Görüş Bildir

Sanayicileri “elektrik” çarptı!

Diyarbakır'daki sanayiciler, sanayi üretiminde kullanılan elektriğe son aylarda yapılan zamlara veryansın etti. OSB'deki yatırımcılar, bir çok fabrikanın üretini düşürdüğü gibi, kimilerinin de şartel indirme noktasına geldiğini söyledi.

Sanayicileri “elektrik” çarptı!

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aslan, sanayi üretiminde kullanılan elektriğe son aylarda yapılan zamlara ilişkin olarak, “Bir yıl içerisinde yaşanan yüzde 86'lık fiyat artışından etkilenen firmaların birçoğu üretim kapasitesini düşürmüş, hatta üretimi durdurma aşamasına gelmiştir” dedi.

Aslan, beraberinde bir grup sanayici ve işadamıyla birlikte Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Binasında düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakırlı sanayicilerin elektrik fiyat artışı nedeniyle yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti.

Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin istihdam ve işsizlik olduğuna vurgu yapan Aslan, resmi rakamlara göre ülkede 4.5 milyon işsiz olduğunu kaydetti.

Diyarbakır ve bölgedeki işsiz sayısının daha yüksek olduğunu ifade eden Aslan, “İstihdamı yaratmanın ve işsizliği minimize etmenin en önemli yolu üretimi arttırmak, yatırımcıyı teşvik etmek olmalıdır. Türkiye ölçeğinde bugün, organize sanayi bölgeleri bu işin merkezinde olan ve bütün emek-sermaye birleşimiyle ülke sanayisine katkı sunan tek alanlardır” dedi.

Hükümetin de, ekonomik kalkınma hamlesi içerisinde, bir takım teşvik paketleriyle bölgeye pozitif bir ayırımcılık yaptığını aktaran Aslan, ancak sanayicilerin en önemli maliyetleri arasında yer alan enerjiye yapılan son zamlar nedeniyle işlerin durma noktasına geldiğini söyledi.

“ÜRETİM DURMA AŞAMASINA GELMİŞTİR”

Bir yıl içinde sanayide kullanılan elektriğe yüzde 86 zam yapıldığını belirten Aslan, şöyle konuştu:

“Bir yatırımı yapabilmenin en önemli ayaklarından biri enerji maliyetidir. Son zamanlarda özellikle elektrik fiyatlarına yapılan zamlar, hem sanayiciyi hem de üretimi olumsuz etkilemiştir. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde, 2018 Haziran ayı elektrik birim fiyatı 0,268 Türk lirası iken, 2019 Haziran ayı elektrik birim fiyatı 0,499 Türk lirası olmuştur. Bir yıl içerisinde yaşanan yüzde 86'lık fiyat artışından etkilenen firmaların birçoğu üretim kapasitesini düşürmüş, hatta üretimi durdurma aşamasına gelmiştir. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçen ülkemizde biz sanayiciler, bunu tersine çevirmenin arayışı içerisindeyken, yapılan zamlar bizleri daha da zora soktu. Hal böyleyken kentimizde, yatırım yapmak isteyenler, ya kararsız kalıyor ya da bu yatırımlarını erteleme tercihlerini kullanıyor.”

“YATIRIMCI İÇİN KDV KALDIRILSIN”

Bölgedeki sanayicilere pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade eden Aslan, “Bir süre önce mobilya ve beyaz eşya satışında yüzde 18 olan KDV oranı kaldırılarak, bu sektörde satış yapılması sağlanarak, üreticiye nefes aldırıldı. En azından enerji ve doğal gaz kullanımında sanayiciye bir kolaylık sağlamak için KDV oranı kaldırılarak, yada makul bir seviyeye düşürülmesi, elzem hale gelmiştir. Bölgemizde ve kentimizde son yıllarda yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımcılık ruhu çabamız devam ediyor. Bölgeye pozitif bir ayırımcılık yapılarak, bu ruhun daha da güçlendirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi