Görüş Bildir

Olağandışı riskler yönetim merkezleri geliyor

Terör, savaş, doğal afet gibi durumlar nedeniyle yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan riskler ile nükleer riskler gibi özellik arz eden riskler için Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bir veya birden fazla tüzel kişiyi, olağandışı riskler yönetim merkezi olarak görevlendirebilecek

Olağandışı riskler yönetim merkezleri geliyor

Terör, savaş, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumlar nedeniyle yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan riskler ile nükleer riskler gibi özellik arz eden riskler için Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bir veya birden fazla tüzel kişiyi, olağandışı riskler yönetim merkezi olarak görevlendirebilecek.

Hazine Müsteşarlığının, Olağandışı Riskler Yönetim Merkezleri Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

RİSKLER YÖNETİM MERKEZİ

Olağandışı riskler yönetim merkezi olarak görevlendirilen tüzel kişilerin çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmeliğe göre, terör, savaş, doğal afet ve benzeri olağanüstü durumlar nedeniyle yurt içinden veya uluslararası piyasalardan sigorta veya reasürans teminatı bulunamayan riskler ile nükleer riskler gibi özellik arz eden riskler için Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan, bir veya birden fazla tüzel kişiyi, olağandışı riskler yönetim merkezi olarak görevlendirebilecek. Görevlendirilme, resen veya talep üzerine yapılabilecek.

Bakan, risk merkezi görevlendirmesi konusunda Hazine'ye yetki verebilecek. Risk merkezi olarak görevlendirilme talebiyle Hazine Müsteşarlığına yapılacak yazılı başvuru ekinde, görevlendirme istenilen risklere ilişkin bilgiler, talebin mahiyeti ve gerekçesi, öngörülen çözümler, çalışma süresi, organizasyon yapısı ve çalışma planlarına yer verilecek.

Yapılan görevlendirmede, hangi risklere veya risk gruplarına yönelik görevlendirme yapıldığı ve görevlendirme süresi belirtilecek, aynı risk grupları için birden fazla kişi risk merkezi olarak görevlendirilebilecek.

İŞBİRLİĞİ MEKANİZMASI

Risk merkezinin temel görevleri şöyle: "Merkez olarak görevlendirildiği risk grubuna ilişkin teminat sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmak, ihtiyaca göre sigorta veya reasürans havuzu kurmak veya kurulması için gerekli eşgüdümü sağlamak, sigorta şirketleri arasında işbirliği yapılmasını sağlamak, oluşturulan havuz, organizasyon veya işbirliği mekanizmasının yürütülmesini sağlamak. gerektiğinde, risk iyileştirme ile ilgili ihtiyaçları belirlemek ve teminat talebinde bulunanların risk iyileştirici faaliyetlerini takip etmek, risk merkezi olarak yürüttüğü faaliyetlerle ilgili olarak Müsteşarlığa altı aylık dönemler halinde gelişme raporları sunmak, Müsteşarlıkça verilecek benzer görevleri yerine getirmek."

Risk merkezi, görevlendirme yazısında belirlenen süre boyunca görev yapacak ancak varsa kalan işlerin tasfiyesi sona erene kadar eşgüdüm ve raporlama görevleri devam edebilecek. Bakan, performansı yetersiz bulunan risk merkezinin faaliyetini görevlendirme süresinin sonunu beklemeksizin durdurabilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi