Görüş Bildir

Reza Zarrab, ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor

Türkiye'de, 17 Aralık operasyonunda yakalanıp, bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan ve hakkındaki suçlama düşen işadamı Reza Zarrab, ABD'nin Miami kentinde tutuklandı.

Reza Zarrab, ABD'de tutuklandı, 75 yıl hapsi isteniyor

ABD'li kaynaklar, İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab'ın, ABD'nin yaptırımları altında olan İran'a yüz milyonlarca dolarlık para akışı sağladığı, bankacılık sahtekarlığı ve karapara aklama suçlamaları ile geçen Cumartesi günü tutuklandığını belirtti.

ABD Adalet Bakanlığı'nın, resmi web sitesinde verdiği bilgilere göre Reza Zarrab, 19 Mart Cumartesi günü, İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama ve bankacılık sahtekarlığı gerekçeleriyle FBI ajanları tarafından gözalatına alındı. 21 Mart Pazartesi günü mahkemeye çıkarılan Zarrab'ın, tutuklanmasına karar verildi.

ABD Adalet Bakanlığı, kendi sitesinde yayınladığı açıklamada, Türkiye ve İran çifte vatandaşı 33 yasındaki Reza Zarrab'ın tutuklandığı açıklamasına ek olarak, İran vatandaşları olan 29 yasındaki Camelia Jamshidy ile 65 yasındaki Hüseyin Najafzadeh'nin de aynı suçlamalarla aranmakta olduklarını belirtti. Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, Reza Zarrab'ın işlediği suçlar ile ilgili olarak, Kraliyet Holding A.Ş., Durak Döviz , Al Nafees Döviz,; Royal Zümrüt Yatırımlar; Asi Kıymetli Madenler Turizm Otomotiv, ECB Kuyumculuk İç ve Dış Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Güneş General Trading LLC. gibi kuruluşların da adı geçti.

SARRAF'I TUTUKLAYAN SAVCI BHARARA, WALL STREET'İN ŞERİFİ OLARAK ANILIYOR

Rıza Sarraf hakkındaki soruşturmayı yürüten, 75 yıl hapis istemiyle dava açan Savcı Preet Bharara, "Wall Street'in Şerifi" lakaplı, ekonomik kriz döneminde büyük bankaların kabusu olmuş bir isim. Savcı Bharara, Sarraf operasyonundan 5 gün önce ABD Başkanı Obama ile birlikte olduğu bir kareyi Twitter hesabından paylaşmıştı.Peki kimdir bu savcı?

Ünlü Time Dergisi Savcı Preet Bharara'yı Şubat 2012'de kapağına taşımış, "Bu adam Wall Strett'i dağıtıyor" başlığını kullanmıştı. Savcı Bharara, ekonomik kriz döneminde ünlü finans merkezi Wall Street yöneticilerine hatta diplomatlara açtığı davalar ile tanınıyor. ABD'deki dört büyük bankayı mahkum ettiren ya da uzlaşmaya zorlayan Bharara, 2012 yılında Bank of America'yı mortgage usulsüzlüğü ile hükümeti dolandırmakla suçladı. 1 milyar dolarlık tazminat talebiyle dikkat çeken davada, ilk kez bir banka ekonomik krizdeki rolü nedeniyle mahkum edildi. Açtığı yolsuzluk davalarıyla New York'lu politikacıların kabusuna dönüşen Bharara, New York'taki Hindistan Başkonsolos Yardımcısı Devyani Khobragade'ye açtığı dava nedeniyle iki ülke arasında diplomatik krize neden oldu.

Başsavcı Bharara, Rıza Sarraf hakkındaki iddianameyi hazırlamadan 5 gün önce Twitter hesabından ABD Başkanı Dbama ile el sıkışırken çekilmiş fotoğrafı paylaşmıştı.

Hindistan doğumlu New York Güney Bölge Başsavcısı Preet BhArara Columbia Üniversitesi'nde hukuk okudu. Bharara eğitimini Harvard Üniversitesi'nde tamamladı.

CNNTÜRK

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi