“Sahipsiz ve soğuk” fuar!

Yapı sektörünü buluşturan 9. Ortadoğu İnşaat Fuarı organizasyon skandalı kadar ilgisizlikle de gündem oldu. Protokolun katılım göstermediği fuarın, ısıtma sisteminin devredışı olması nedeniyle davetliler zor anlar yaşadı.

“Sahipsiz ve soğuk” fuar!

Yapı malzemeleri, elektrik sistemleri, asansör, iş ve inşaat malzemeleri, doğal gaz, ısıtma, soğutma, havalandırma, tesisat gibi malzemelerin sergilendiği TÜYAP'ın organize ettiği Diyarbakır “9. Ortadoğu İnşaat Fuarı” düzenlenen törenle açıldı.

Vali, milletvekili, belediye başkanı ve diğer siyasilerin boy göstermediği açılışa, fuar alanındaki organizasyon eksiklikleri damgasını vurdu. Sağanak yağışa eşlik eden soğuk havaya rağmen TÜYAP yetkililerinin klimaları çalıştırmamaları tepkilere neden olurken, ziyaretçiler soğuk nedeniyle fuar alanından çabuk ayrılmak zorunda kaldı.

Irak, Suriye ve İran gibi komşu ülkelerden gelen çok sayıda iş insanı soğuk ortama ayak uydurmakta zorluk çekerken, fuarda stant açan firmalar TÜYAP yetkililerine sitem etti. Katılımcılar yaşananlara tepki gösterdi.

“ÖNCESİNDEN ISITILMASI GEREKİYORDU.”

Müjdat Buluş, “Katılımcı açısından bakarsak gayet iyi ama fuarcılık olarak standart bir fuar diyebilirim. Hizmet anlamında eksiklikler var ancak üstüne basa basa da söylemek istemiyorum. Hizmet, servis, iletişim, koordinasyon alanında biraz zayıf bir fuar. Burası prefabrik bir yer olduğu için birkaç gün öncesinden ısıtılması gerekiyordu. Isıtma sorunu var.”

“HAVA SOĞUK OLDUĞU İÇİN ALANDA ISI PROBLEMİ VAR”

Muhammed Çiçek, “ Fuar iyi ama dışarıda yağmur var ve hava soğuk olduğu için alanda ısı problemi var. Geçen yıllara göre daha iyi hazırlanmış ama ilgi yoğun değil. Okullardaki öğrenciler de gelip fuarı gezebilirdi. Fuar güzel ama daha ilgi çekebilirdi, tanıtımı yetersiz buldum. Tanıtım iyi olsaydı ilgisi olan insanlar gelebilirdi.

“TEKNİK OLARAK EKSİKLER VAR.”

Yusuf Berk, “ Bazı ürünlerde eksiklikler var. İşin teknik boyutunda bazı araç gereçleri bulamadık. Bizde inşaatçıyız bize lazer lazım fuara geldik ama bulamadık. Teknik olarak eksikler var. Dışarıda soğuk bir hava var ve buraya da yansımış durumda alan soğuk.”

“KATILIM YETERSİZ, YOĞUN BİR İLGİ GÖREMEDİK.”

Uğur Ulaş Bayrak, “ Katılım yetersiz, yoğun bir ilgi göremedik. Havadan da olabilir çünkü soğuk. Bizde geldik taşımız tanıtıyoruz. İçerisi soğuk herhalde fuarın yeni olmasından kaynaklanıyor. Sonraki günlerde katılım artar diye umut ediyoruz.”

“YENİLENEBİLİR TEKNOLOJİ ÜZERİNE”

Yusuf Ayhan, “Yenilenebilir teknoloji üzerine daha fazla yoğunlaşabilinirdi diye düşünüyorum. Genelde klasik inşaat malzemeleri üzerine odaklanmış bir fuar. Biraz daha yenilenebilinir inşaat malzemeleri olsaydı güzel olurdu. Bende inşaat mühendisliği bölümü öğrencisiyim. Bu yönde şehrimizde daha çok gelişim yapılabilir.”

ALAGÖZ'ÜN AÇIKLAMALARI

Öte yandan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz fuara olan protokol ilgisizliği ve yaşanan aksaklıklara değinmeden açılış töreninde şöyle konuştu: "Diyarbakır İnşaat Fuarı. Tüm Türkiye'de inşaat fuarlarının düşüşte olduğu bir dönemde Diyarbakır İnşaat Fuarımız yüzde 20'lik bir büyüme kaydetti. Yüzde 20'lik bir inşaat fuarı büyümesi, inşaat sektöründe de önümüzdeki dönemde inşallah işlerin rayına oturup çok daha güzel noktalara gideceğinin habercisi oldu. Diyarbakır artık fuarlar şehri haline geldi. Diyarbakır arz ve talebin buluşma şehri haline geldi." Fuar, 17 Mart'ta kadar açık olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz