarını söyledi.

Özellikle öğretmenler üzerinden gençlere ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Seylan, şöyle dedi: "Bu program, dünyadaki en kapsamlı eğitim programı. Şu ana kadar 12 milyon öğrenciye ve 2 milyon veliye ulaştık. Bu bir dünya rekoru. Sertifikasını alacak olan öğretmenler de bu mücadelenin neferi olarak sahada yer alacak. Her yaş ve meslek grubuna göre dizayn edilmiş bir program. Bağımlılık konusu çok önemlidir. Bunda en önemli olan gönüllülerdir."

Seylan, Yeşilay'ın Türkiye'nin sınırlarını aştığını belirterek, "34 ülkedeki kurmalara öncülük ettik. Bilgi ve tecrübeyi onlarla paylaşıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü de birçok çalışmamızı örnek olarak gösteriyor." diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan, “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı ile genç beyinleri ve bedenleri köleleştirilip yok eden, her türden bağımlılığı önlemeyi, başlamadan bitirmeyi hedeflemekteyiz. İnsanlarda bozulan ahlaki değerlerin ve değişen değer ölçülerinin sonucu olarak bağımlılıklar hızla yayılmaktadır. Bu nedenle eğitimciler olarak son derece dikkatli olmalıyız. Pozitivist, maddiyatçı bir hayat anlayışıyla yetişen nesiller için zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık bir el uzatımı mesafesindedir” şeklinde konuştu.

Aslan şöyle dedi; "Eğitimciler olarak bunu kendimize her daim hatırlatmalı, bu bilinçle hareket etmeli ve onları doğruya yöneltmeliyiz. Bağımlı beyinler sağlıklı düşünemez. Ülkemizin geleceğini elbette ki sağlıklı nesillere teslim edeceğiz. Ancak ve ancak; iradesine hakim, maddi manevi zafiyetleri bulunmayan, aklını herhangi bir terör örgütüne kiraya vermemiş, bilgiden bilgi üreten, sahasında üst düzey bilgi, yüksek ahlaki değerlere sahip, çalışkan ve sorumluluk sahibi gençler vatanımızın ve cumhuriyetimizin garantisi olacaklardır”   Tören sertifika dağıtımıyla sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz