Parayı öde hapisten kurtul

3. Yargı Paketi,Kaçak elektrik kullananları da, kapsamına aldı. Cezayı ödeyen, hapis cezasından kurtulacak.

Parayı öde hapisten kurtul

Kamuoyunda “3.Yargı Paketi” olarak bilinen ,TBMM’de yasalaşarak yürürlüğe giren  6352 sayılı kanun ile yapılan değişikliklerle kaçak elektrik kullanımının karşılıksız yararlanma kapsamına alınarak kaçak elektrik parasını ödeyenler bir defaya mahsus haklarında kamu davasının açılmayacağı açıklandı. DEDAŞ İl Müdürü Nihat Nurbaki,vatandaşlardan parayı ödeyerek cezadan kurtulmalarını istedi.

Dicle Elektrik  Elektrik Dağıtım AŞ (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürü Nihat Nurbaki ,6352 sayılı yasa kapsamındaki kaçak elektrik cezasını ödeyenler hakkında kamu davasının  açılmayacağını bildirdi

 Nurbaki, kaçak elektrik kullanımı nedeniyle tutanak tutulmuş, ancak henüz ödemesini yapmamış olan vatandaşlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasıyla ilgili 5 Temmuz 2012 tarihi itibariyle yeni düzenleme yapıldığını anımsattı. 6352 sayılı kanun ile yapılan değişikliklerle kaçak elektrik kullanımının karşılıksız yararlanma kapsamına alındığını ifade etti.

‘6 AY İÇİNDE CEZA OLMAZ’

 Nurbaki,”TBMM’de bir süre önce kabul edilen ve Kamuoyunda “3.Yargı Paketi “olarak bilinen,Türk Ceza Kanunu’na  göre hırsızlık suçu olarak tanımlanan kaçak elektrik kullanımı,hırsızlık suçundan çıkarılıp karşılıksız yararlanma suçu olarak tanımlanmıştır.kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hakkında hırsızlık suçundan dolayı kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilen kişinin,bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde,zararı tamamen tanzim etmesi halinde,hakkında cezaya hükmolunamaz,verilen ceza tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacağı belirtilmiştir.” dedi.

‘KESİNLEŞEN CEZALAR KALKACAK’

Kanunda, kaçak elektrik kullanan kişinin bu hükümden iki defadan fazla yararlanamayacağının da hükme bağlandığını dile getiren Nurbaki, "Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 5 Temmuz 2012'den önce kaçak elektrik kullanımıyla ilgili hakkında hırsızlık suçundan kovuşturma yapılan veya kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın hakkında hüküm verilenler, borçlarını 6 ay içinde ödedikleri takdirde ceza verilmeyecek. Hüküm verilmiş olanların cezaları da sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.

‘PARAYI YATIR, HAPİSTEN KURTUL’

3.Yargı Paketi ile getirilen bir diğer değişiklik ise kaçak elektrik kullanımı karşılığı hesaplanan para cezasının ödenmesi durumunda hapis cezası verilmeyecek.Ancak;aynı suçun 5 yıl içinde tekrarlanması durumunda kişi hapis cezası alacak.

5 Temmuz 2012 tarihi öncesinde kaçak elektrik kullanımından dolayı ceza alan müşterilerin 6352 Sayılı Kanun’dan yararlanmaya davet eden Nurbaki ,vatandaşların ,sağlanan bu fırsatı iyi değerlendirilmelerini ve yasadan yararlanmaları için TEDAŞ’ın  ilgili birimlerine başvurmalarını istedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz