Görüş Bildir

Özel Tim Devriyede

Darbe girişimine katılan ve Ankara'yı bombalayan 6 savaş uçağının havalandığı Diyarbakır 8'inci Ana Jet üssünde darbe girişimi soruşturması kapsamında aralarında generallerin de bulunduğu 83 kişi ile ilgili gözaltı işlemi yapılırken, üste 16 Temmuz'dan itibaren sessizliğin hakim olduğu belirtildi.

Özel Tim Devriyede

Elektrik ve suların kesik olduğu üste, polis özel harekat timlerinin üssün içinde devriye gezdiği belirtilirken, üssün askeri uçuşlara kapatıldığı ve sadece zorunlu durumlarda izne bağlı uçuşların gerçekleşebileceği bildirildi.

Türkiye'de, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'da başta Meclis olmak üzere bir çok noktayı bombalayan uçaklardan 6'sının kalktığı Diyarbakır'daki 8'inci Ana Jet Üssü'nde sessizliğin hakim olduğu görüldü. 15 Temmuz gecesinde darbe girişimine destek için havalanan 6 savaş uçağından sonra üsteki askeri uçuşlar, Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile yasaklanırken, üssün içinde özel harekat timlerinin devriye gezdiği kaydedildi.

BÜYÜK BİR SESSİZLİK

 15 Temmuz gecesi üsse yapılan baskında aralarında pilot ve askeri hakim ile savcıların da bulunduğu bütün subaylar gözaltına alınırken, o geceden beri üssün elektrik ve sularının da kesik olduğu belirtildi. Darbe girişiminden önce Kuzey Irak, yurt içi operasyonları ve eğitim uçuşları için her gün uçakların havalandığı 8'inci Ana Jet üssünde askeri uçuşların zorunlu olduğu hallerde ve izne bağlı olarak gerçekleştirileceği kaydedildi. Yaşanan olaylardan sonra dün Ankara'dan bir heyetin üsse gelerek incelemelerde bulunduğu da belirtildi.

ORGENERAL AKAR VE KOMUTANLAR ZİYARET ETMİŞTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı, Diyarbakır'daki 8'inci Ana Jet üssü'nü darbe girişiminden 10 gün önce ziyaret etmişti. Ziyaret ile ilgili haber ve fotoğraflar Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde şöyle verilmişti:

"Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanı ile birlikte, 5 Temmuz 2016 Salı günü Diyarbakır'da bulunan 7'nci Kolordu Komutanlığı, Jandarma Bölge Komutanlığı ve 8'inci Ana Jet Üs Komutanlığı ile Marmaris'te bulunan Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda bilgi alma, inceleme, görüşme ve bayramlaşma faaliyetinde bulunmuştur."

TÜRKİYE'NİN DOĞU HAVA SAHASINI KORUYAN ÜS

Diyarbakır'da bulunan ve daha önce adı 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı olan askeri üs, Hava harekatını tek bir merkezden yönetmek üzere 'Komutan Yardımcılığı ve Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezleri Komutanlığı' olarak adı değiştirildi. Türkiye'nin Doğu hava sahasını korumak ile görevli olan üsse bağlı, 5'inci (Merzifon), 7'nci (Malatya Er-Haç), 8'inci (Diyarbakır) Ana Jet Üs komutanlıkları ve Batman, Erzurum, Muş ve Sivas'ta yedek meydanları bulunuyor. Diyarbakır'daki 8 ve Merzifon'daki 5'inci Ana Jet üslerinde F-16'lar, Malatya'daki 7'nci Ana jet üssünde ise F-4 savaş uçakları çoğunlukta görev yapıyor.

Terör örgütüne yönelik operasyon bahanesiyle havalandılar

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Diyarbakır'da konuşlu 8. Ana Jet Üs Komutanlığındaki 6 savaş uçağının, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK kamplarına harekat düzenleneceği bahanesiyle, Ankara'ya havalandırıldığı bildirildi.

Alınan bilgiye göre, FETÖ'nün darbe girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi 8. Ana Jet Üs Komutanlığından kanuna aykırı olarak havalanan 6 savaş uçağı, örgüt mensuplarınca Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK kamplarına harekat düzenleneceği öne sürülerek kaldırıldı, ardından da Ankara'ya gitti.

Diğer nöbetçi personel böyle bir talimatın bulunup bulunmadığını araştırırken uçakların havalandırılmasına engel olamadı.

- 83 askeri pilot gözaltında

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, 15 Temmuz'da FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün, bir kısım askeri ve kamu personelinin iştirak ettiği darbe teşebbüsü ile ilgili TCK'nın 309, 312 ve 314. maddeleri uyarınca resen başlattığı 2016/22122, 2016/22123 ve 2016/ 2227 numaralı 3 ayrı soruşturması sürüyor.

Başsavcı Kamil Erkut Güre nezaretinde, 5 cumhuriyet başsavcı vekili ve 10 cumhuriyet savcısının koordinesinde yürütülen soruşturmada, şüpheliler arasında 8. Ana Jet Üssü Komutanı Tuğgeneral Deniz Kartepe ile 83 askeri pilot, 69 hakim ve savcı ile 21 emniyet müdürünün de bulunduğu 333 kişi yer alıyor.

- Elektrik verilmiyor

Öte yandan, kanuna aykırı olarak jetlerin havalanmasını engellemek amacıyla 8. Ana Jet Üs Komutanlığına elektrik verilmiyor. Başsavcılığın talimatı doğrultusunda kulede uçuşları gözetlemek üzere emniyet personeli de görev yapıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi