Sarıkamış şehitleri anıldı

SARIKAMIŞ Harakatı'nda şehit olan askerler, Güneydoğu illerinde düzelenen yürüyüşler ve etkinliklerle anıldı.

Sarıkamış şehitleri anıldı

Sarıkamış Harekatı'nın 102'nci yıl dönümü nedeniyle Gençlik ve Spor Bakanlığı öncülüğünde Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak başlatılan Sarıkamış şehitleri için anma yürüyüşü, Şırnak'taki yürüyüş Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden start aldı. Stadyuma kadar düzenlenen anma yürüyüşünde konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Lokman Ekinci, öğrencilere Sarıkamış'ta askerlerin nasıl şehit olduğu konusu araştırmalarını istedi. Ekinci, "Sarıkamış'ta kaybettiğimiz 90 bin şehidin 102'nci anma yıl dönümü bugün. 90 binin üzerinde vatan evladı bu ülke, için, bu vatan için, bu toprak için canlarını seve seve verdiler. Allahu Ekber Dağları'nda birçoğu donarak şehit oldu. Geriye kalan kısmı da Rus askerleri ile savaşarak yaklaşık 18 bin askerimiz şehit olmuştur. Toplamda 90 binin üzerinde şehit vermişizdir. Hepimizin bildiği gibi bu topraklar kolay kolay kazanılmadı. Kolay kolay bugünlere gelmedik" dedi.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ DA BİNGÖL'DE YÜRÜDÜ

Bingöl'de organize edilen yürüyüşe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz, Bingöl Milletvekili Enver Fehmioğlu, Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Halk Eğitim Merkezi önünde toplanan kalabalık, ellerinde bayraklarla Genç Caddesi 15 Temmuz Direniş Meydanı'ndan Valilik önüne kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Valilik önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardında burada konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sarıkamış olayının Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan önemli bir olay olduğunu dile getirerek, o dönemin iyice incelenmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Sarıkamış'ta bu vatan için canını feda etmiş olan bütün şehitlerimizi minnetle yad ediyoruz. Allah hepsine rahmet eylesin. Vatan için, millet için şehit olmuş bütün şehitlerimizi saygıyla minnetle yad ediyoruz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğruna ölen varsa vatandır. Biz buna inanıyoruz. Bize bu toprakları vatan yapan şehitlerimize minnettarız. Onları her zaman kalbimizde yaşatıyoruz. Onların bıraktığı emanete de he beraber sahip çıkacağız. Son dönemlerde terör nedeniyle hayatını kaybetmiş olanlara, şehit olmuş olanlara da Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyoruz. Bizim o dönemleri çok iyi incelememiz ve anlamamız lazım. Aslında bugün yaşadığımız bir takım hadiseler, 102 sene önce yaşananlarla benzerlikler teşkil ediyor. 15 Temmuz'da ülkemize saldıranlarla birinci dünya savaşında saldıranlar farklı değil. Yüz yıl önce yapılan hesaplar neyse, bugün de aslında benzer hesaplar yapılıyor. Bu ülkeyi parçalamaya, gücünü azaltmaya çalışıyorlar. Kardeşliğimizi zayıflatmaya çalışıyorlar. Vatanımızı işgale açık hale getirmeye çalışıyorlar. Geçmişi de çok iyi anlayıp, geleceğe yürümemiz lazım. 15 Temmuz'daki kahramanlıklar, Sarıkamış'tan, Çanakkale'den farklı değildir. Aynı ruhun yeniden tezahür etmiş halidir."

SİİRT

Siirt'te, Sarıkamış şehitleri için 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'nda başlatılan yürüyüş, Atatürk Anıtı ve Güres Caddesi güzergahından devam ederek, Siirt Üniversitesi merkez kampusunda sona erdi.

Türk bayrakları ve Sarıkamış destanını anlatan pankartların taşındığı yürüyüşe, Vali Vekili Bünyamin Kuş, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Selçuk Yavuz, Belediye Başkan Vekili Ceyhun Dilşad Taşkın, Emniyet Müdürü Mustafa Tokyay, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Baro Başkanı Av. Nizam Dilek'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi  katıldı. Ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe katılan binlerce kişi 'Kahrolsun PKK', 'Vatan sana canım feda', 'Şehitler ölmez vatan bölünmez' sloganları atarak yürüyüşü tamamlandı.

Anma programının ikinci bölümüne ise Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsünün konferans salonunda devam edildi. Siirt Üniversitesi kampüsü salonuna gelen Siirtliler, Müftülük tarafından organize edilen Kuran-ı Kerim tilaveti dinletildi. İl Müftülüğünce, Kuran kurslarında ve camilerde okunan 102 hatmin duası okutuldu. Törende daha sonra Sarıkamış harekatı ile ilgili belgesel film izlendi.

Van'daki yürüyüş ve anma törenleri Gevaş İlçesi'nde bulunan Abalı Kayak Merkezinde yapıldı. Yürüyüşe Van Valisi İbrahim Taşyapan, Edremit Kaymakamı Atif Çiçekli, Gevaş Kaymakamı İshak Çınar, Gürpınar Kaymakamı Osman Doğramacı, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, İl Jandarma Komutanı Yüksel Oğuz, kurum müdürleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, sporcular, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Soğuk havaya rağmen yüzlerce vatandaş 5 kilometrelik bir yürüyüşle Türk bayraklarıyla zirveye çıktı. Tekbirler eşliğinde yürüyen kalabalık okunan ilahilere de eşlik etti.

SONSUZA KADAR VATANA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Burada konuşan Vali İbrahim Taşyapan, sonsuza kadar vatana sahip çıkacaklarını belirterek şunları söyledi:

"Vatanımıza, şehitlerimize, manevi ve milli değerlerimize, kardeşliğimize sahip çıkmalıyız. Sarıkamış'taki askerlerimiz göğüslerindeki imanla vatanın kurtarılması için hiç geri adım atmadan o soğukta şehit oldular. Mazimizden ve manevi değerlerimizden aldığımız güçle kalkınmamızı ilerleterek, dünyanın en önemli ülkesi olacağız. Memleketimizin ne şartlarda kurtarıldığını her vesileyle anlatmalıyız. İşte Sarıkamış da bunlardan biridir. Askerlerimiz, dağlarda eksi 40 derece soğukta bu vatanı yedi düvele karşı savundular. Onun için bizde bu vatanın kıymetini bilmeliyiz."

HAKKARİ'DE 1 METRE KARDA 3 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER

Hakkari'deki anma töreni ve yürüyüş ise il merkezine 12 kilometre uzaklıktaki 2 bin 800 rakımlı Merga Bütan Kayak Merkezinde yapıldı. Yürüyüş için Şivekör tepesinde toplanan aralarında Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak eşi Funda Toprak, Hakkari İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürü Reşit Güldal, öğrenciler, polis, asker ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyüşe geçti. Yer yer kalınlığı 1 metreyi bulan karda soğuk havaya rağmen yürüyen kalabalık, 3 kilometrelik parkurun sonunda kayak merkezine ulaştı. Burada okunan Kuran'ı Kerimin ardından Sarıkamış şehitler için dua edildi. Burada açılan resim sergisini gezen Vali Cüneyit Orhan Toprak konuşma yaptı.

BAYRAK İÇİN CANLARINI FEDA ETTİLER

Bitlis'teki anma törenleri ve yürüyüş Nemrut Kayak Merkezi'nde gerçekleştirildi. Nemrut Dağı'ndaki otelin önünde toplanan aralarında Bitlis Valisi Ahmet Çınar ve kurum amirlerinin de bulunduğu grup ellerindeki Türk bayraklarıyla "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganı atarak, yaklaşık 1 kilometrelik yolu yürüdü. Kuran'ı Kerim okunmasının ardından şehitler için dua edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz