Görüş Bildir

Panama Pepers kayıt iddiaları, Putin'in kayırdığı mali akışı deşifre etti! Panama Papers olayında Türk var mı?

Putin'e Panama Paper's şoku! Dünyanın en gizli hukuk bildirgesi olan Panama Papers kayıtlarından 11 milyon belgenin sızdırıldığı ve Rus lider Putin'in Panama'ya milyarca dolarlık mali akışı olduğu iddia edildi. Peki Panama Papers kayıtları nedir?

Panama Pepers kayıt iddiaları, Putin'in kayırdığı mali akışı deşifre etti! Panama Papers olayında Türk var mı?

Putin'e Panama Paper's şoku! Dünyanın en gizli hukuk bildirgesi olan Panama Papers kayıtlarından 11 milyon belgenin sızdırıldığı ve Rus lider Putin'in Panama'ya milyarca dolarlık mali akışı olduğu iddia edildi. Peki Panama Papers kayıtları nedir?

Panama merkezli hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait yaklaşık 11 milyon sayfalık doküman “Panama kayıtları” (Panama Papers) adı altında medyaya servis edildi. Olay dünyada Wikileaks kayıtları kadar büyük bir gazetecilik bombası olarak yankı buldu.

Alman “Süddeutsche Zeitung” gazetesi tarafından elde edilen 11 milyon sayfalık kayıtların ilk kısmı, “Panama kayıtları” adı altında, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından uluslararası medya ile paylaşıldı.

Kim tarafından sızdırıldığı belli olmayan belgeler, Panamalı hukuk firmasının, müşterilerinin para aklamasına, ambargoları delmesine ve vergi kaçırmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Firma yetkilileri ise 40 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir illegal iş yapmadığını söylüyor.

Belgelerde kimisi halen görevde olan 72 devlet liderinin ismi yer alıyor ve o liderlerden biri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin. "Uluslararası vergi kaçakçılığına” ilişkin kayıtlarda, Putin’in yakın arkadaşı Sergei Roldugin’in adı geçiyor.

İngiliz The Guardian konuya ilişkin haberinde, müzisyen - viyolonselist Sergi Roldugin’e ait offshore banka hesaplarının olduğu, vergi kaçırmak için yapılan yaklaşık 2 milyar dolarlık para transferinin Putin’e kadar uzandığı iddia edildi.

"PUTİN AİLESİ FAYDALANDI" İDDİASI

Putin’in yakın arkadaşlarının, "kendisinin himayesinde olmaksızın gerçekleştiremeyecekleri çok sayıda anlaşma üzerinden milyonlar kazandığı” ifade edilirken, Putin’in ailesinin de bu mali akıştan faydalandığı iddiasına yer verildi. Putin’e kadar ulaşan ve offshore hesaplar üzerinden işleyen para akışının, Panama’dan Rusya’ya, İsviçre’ye ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne kadar geniş bir ağı kapsadığı belirtildi. Bu mali akışın içerisinde Putin’in kızı Kateria’nın, 2013 yılında St. Petersburg’da düğününün yapıldığı kayak tesisinin de adının geçtiği vurgulandı.

'İZLANDA BAŞBAKANI BİLE PARA AKTARMIŞ' İDDİASI

Yolsuzluğa karışan isimler arasında Putin’den başka Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Irak'ta eski Başbakan İyad Allavi,  Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Mısır'ın devrik cumhurbaşkanı Hüsnü  Mübarek’in oğlu Alaa Mübarek ve İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson  gibi çok sayıda önemli ismin yer aldığı belirtildi. Dokümanlarda İngiltere’deki Lordlar Kamarası’ndan altı lordun, iktidardaki Muhafazakar Parti’den üç eski vekilin, yine İngiltere’deki siyasi  partilere bağış yapan çok sayıda kişinin isimlerinin de geçtiği öne sürüldü.

"PUTİN KIZININ VAFTİZ BABASI İLE İŞİN İÇİNDE"

Putin’in yakın arkadaşı ve kızının vaftiz babası müzisyen Roldugin’in, yıllık karı 800 milyon doların üzerinde olan Rusya’nın en büyük reklam ajansı Video International’ın yüzde 12 hissesini elinde bulundurduğu belirtildi.

Roldugin’in aynı zamanda Rus kamyon üreticisi Kamaz’da “gizli azınlık hissesine” sahip olduğu, bu şirketin de Güney Kıbrıs Rum Kesimi merkezli askeri araç imal eden Raytar şirketinin yüzde 15 hissedarı olduğu kaydedildi.

Sergi Roldugin’in tüm şüpheli mali transferlerde en önemli aracılık faaliyetini yürüttüğü öne sürülen Rus bankası “Bank Rossiya”da da yüzde 3,2 hissesinin bulunduğu vurgulandı.

St. Petersburg merkezli Rus bankasının Putin’e yakın isimleri gözeten bir banka olarak bilindiği, Kırım’ın işgali sonrasında ABD’nin 2014 yılında bu bankayı yaptırım listesine aldığı belirtildi.

PUTİN'İN "KİŞİSEL BANKACISI" DA VAR 

“Panama kayıtlarında, Putin’in "kişisel bankacısı" olarak bilinen ve Bank Rossiya ‘nın en büyük hissedarı durumunda olan Yuri Kovalchuk’un da adını geçtiği kaydedildi.

Bu kayıtlara göre Kovalchuk’un ve Bank Rossiya’nın “Sandalwood Continental” adlı offshore bir şirket üzerinden en az 1 milyar dolarlık para transferi yaptığı öne sürüldü.

Para akışının ise Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Rus devlet bankası Russian Commercial Bank’ın (RCB) da içerisinde bulunduğu bazı bankalar tarafından verilen teminatsız kredilerle sağlandığı iddia edildi.

Offshore şirket (Sandalwood Continental) tarafından satın alınan 6 milyon dolarlık bir yatın St.Petersburg yakınında bir limana gönderildiği, “Putin’in yakın çevresine doğrudan nakit ödeme” yapıldığı ve düşük faizli krediler sunulduğu belirtildi.

Örneğin yine aynı şirketin 2010 ve 2011 yıllarında yine St.Petersburg yakınlarındaki "Igora" kayak merkezinin de sahibi olan “Ozon” adlı başka bir offshore şirkete yaklaşık 11,3 milyon dolarlık üç adet kredi sağladığı belirtildi.

İngiliz gazetenin haberinde Rus bankacı Kovalchuk’un, offshore Ozon şirketinin de sahibi olduğu, yakın arkadaşı Putin’in de bu kayak merkezinde kaldığı belirtildi.

Offshore şirket üç kredinin verilmesinden yaklaşık 18 ay sonra 2013 yılında Putin’in kızı Katerina’nın düğününün bu kayak merkezinde yapıldığı bilgisine de yer verildi.

İlgili haberin gelişmelerinde ve detaylarında; Panama merkezli Mossack Fonseca'ya ait 11 milyona yakın gizli belge sızdırıldı iddiası yer alıyor. Bu belgelerde birçok dünya liderleri ve zenginlerin vergi kaçırmak ve para aklamak için neler yaptıkları hangiyollara başvurduğu  bilgilerinin yer aldığı iddia ediliyor. Yaşanan olaya Panama Pepers (Panama belgeleri) adı verildi.

Sızdırılan belgeiern içeriği konusunda birçok ünlü isim, şirket hatta futbolcunun karanlık vergi kaçırma ve para aklama ıspaylarının bulunduğu iddia ediliyor. habermark

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir