Reislik 2. turda!

Sonar ve Mediar'dan son anket: İkinci tura Erdoğan ve İnce kalıyor.

Reislik 2. turda!

HABER MERKEZİ

Sonar ve Mediar araştırma şirketlerinin saha çalışmasına dair anketlerinde, ilk turda Cumhurbaşkanı'nın seçilemeyeceği ifade edilirken, ikinci tur'a Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Muharrem İnce'nin yarışacağı bildirildi.

Mediar, 22-23 Mayıs tarihlerinde, 26 ilde 4268 kişiyle yüz yüze yaptığı görüşmeler sonucu hazırladığı seçim anketinin sonuçlarını açıkladı. Araştırmada katılımcılara, hangi partiye oy verecekleri de soruldu. Buna göre AK Parti, MHP ve BBP'den oluşan Cumhur İttifakı'nı tercih edenlerin oranı yüzde 45.63. Sonuçlara göre AK Parti yüzde 39.61, MHP 5.31, BBP de yüzde 0.71 oy alıyor.

HDP BARAJI GEÇİYOR

CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi-Demokrat Parti’nin millet ittifakının aldığı oysa yüzde 42.5.

HDP de yüzde 11.39 oy alarak barajı geçiyor ve Meclis’te koltuk elde edebiliyor.

ANKETİN YORUMU NE?

Mediar Araştırma, son anketine ilişkin şu yorumu yaptı: “Seçimlere bir ay kala muhalefetin hazırlıksızlığının kendileri açısından telafi edilmiş gibi görünmektedir.”

Muhalefetin seçim öncesi girişimlerini ve toplumda yaygın olarak gözlenen iktisadi kriz endişesini göz önünde bulunduran şirket, muhalefetin oylarının yükselmekte, iktidar blokununsa destek kaybetmekte olduğunu belirtti.

CUMHUR İTTİFAKI                                            

Anketin devamı şöyle: “1 Kasım 2015 Genel Seçimleri ile 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu sonuçları karşılaştırılarak incelendiğinde, bugün cumhur ittifakını oluşturan AK Parti-MHP blokunun büyük şehirlerde ve toplumun daha yüksek eğitim alan kesimlerinde bir miktar destek kaybına uğradığı görülmektedir.

KAYIP OYLARIN TELAFİSİ

Türkiye çapında yüzde 10 civarındaki bu kaybın henüz cumhur ittifakı tarafından telafi edilemediği, bu kesimlerin iktidar blokundan uzaklaşma eğiliminin sürdüğü tespit edilmektedir. Bu veriler ışığında cumhur ittifakının parlamento çoğunluğunu kaybetmesi ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması beklenmelidir.”

SONAR'IN ARAŞTIRMASI

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için son anket sonuçlarını açıklayan SONAR Araştırma Şirketi Başkanı Hakan Bayrakçı, cumhurbaşkanı adaylarının en son oy oranlarını açıklarken adayların performanslarını da değerlendirdi.

Erdoğan, İnce, Akşener ve Demirtaş'ın oy oranlarını değerlendiren Bayrakçı, Muharrem İnce'nin oy oranının, CHP'nin önceki seçimlerde aldığı yüzde 25-26'ları geçtiğini söylerken Meral Akşener'in yüzde 20'leri zorladığını belirtti:

"Muharrem İnce, CHP'nin önceki seçimlerde aldığı yüzde 25-26'ları geçiyor. İnce ilk turda 30'a yaklaşırsa finalin adı zaten Recep Tayyip Erdoğan-Muharrem İnce olur.  Muharrem İnce mi finale kalacak, yoksa Meral Akşener mi kalacak? Şimdilik Muharrem İnce gözüküyor. Ancak Meral Akşener de zorluyor."

'MUTLAKA BARAJI GEÇECEK'

HDP'nin milletvekili dağılımında "Mutlaka barajı geçecek gibi duruyor" değerlendirmesi yapan Bayrakçı, HDP'li seçmenin Erdoğan'ın karşısında kim kalmışsa ona oy vereceğini belirtti:

"HDP seçmeni Türkiye'ye rengini göstermeden, Selahattin Demirtaş finale kazanamadığı zaman, finale kim kalırsa kalsın, Tayyip Erdoğan karşısında kim kalmışsa ona oy verecekler. HDP seçmeni 1-2 yıldır olaya, kendilerine yapılmış çok büyük bir düşmanlık olarak kabul ediyor. Oradan 11-12 puan... Milletvekili dağılımında mutlaka barajı geçecek gibi duruyorlar."

'ERDOĞAN ÖNDE GÖRÜNÜYOR AMA...'

Cumhurbaşkanı'nın birinci turda seçilemeyeceğini iddia eden  Bayrakçı, buna rağmen en en yüksek oyu Erdoğan'ın alacağını da iddia etti: "Cumhurbaşkanı birinci turda seçilemez diyorum, ama en yüksek oyu alır diyorum. 43-47 arasında oy alır diyorum. İkinciliğe Muharrem İnce daha yakındır ama Meral Akşener beklenenden daha fazla performans göstermeye başladı. İkinci turda ise Erdoğan önde gözüküyor ama değişik bir sonuç çıkabilir kıl payı."

Kaynak: Diyarbakır Söz