Görüş Bildir

Şeyh Said ve arkadaşları anıldı

1925 yılında "Şeyh Said KIyamı" olarak tarihe düşen ve 57 arkadaşıyla birlikte Diyarbakır dağkapı meydanında idam edilen Şeyh Said, ölümünün 91'inci yıldönümünde anıldı. Anmada ellerinde Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetiminin kullandığı Kürdistan bayrakları taşıyan yaklaşık 100 kişi, Şeyh Said'in mezar yerinin açıklanması ve devletin özür dilemesini istedi.

Şeyh Said ve arkadaşları anıldı

Diyarbakır'ın Dağkapı Meydanı'nda asılarak idam edilen Şeyh Said ve 47 arkadaşı bazı Kürt partileri tarafından merkez Yenişehir İlçesi Gevran Caddesi'nde basın açıklaması ile anıldı. Ellerinde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından kullanılan Kürt bayrakları bulunan grup, Şeyh Said ve arkadaşları ile Dersim isyanının lideri Seyid Rıza ve Saidi Nursi'nin mezar yerlerinin devlet tarafından açıklanmasını istedi.

Basın açıklamasına okuyan Mehmet Konuk, 1920'li yılların başında Kürtlere kardeşlik mesajları verildiğini, yeni devleti Kürtler ve Türklerin birlikte kuracağının söylendiğini iddia etti. Konuk 1923'te Cumhuriyetin kuruluşunun ardından ve Lozan Antlaşması ile uluslararası güvenceye bağlanmasından sonra kardeşlik ve birlikte devlet kurma sözlerinin tutulmadığını söyledi.

Mehmet Koınuk, Şeyh Said ve 47 arkadaşı ile Dersin İsyanının lideri Seyid Rıza ve Üstad Beddiuzaman Saidi Nursi Hazretleri'nin mezar yerlerinin devlet tarafından açıklanmasını ve özür dilenmesini talep ettiklerini söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi