Görüş Bildir

Sıra Menbiç'te!

TSK ve ve ÖSO'nun başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın 58. gününde Afrin ilçe ve 6 belde merkezi terörden arındırıldı. Şimdi hedefte; Minbiç var.

Sıra Menbiç'te!

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) desteğiyle 20 Ocak'ta başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'nın 58'inci gününde Afrin kent merkezinde kontrol tamamen sağlandı.Yürütülen harekat, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümüne denk getirilerek, zafer, şehitlere atfedildi.

TSK, sınırda ve bölgede güvenlik ile istikrarın sağlanması, dost ve kardeş bölge halkının, teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarılması amacıyla Suriye’nin kuzeybatısında bulunan Afrin bölgesindeki PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerine yönelik 20 Ocak günü saat 17.00'de 'Zeytin Dalı Harekâtı'nı başlattı.

Türk savaş uçaklarının, teröristlere ait belirlenen hedefleri havadan bombaladığı harekât, karadan da topçu bataryaları ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) desteğiyle sürdürüldü. Kilis ve Hatay'ın Hassa ilçelerinden Suriye'ye giren Mehmetçik ve ÖSO güçleri, adım adım ilerleyip Afrin'in 6 beldesi olan Bülbül, Raco, Şeyh Hadid, Şeran ve Mabatlı ile bağlı köylerindeki teröristleri çatışmaların ardından temizleyip, bölgelerin kontrolünü sağladı. TSK jetlerden sivil halkın bölgeyi güven içinde terk etmesi için Arapça ve Türkçe yazıların yer aldığı bildiriler attı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Zeytin Dalı Harekatı'yla kuşatılan Afrin'deki sivillere jetlerden bildiri attı. Bildirilere şu cümleler yer aldı:

"Değerli Afrinli Kardeşlerimiz, PKK/PYD/YPG/DEAŞ terör örgütleri yıllardır size ve bize maddi ve manevi zararlar veriyor. Sizleri evinizden, yurdunuzdan, sevdiklerinizden mahrum ettiler. Teroristlere dur demenin zamanı geldi. Tek hedefimiz size eziyet eden terör örgütleridir. Teröristlerden, terörist mevzi ve barınaklarından uzak durun. Sizi ve çocuklarınızı kalkan olarak kullanmalarına izin vermeyin. Afrin'den ayrılmak isteyenler, TSK'nın garantisi altında olacaklardır. Teröristler tarafından zorla silah altına alınanlar; sizler de en kısa zamanda silahlarınızı bırakın, evlerinize dönün. TRT radyosunu dinleyin."

Bildirilerin ardından Afrin'deki siviller, kentin güneydoğusundan açılan koridorla bölgeyi güvenli bir şekilde terk etti. Sivillerin Afrin'den ayrılmasının ardından da TSK ve ÖSO operasyon için harekete geçti.

JETLER VE TOPÇULAR BOMBALADI, ÖZEL KUVVETLER VE ÖSO GİRDİ

2 bin 300 kilometrekarelik alana sahip Afrin'in kuşatılan şehir merkezine yönelik dün gece operasyon başlatıldı. TSK'nın Özel Kuvvetleri, öncü olarak gece girdiği Afrin merkezinde çatışmalarla teröristlere büyük kayıp yaşattı. Türk Hava Kuvvetleri jetleri ile topçu birlikleri de gece boyu belirlenen terör örgütü hedeflerini bombaladı.

Şafak sökmeden karadan ÖSO unsurları ile şehre giren Mehmetçik, ilçe merkezinin kontrolünü bu sabah saat 08.30 itibariyle sağladı. Karşılarında Mehmetçik ve ÖSO'yu gören siviller, zılgıtlarla sevinç gösterisi yaptı. Harekatla birlikte Türkiye'ye roketli ve füzeli saldırılar engellenirken, bölgedeki sivilleri teröristlerin zulm ve baskılarından kurtarıldı.

SÖZDE KANTON BİNASINA TÜRK BAYRAĞI

Sözde Afrin kantonu yönetim binası ile kentin her yerinden görülen hakim noktasına Mehmetçik tarafından törenle Türk bayrağı dalgalandırıldı. Bir Türk askeri, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nde Türk milletine ve yüce şehitlerimize armağanıdır" dedikten sonra Mehmetçik ve ÖSO unsurları, silahlarıyla havaya ateş açarak kutlama yaptı.

TSK: ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Afrin'deki mayın ve el yapımı patlayıcı arama ve imha çalışmalarının devam ettiği açıklandı. TSK açıklamasında, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun!"

3 BİN 700'ÜN ÜZERİNDE TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Harekatın başından bu yana teröristler tarafından sınır hattında bulunan Hatay ve Kilis'e 94 roket ve füze atıldı. Bu saldırılarla 7 sivil vatandaş hayatını kaybederken, 113 kişi de yaralandı. Harekata katılan Türk askerlerinden 46'sı, ÖSO mensuplarından ise 116'sı şehit oldu. Başarıyla yürütülen harekatta 103'ü dün geceden bu yana toplam 3 bin 700'ün üzerinde terörist de etkisiz hale getirildi.

'FIRAT KALKANI'YLA AFRİN-KOBANİ KANTONLARININ BİRLEŞMESİ ENGELLENDİ

TSK'nın yine ÖSO ile birlikte 24 Ağustos 2016'da başlattığı ve 29 Mart 2017'de tamamlanan 'Fırat Kalkanı Harekatı'yla da 243 meskun mahalde, 2 bin 15 kilometrekarelik alanın kontrol sağlanarak Cerablus-El Bab hattı teröristlerden temizlendi. 67 Türk askerinin, 600 de ÖSO mensubunun şehit olduğu 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda, 3 bini aşkın terörist etkisiz hale getirildi. Bu harekatla; terör örgütünün Türkiye sınırında Afrin ve Kobani kantonlarının birleştirilmesi engellenerek bölgedeki halk zulümden kurtarıldı.

ÖSO HEYKELLERİ ÖNCE KURŞUNLADI, SONRA YIKTI

Sabah erken saatlerde üç ayrı koldan Afrin merkezine giren TSK ve Özgür Suriye Ordusu güçleri kısa sürede tüm şehrin kontrolünü ele geçirdi. Kent merkezinde bulunan Kava Meydanı’na ulaşan ÖSO güçleri burada uzun süre havaya silahlarıyla ateş açarak zaferi kutladı. Bazı ÖSO üyeleri ise daha sonra Kava heykeline kalaşnikof tüfekleri ile ateş ederek zarar verdi. Hasar gören heykel daha sonra halatlarla bağlandığı iş makinesi tarafından yıkıldı. ÖSO üyeleri Kava Meydanındaki heykelin yanı sıra kentin diğer noktalarındaki heykelleri de aynı şekilde silahla ateş ederek zarar verdikten sonra iş makineleri ile yerinden söktü. Bu arada şehrin birçok noktasında asılı olan terör örgütü PYD/PKK’ya ait flamalar, öldürülen teröristlerin fotoğraflarının bulunduğu panolar ile terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları da parçalandı.

BİRBİRİ ARDINA PATLAMALAR

Özgür Suriye Ordusu güçlerinin sokaklarını dolaşarak terörist olup olmadığını kontrol ettiği Afrin’in bazı noktalarında ise terör örgütü tarafından daha önce tuzaklanan bazı patlayıcılar infilak etti. Büyük gürültüyle meydana gelen patlamanın ardından gökyüzüne yoğun şekilde dumanlar yükselirken, kentte bulunan siviller arasındaki çocuklar gözyaşına boğularak büyük tedirginlik yaşadı. Yaşanan bu gelişmenin ardından ÖSO askerlerinin daha dikkatli olmaları ve güvenli olmayan bölgelere tedbirsiz yaklaşmamaları uyarısında bulunuldu.

SİVİLLERDEN ÖSO ÜYELERİNİN BAŞINA PİRİNÇ

Afrin’de yaşayan bazı aileler ise kenti TSK ile birlikte teröristlerden arındıran Özgür Suriye Ordusu askerlerini pencere ve balkonlarından pirinç atarak karşıladı. Yörede ‘Hoş geldiniz’ ve gelişin bereketli olmasını dileyen adet gereği siviller, ÖSO askerlerinin başına uzun süre pirinç attı, bazı kadınlar da zılgıt çekerek kutlama yaptı.

AZEZ’DE DE KUTLAMA

Afrin kent merkezinin teröristlerden arındırıldığının ilan edilmesi bu şehre en yakın noktadaki Azez’de de sevinçle karşılandı. Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’in özgürleştiğinin duyulmasının ardından Azez’in birçok noktasından uzun namlulu silahlarla havaya ateş açılarak kutlama yapıldı.

AZ SAYIDA SİVİL VARDI

Öte yandan teröristlerin resmi kurumlarda kendilerine ait evrakı yanlarına alıp ya da ateşe verdikten sonra terk ettiği Afrin’de az sayıda sivil olduğu görüldü. Büyük bölümü sevinç gösterisiyle karşılanan ÖSO güçleri, tedirginlik yaşayan bazı sivilleri de artık güvende olduklarını söyleyerek sakinleştirdi.

AFRİN’İN ETRAFINDA HENDEKLER KAZILI

Teröristlerin harekat kapsamında kente gelecek TSK ve ÖSO güçlerine karşı gelmek için kentin dış mahallelerine kilometrelerce uzunluğunda hendek kazdığı görüldü. Şehrin birçok noktasında da hendeklerin olduğu ve buradan çıkarılan topraklarla da bazı bölgelerde siperler oluşturulması dikkat çekti.

SİVİLLERİN YANAN ARAÇLARI

Daha önce harekat kapsamında kenti terk etmek isteyen sivillerin çıkışına izin vermeyen teröristlerin birçok sivile ait aracı yaktığı görüldü. Kentin çıkış bölgelerinde birçok aracın yakıldığı ve tahrip edilerek kullanılamaz hale getirildiği dikkat çekti. Bu arada bazı bölgelerde teröristlere ait karargah ve binaların TSK tarafından hava ve karadan ateş altına alınarak imha edildiği görüldü.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi