Polisin 'Korsana hayır' standı

DİYARBAKIR'da, TÜYAP tarafından 4 yıl aradan sonra açılan 6'ncı Kitap Fuarı'nda Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nce, 'Korsan ve taklite hayır' standı açıldı.

Polisin 'Korsana hayır' standı

4 yıl aradan sonra, "Diyarbakır 6. Kitap Fuarı" yeniden kapılarını kitapseverlere açtı.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün desteğiyle düzenlenen, 142 yayınevinin yer aldığı fuarda gerçekleştirilecek kültür etkinliklerinde yazarlar okurlarıyla bir araya gelecek.

Fuarın resmi açılış törenine, Vali Yardımcısı Ahmet Ahmet Nuri Helvacı, AK Parti Milletvekili Oya Eronat, DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, Türkiye Yayıncılar Birliği 2'nci Başkanı Fahri Aral, TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz ve fuarın onur konuğu Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan ile çok sayıda davetli katıldı.

FUARIN ÖNEMİ BÜYÜK

Açılış töreninde konuşan Diyarbakır Vali Yardımcısı Ahmet Naci Helvacı, kitap fuarının kentte açılmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Helvacı, fuarın başarılı geçmesini dileyerek, fuarın Diyarbakır'da açılmasına katkı sağlayan herkese teşekkür etti.

TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ Genel Müdürü Cihat Alagöz, önceki yıllara göre Diyarbakır'da yüzde 20 büyüme ile kitap fuarını açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Alagöz, "Kitap fuarı TÜYAP Fuarcılık Grubu'nun en özel konu başlıklarından biri. Fuarın sona ereceği pazar akşamına kadar sadece Diyarbakır'da değil tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kitap, kültür ve sanat konuşulacak. Şehre ayrı bir nefes alma imkanı sağlamış olacağız." dedi.

Diyarbakır'da 4 yıl aradan sonra kitap fuarı açmanın heyecanını yaşadıklarını ifade den TÜYAP Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Anıl Öder, bu yıl fuarın 4 yıl önceye göre katılımcı sayısında yüzde 10, metrekare olarak da yüzde 20 artışla açıldığını aktardı. Öder, son fuara 120 yayınevinin katıldığını, bu yıl ise 142 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun fuarda yer aldığını kaydetti.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ASLAN

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Aslan da Diyarbakır'da geçmişte ilim, bilim ve sanatta çok önemli şahsiyetlerin yetiştiğini dile getirerek, Ali Emiri, Ziya Gökalp, Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç ve Şair Sırrı Hanım'ın bu önemli isimlerden olduğunu belirtti.

"Ne zaman ki; terör örgütü belası bu memleketin başına musallat oldu, eğitim akamete uğradı." diyen Aslan, şöyle konuştu:

"Bugün Diyarbakır huzur ve sükunete kavuştu. Terörün panzehiri eğitimdir. Diyarbakır yine eğitimde, bilimde, düşüncede zirve yapacak. Türkiye ve dünyaya yine nice bilim ve ilim adamları yetiştirecek. İstiyorum ki; bu ilin çocukları değil Türkiye'de, dünyada söz sahibi olsunlar. Kalemiyle ülkelerini, kalemiyle memleketlerini ve düşüncelerini savunsunlar."

'DİYARBAKIR, FUAR ANLAMINDA ÖNEMLİ BİR MİSYONU ÜSTLENDİ'

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da fuarların bir kentin gelişmesinin en önemli sektörlerinden bir tanesi olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır, fuar anlamında önemli bir misyonu üstlendi. 2008 yılında TÜYAP ile başlattığımız bu süreci 2018 yılının sonunda 10 yıllık bir süreyle geliştireceğiz. Fuarlarımıza faklı misyonlar yükleyeceğiz. Diyarbakır'da sadece Türkiye hitap eden değil, Ortadoğu'ya hitap edecet bir fuarcılığı uygulayacağız" dedi.

Fuara onur konuğu olarak katılan Mıgırdiç Margosyan ise Diyarbakır'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu kentte doğduğunu anımsattı, hayatından bazı kesitler paylaştı.

'DÖVİZ KURUNDAKİ ARTIŞ YAYINCILARI ETKİLEDİ'

Türkiye Yayıncılar Birliği 2'nci Başkanı Fahri Aral ise, Türkiye'de döviz kurunda yaşanan artışlarda yayınevlerinin olumsuz yönde etkilendiğini belirterek, "Türkiye'de döviz kurunda bir artış yaşandı. Bu artış en başta biz yayıncılara etki etti. Ocak ayından Ağustos ayına kadar kağıt fiyatında yüzde 80'lik artış oldu. Bizim maliyetler de fiyatlara yüzde 30-40 oranında bir yansıma geldi. Yayıncılarımız önemli bir basiret gösterdiler. Bu fuarda da şahit olacaksınız kitap fiyatlarında çok büyük bir yansıma yok. Ayrıca bizim özellikle yayıncıların yurtdışında kitapların telif hakkını alırken, yapmış olduğu sözleşmeler çok ağırlaştı. Çünkü, bu sözleşmeleri biz daha çok dolar ve euro üzerine yapılıyor. Bunlarda aşağı yukarı yüzde 80 bir artış oldu" diye konuştu.

EMNİYET İLK KEZ KİTAP FUARINDA STAND AÇTI

Diyarbakır'da, en son 2014 yılında açılan kitap fuarı bu yıl kapılarını 4 yıl aradan sonra yeniden ziyaretçilerine açtı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, DTSO, DESOB gibi çok sayıda kuruluşun destek verdiği 6'ıncı Kitap Fuarı, TÜYAP Fuar Merkezi'nde 25-30 Eylül tarihleri arasında açık olacak. Fuarda bu yıl 120 yayın evi stant kurarken, kitap fuarında ilk kez açılan Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'nce 'Korsan ve taklite hayır' standı kurulması dikkat çekti. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 3 polis memurunun bulunduğu standa gelenler dağıtalan broşörde, 'Hayal gücü koplayanamaz' denildi. Korsan kitabın nasıl ayrıt edilmesi gerektiği hususlarının yer aldığı broşörde, 'Fikri mülkiyet haklar nedir, telif hakları nedir, korsan kitap ve CD nedir, bandrol nedir, korsan kitap ihbarı nereye yapılacağı" ile ilgili bilgilerin bulunduğu görüldü.

Kaynak: Diyarbakır Söz