Özel Kuvvetler Kuzey Irak'a sızdı

Özel Kuvvetler'in Kuzey Irak'ta Metina bölgesine sızarak hedef tespitinden sonra Türk Hava Kuvvetleri Metina ve Zap bölgelerine 11 Ekim'de operasyon düzenledi. PKK'nın sığınak ve depolarının vurulduğu operasyonda 35 örgüt üyesi de öldürüldü.

Özel Kuvvetler Kuzey Irak'a sızdı

TSK, 26 Eylül’de PKK’nın Kuzey Irak’taki Metina kampına düzenlediği hava harekâtında teslim olan iki örgüt üyesinden alınan ifadeden yola çıkarak, aynı bölgeye bir operasyon daha düzenledi. Özel Kuvvetler, iki PKK’lıyı da alarak Metina yakınlarındaki bir depoya sızdı. Hedefin doğruluğunu teyit eden birlikler, koordinatları Türk Hava Kuvvetleri’ne iletti. 11 Ekim’de Metina ve Zap bölgelerine hava harekâtı düzenlenerek söz konusu depo da dahil çok sayıda hedef vuruldu. Her iki bölgede de 35 PKK’lı etkisiz hale getirildi.

TSK, Kuzey Irak'a son kara harekâtını 2007'de 'Güneş' adı verilen operasyonla yapmıştı. Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine son 10 yılda ise ağırlıklı olarak sınırlı sürede güvenlik ihtiyacı kapsamında sadece hava harekâtı yapılıyordu.

26 EYLÜL’DEKİ OPERASYON

PKK’nın bölgede 7 ayrı noktadaki sığınak, barınak ve malzeme depoları 26 Eylül 2015 tarihinde saat 23.40'ta başlayan ve saat 02.20’ye kadar süren hava harekâtı ile vuruldu. Harekâta altı F-16 ve iki F-4 2020 savaş uçağı katıldı. Saldırı sonrası biri yaralı 5 PKK üyesi Türkiye sınırına gelerek teslim oldu.

‘KANDİL’DE 4 AY EĞİTİLDİM’

Metina'dan kaçan PKK’lılardan biri, örgüte 4 yıl önce batı illerinden birinden para karşılığında ağabeyi ile katılmayı kabul ettiğini anlattı. Örgüte katılmamak için bölgeden ailesiyle göç ettiklerini söyleyen örgüt üyesi, 'Zargali’ denen bir bölgeye götürüldüklerini ve sonra ağabeyinden ayrıldığını anlattı.

Kandil'de 4 ay süreyle eğitildiğini anlatan PKK’lı, yaşam şartlarının ağır olduğunu söyledi. 4 ayın sonunda Gara kampına gönderildiğini söyleyen PKK üyesi, Ağustos ayı başında THK’nın buraya hava harekâtlarında 400 kişilik kampın yarıdan fazlasının öldüğünü anlattı. Örgüt üyesi daha sonra 80’e yakın yaralıyla birlikte önce Zap sonra da Metina kampına gönderildiğini ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz