PKK'nın silahlı kanadı Musul’u Kurtarma Operasyonu’na 5 bin kişi ile katılacak

PKK’nin silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), Musul’u Kurtarma Operasyonu’na katılacaklarını bildirdi

PKK'nın silahlı kanadı Musul’u Kurtarma Operasyonu’na 5 bin kişi ile katılacak

PKK’nin silahlı kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), Musul’u Kurtarma Operasyonu’na katılacaklarını bildirdi.

Rûdaw'ın haberine göre;  YBŞ komutanlarından Heval Mazlum, Şengal Dağı ve etrafında yaklaşık 2 bin savaşçıları olduğunu ve Musul için hazırlık yaptıklarını söyledi.

YBŞ Komutanı, operasyona katılmak için izin alıp almadıkları ve kiminle muhatap oldukları konusunda ise, “Biz muhatabımızı biliyoruz ve oradan izin aldık. Musul'u Kurtarma Operasyonu'nda yer alacağımız kesin” dedi.

Adının yayımlanmasını istemeyen HPG'nin üst düzey bir komutanı da, YBŞ'den ayrı olarak Musul operasyonuna katılacaklarını ve bunun için 2 bin 500 savaşçının Şengal bölgesinde hazır olduğunu vurguladı.

HPG'li komutan, “Irak yetkilileriyle aralarının çok iyi olduğunu ve operasyona katılma iznini onlardan aldıklarını” dile getirdi.

HPG'li komutan Musul operasyonu için uzun zamandan beri hazırlık yaptıklarını ve özel eğitim programları uyguladıklarını da belirtti.

Musul Güvenlik Komisyonu Başkanı Haşim Brifkani ise, “Biz Haşdi eş Şabi gibi Iraklı bir grubun bile operasyona katmazken, YBŞ ve HBG gibi gruplara nasıl izin veririz?” İfadesini kullandı.

Brifkani, “Musul halkının rızası olmadığı hiçbir grubun katılmasına izin vermeyeceğiz, aksi halde operasyon başarılı olamaz” dedi.

Musul Meclisi: Haşdi Şabi operasyona katılmasın

Musul Vilayet Meclisi, kentin IŞİD'den kurtarılması operasyonuna Şii milis grubu Heşdi Şabi'nin katılmasını reddettiklerini bildirdi.

Meclisten yapılan açıklamada, "Heşdi Şabi'ye mensup bazıları tarafından Irak'ın Diyala, Salahaddin ve Enbar kentlerinde meydana gelen ihlallerden dolayı Musul Vilayet Meclisi olarak Heşdi Şabi'nin Musul operasyonuna katılmasını reddediyoruz" denildi.

Musul'u kurtarma operasyonunda yer alacak güvenlik güçleri içerisinde ülkenin kuzeyinden güneyine kadar tüm halk kesiminden insanların bulunduğu ifade edilerek, bu güçler tarafından sözkonusu bölgelerde herhangi bir ihlalin yaşanmadığına işaret edildi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, 20 Şubat'ta Heşdi Şabi'nin Musul'u operasyonunda yer alacağını söylemişti. Abadi, milislerin katılmaması için ABD yönetimi tarafından herhangi bir baskının olmadığını ifade etmişti.

Konuyla ilgili AA'ya açıklama yapan Musul Vilayet Meclisi üyesi Gezvan Hamid, meclisin Heşdi Şabi'nin operasyona katılmasını görüşmek için Duhok'taki geçici binasında toplandığını belirterek, "22 üyemiz Heşdi Şabi'nin operasyona katılmaması yönünde oy kullandı. Geri kalan 8 üye ise oyunu milislerin katılması yönünde kullandı" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz