Görüş Bildir

Osman Baydemir, Bodrum katında mahsur kalan 28 insanın yaşadığından şüpheliyiz

HDP Şanlıurfa Milletvekili Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde bir binanın bodrum katında kaldıkları belirtilen yaralılar ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Osman Baydemir, Bodrum katında mahsur kalan 28 insanın yaşadığından şüpheliyiz

Baydemir soru önergesinde, 30 Ocak 2016 tarihinde söz konusu adrese silahlı bir müdahale olduğunu belirterek, "25 insanın akıbeti 50 saati aşan süredir bilinmemektedir. Bakanlığınız, tüm bu olanları, hangi Anayasal, ulusal ve Türkiye'nin tarafı olduğu hangi sözleşmelerle ve nasıl açıklamaktasınız" dedi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 numaralı 4 katlı binanın bodrumunda kaldığı belirtilen yaralılar ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Baydemir soru önergesinde, 30 Ocak'ta, söz konusu yerde sayıları 25 olduğu öne sürülen kişilerin bulundukları yerden çıkarılması amacıyla, İçişleri ile Sağlık Bakanlığı'nın yetkilileriyle, HDP milletvekillerinden oluşan heyetin eşgüdümlü bir şekilde çalışma yürüttüğünü yazdı. Baydemir, şöyle devam etti:

"Bu esnada, yaralılarla canlı telefon bağlantısında kalarak, birçok görüşmeler gerçekleştirilmiş ve görüşmeler, aynı zamanda, Bakanlık yetkililerine de dinletilmiştir. Bu çerçevede, yetkililer tarafından, 15'i yaralı olan 25 insanın binadan çıkmaları ve ambulanslara gelmeleri söylenmiştir. Elimizde bulunan ses kayıtlardan da açıkça tespit edildiği üzere, görüşmeler sırasında, verilen taahhüt çerçevesinde, yaralılar bodrum katından çıkma girişiminde bulundukları esnada saldırı gerçekleştirilmiştir. Son kayıtta, 16 dakika boyunca irtibatta olduğumuz, DBP PM üyesi Mehmet Yavuzer, güvenlik güçlerinin dışarıdan seslerinin geldiğini söylediği esnada, yoğun silah sesleri duyulmuştur. Konuşmayı yaptığımız Mehmet Yavuzer ise enkaz altında kaldığı ve bir yaralının vefat ettiği bilgisini vermiş ve diğerlerine ise ulaşamadığını ifade etmiştir."

HDP Şanlıurfa Milletvekili Baydemir, heyetlerinin 25 kişi ile 30 Ocak 2016 tarihinde saat12.30'dan bu yana bağlantı kurulamadığını, koordinasyonu beraber yürüttükleri yetkililer tarafından heyetlerine yaralıların akıbeti hakkında hiçbir bilgi verilmediğini belirterek, İçişleri Bakanına aşağıdaki soruları yöneltti:

"* 30 Ocak 2016 tarihinde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No'lu meskende, 12.30 sularında yapılan ve heyetimizin elindeki ses kayıtlarında da yer alan operasyon sonrasında, 15 yaralının da aralarında bulunduğu 25 insanın akıbeti ne olmuştur? * 30 Ocak 2016 tarihinde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No'lu meskende, 12.30 sularında yapılan ve bahsi geçen ses kayıtlarında da yer alan operasyon Bakanlığınızın hangi birimi/birimleri tarafından yapılmıştır? * 30 Ocak 2016 tarihinde, Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No'lu meskende, 12.30 sularında yapılan ve bahsi geçen ses kayıtlarında da yer alan operasyonun kararını kim vermiştir? * 30 Ocak 2016 tarihinde, İç işleri Bakanlığı yetkilileri, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile HDP milletvekillerinden oluşan heyetle koordineli bir şekilde yürütülen 25 yaralının binadan tahliyesinin olacağı esnada yapılan silahlı operasyonun amacı nedir? * 30 Ocak 2016 tarihinde Şırnak Valiliği ve Cizre Kaymakamlığı gün boyunca ve özellikle 12.30 sularında yapılan operasyon esnasında talimatları Bakanlığınızda mı almışlardır? Aksi halde talimatlar hangi birimlerden alınmıştır? * Cizre ilçesi Cudi Mahallesi Bostancı Sokak 23 No'lu meskende, 23 Ocak 2016 tarihinde itibaren sivil kayıpları yaşanmış, yaralılara gerekli sağlık müdahaleleri yapılmadığı için yaşamını yitirenler olmuş, AİHM'in tedbir kararı olmasına rağmen yaralılara gerekli insani müdahaleler yapılmamıştır. Yaralı olmayanlar dahi irtibat halinde oldukları vekillerimizle barınma, beslenme dolayısıyla yaşam haklarının gaspını dile getirmişlerdir. Son kertede de 30 Ocak 2016'da silahlı bir müdahale olmuş ve 25 insanın akıbeti 50 saati aşan süredir bilinmemektedir. Bakanlığınız, tüm bu olanları, hangi Anayasal, ulusal ve Türkiye'nin tarafı olduğu hangi sözleşmelerle ve nasıl açıklamaktasınız?"

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi