Görüş Bildir

Şiddet Hız Kesmiyor

Güneydoğu'da PKK'nın saldırı ve eylemleri hız kesmeden devam ederken, aynı paralelde gözaltı operasyonları ve müdahaleler de devam ediyor. Dünkü olaylarda iki kişi öldü.

Şiddet Hız Kesmiyor

Şiddet, terör Doğu ve Güneydoğu'da hayatı çekilmez hale getirirken, dünkü olaylarda iki kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de gözaltına alındı. Bir çok il ve ilçede bombalı saldırı saldırılar düzenlendi.

İLÇE MERKEZİNDE PATLAYICI

Şırnak'ın Cizre ilçesi Nur Mahallesi'nde hendek kazan YDG-H üyeleri, polis ekiplerinin mahalleye girişini engellemek amacıyla Botaş ve Özkan caddelerinin kesiştiği noktaya patlayıcı yerleştirerek tuzak kurdu. Patlayıcı, Sahip Akıl (31) yönetimindeki 73 DD 836 plakalı minibüsün geçişi sırasında patladı. Sürücü, olay yerinde hayatını kaybetti.

PATLAYICININ TNT OLDUĞU

Patlamanın ardından olay yerine zırhlı araçlarla çok sayıda polis ve ambulans sevk edildi. Akıl'ın cenazesi, ambulansla Cizre Devlet Hastanesine götürüldü. Bu arada, patlamanın yaşandığı yerde derin çukur oluştuğu görüldü. Polis, bölgede güvenlik önlemlerini arttırırken, bomba imha uzmanları ve olay yeri inceleme ekipleri patlamanın yaşandığı alanda çalışma yaptı.  Patlayıcının TNT ve C4 karışımından oluşan A4 tipi plastik patlayıcı olduğu bildirildi.

PATLAMA BÖLGESİNDE CESET

Öte yandan, Hakkari kent merkezine 12 kilometre uzaklakta bulunan Vali Erdoğan Gürbüz Çeşmesi yakınlarında önceki akşam saatlerinde bir patlama meydana geldi. Patlamanın olduğu bölgede yapılan incelemelerde ise ceset parçaları ile piknik tüpü parçaları bulundu. Bulunan dokular toplanırken konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Canbolat, patlamanı ardından bölgede detaylı bir inceleme ve araştırmanın yapıldığını söyledi. Vali Canbolat, "İnceleme yapıldı. Ceset parçalararını bir kısmı götürülmüş. Bölgede toplanan doku parçalar ise Adli Tıp Kurumuna gönderilecek. Buradaki DNA testlerinden sonra ceseden kime ait olduğu belirlenecek. Bölgede ceset partçaları var. Ancak bunlar bir kişiye mi 2 kişiye mi ait olduğunu bilmiyoruz. Bunlar yapılacak olan DNA testlerinden sonra ortaya çıkacak" dedi.

ERGANİ'DE 8 KİŞİ YAKALANDI

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde PKK'ya yönelik operasyonda eylem hazırlığındaki 8 kişi gözaltına alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamaya göre, ilçede eylem hazırlığındaki örgüt mensuplarına yönelik Ergani Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.  Savcılığın talimatıyla düzenlenen operasyonda V.A, M.G, A.K, M.G, A.A, K.A, E.O ve B.A gözaltına alındı.

Şüphelilerin ikametgahlarında 17 el yapımı boru tipi patlayıcı, yaklaşık 3 kilogram patlayıcı madde, Glock marka tabanca, 15 mermi, eylemlerde kullanılmak üzere çeşitli kıyafetler ve örgütsel dokümanlar ele geçirildi. Zanlıların emniyetteki işlemleri sürüyor.

KULP-MUŞ KARAYOLU KÖPRÜSÜ

PKK mensuplarınca Kulp-Muş karayolundaki Şenyayla Köprüsü'nün patlayıcıyla yıkılması nedeniyle karayolunda 10 gündür ulaşım sağlanamıyor. Muş ile Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin bağlantısını sağlayan Şenyayla Köprüsü, 28 Temmuz'da örgüt üyelerince düzenlenen saldırıda kullanılamaz hale geldi.  Köprünün yıkılması nedeniyle Muş-Kulp karayolunda 10 gündür ulaşım sağlanamıyor.

Olayın ardından henüz çalışma yapılmayan köprüye kadar gelen araçlar, buradan dönerek alternatif yollara yöneliyor.

DİYARBAKIR’DA ASKERİ HAREKETLİLİK

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye ve Irak'a yönelik başlattığı hava operasyonlarına karadan da destekler sürüyor. Ülkenin batı illerinden Diyarbakır'a gelen yük treni ile askeri mühimmat sevkıyatı yapıldı. Bağlar ilçesinde bulunan tren garına sabah saatlerinde gelen askeri araçlara vagonlardan yükleme yapıldı. Araçlara yapılan yükleme sırasında ise asker ve polis geniş güvenlik önlemi aldı.

Vagonlardan yapılan yüklemelerin ardından askeri araçlar, polis ekipleri nezaretinde Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı’na hareket etti.

NUSAYBİN'DE POLİSE ATEŞ AÇILDI

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyelerinin polisin girişinin engellemek için cadde ve sokaklara kazdığı hendekleri iş makineleri ile kapatılırken, polise uzun namlulu silahla ateş açıldı. Açılan ateşte ölen ya da yaralanan olmadı. Hendekler kapatılırken, çevreye asılan PKK flamaları da indirdi. Bu sırada ara sokaklarda toplanıp, taşlı saldırıda bulunan grupları da polis gaz bombası ile müdahalede ederek dağıttı.

DEDAŞ'A AİT TRAFOYA SALDIRI

Mardin Valiliğince, PKK mensuplarınca kentteki bir trafoya roketatar ve uzun namlulu silahlarla, Nusaybin'de de yüksek gerilim hattına el yapımı patlayıcıyla saldırı gerçekleştirildiği bildirildi. Trafoda bulunan 3 görevlinin güvenlik güçleri olay yerine ulaşıncaya kadar trafoda mahsur kaldığı ifade edilen açıklamada, saldırı nedeniyle trafonun bir kısmında teknik arıza meydana geldiği kaydedildi.

PKK MİNİBÜS KAÇIRDI

Beytüşşebap'tan Kato Dağı'na giden karayolu rün saat 14.00 sıralarında bir grup PKK'lı tarafından kesildi. İlçeye 5 kilometre uzaklıkta bulunan İkinci Köprü mevkiinde yol kesen PKK'lılar araçları durdurarak tek tek kimlik kontrolü ve örgüt propagandası yaptı. PKK'lılar Beytüşşebap Taktik Jandarma Komutanlığı'na gıda maddesi taşıyan bir minibüse ise el koydu. Minibüsteki gıda maddelerini durdurdukları araçlardaki vatandaşlara dağıtan PKK'lılar, daha sonra ismi henüz belirlenemeyen şoförü serbest bıraktıktan sonra minibüse binerek Kato Dağı'na doğru götürdü. Yolun çift taraflı trafiğe kapatılması nedeniyle yolda biriken yaklaşık 150 aracın geçişine 3 saat sonra izin verilirken, minibüs sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere Jandarma Komutanlığı'na götürüldü.

500 KİLOLUK BOMBA PATLATILDI

Tunceli- Erzincan karayolunu 7 gün önce 35'inci kilometrede kesen PKK'lı militanlar, 4 TIR ile 1 iş makinesini ateşe vererek yakıp, karayoluna bombalı tuzaklar kurdu. 6 gün kapalı kalan karayolu dün ekiplerin yakılan araçları çekmesinin ardından akşam saatlerinde tek şerit olarak trafiğe açıldı. Dün saat 23.00 sıralarında tervristler yine aynı bölgede yola döşedikleri yaklaşık 500 kiloluk bombayı uzaktan kumanda ile infilak ettirdi. Ölen ya da yaralananın olmadığı patlamanın ardından karayolunda 5 metre derinlik, 10 metre genişliğinde çukur açılınca, karayolu tekrar ulaşıma kapandı. Karayolunun her iki tarafında da uzun araç kuyrukları oluştu.

İÇME SUYU HATTI DA ZARAR GÖRDÜ

Sabah saatlerinde bölgeye giden karayolları ekipleri iş makineler ile yaklaşık 2 saat süren onarım çalışması yaparak karayolunu yeniden trafiğe açtı. Bu karayolundan geçen Tunceli Belediyesi'ne ait şehir içme suyu hattı da patlamada zarar görerek ana boru patladı. Patlama nedeniyle Tunceli'ye su akışı da sağlanamadı. Yetkililer, borunun onarım çalışmalarına başlandığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi