Sırada manevi restorasyon!

Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu'nun "Tanıtım ve Kardeşlik Programı" Diyarbakır'da yapıldı. Tarihi buluşmaya katılanların ortak ifadesi; "her şeyin ideolojik hale getirilmesi gibi tahribat, insanımıza verilen maddi zarardan daha büyüktür. Bölgede manevi restorasyona gitmek zorundayız."

Sırada manevi restorasyon!

Uzun arayışlar sonrasında oluşturulan ve aralarında aşiret reisleri, mollalar, şeyh, imam, akademisyen, eğitimci ve iş adamlarının yansıra bölgenin tanınmış bir çok kanaat önderinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu, dün kamuoyunun önüne çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevi'nde düzenlenen "Tanıtım ve Kardeşlik Programı"yla faaliyetlerine start veren Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu'nun toplantısına, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, AK Parit Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, AK Parti Milletvekilleri M. Galip ENsarioğlu, Ebubekir Bal, İl Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cumali Atilla, İl Emniyet Müdürü Tacettin Arslan, AK Parti'nin 24. Dönem Milletvekili Cumali Atilla, Araştırmacı-Yazar Mehmet Ali Altındağ, Ak Parti İl Başkanı Serdar Budak, Kayapınar Belediye Başkanvekili Dr. Ozan Balcı, Yenişehir Belediye Başkanvekili Serdar Kartal ile Platformun üyeleri ve davetliler katıldı.

BİRLİK VE KARDEŞLİK MÜCADELESİ

Saygı duruşunda bulunuşlması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Güneydoğu Anadolu Ortak Akıl Platformu Başkanı Abdulvasi Yaz, daha iyi bir toplum bütünlüğü ve hayatın oluşumu için siyaset kurumunun da desteğini alarak arayış içine girdiklerini ve bu anlamda bölgenin mozaik toplum yapısını amacıyla ortak değerler üzerinde yükselen birlik ve kardeşlik arayış ve mücadelesi içinde olacaklarını ifade etti.

ÇUKUR VE TERÖR SİYASETİ

Platformun tanıtım ve hedeflerine dair sunumun ardından, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu konuştu. Ensarioğlu, çukur ve barikat terörüne dikkat çekerek, Sur'da yaşanan tahribata değendi. Bölgede, 30 yıldan buyana şiddetin ve terörün yaşandığını kaydeden Ensarioğlu, "Bir taraftan yakıp, yıkıp, şiddet yarattılar. Sonra da sizlerin karşısına geçip, haklarınızı savunuyoruz dediler. Artık eski bölge yok. Halk, kimin ne olduğunu, ne yaptığının farkında" dedi.

DİYARBAKIR'IN ÖZÜNDEKİ DEĞERLER

Platformun amaç ve hedeflerinin anlatıldığı sunumun ardından konuşan Vali Hasan Basri Güzeloğlu ise,  "Sıklıkla kullandığımız gibi hem Diyarbakır hem de ülkemiz için söylediğimiz bir sözü yürekten inanarak ifade etmek istiyorum. Tıpkı Türkiye gibi Diyarbakır’da gelişiyor, değişiyor ve çok güzelleşiyor. Bu salon bunun çok açık bir şehadetini bizlere sunuyor. Cenabı Allah’ın insana verdiği en büyük nimet ve aynı zamanda mesuliyet olan akıl temelinde kötülüğe karşı durmak var. Diyarbakır’ın özündeki değerleri insan güzelliğini, birlik ve beraberliğini şüphesiz ki insanların bugün en çok ihtiyaç duyduğu hasretleri ve değerleri tekrar Diyarbakır’dan başlayarak önce ülkemize sonra tüm dünyaya sunmak adına ortaya konulan ortak akıl platformu gayretini de içtenlikle tebrik ediyorum. "

KURAN VE EZAN ŞEHRİ DİYARBAKIR

"Diyarbakır'ın, Hazreti Ömer’in(r.a) fethi ile İslam’la da buluşan ve o günden bugüne İslam, Kuran ve ezan şehri olan bir şehirdir" diyen Vali Güzeloğlu şöyle dedi;

"Bu düşünceyi bana ilk kez getirdiklerinde değerli hocamıza ve arkadaşlarımıza da söyledim. Aslında bu kadar aziz, bu kadar bilge, bu kadar derin ve iman yüklü bir kenti doğru anlamak ve şüphesiz bizlere de doğru aktarmak en önemli mesuliyettir. Çünkü Diyarbakır ki insanlığın varlığından bu yana var olan medeniyet, kültür, irfan havzası olan ve 639 yılında da Halife Hazreti Ömer’in fethi ile İslam’la da buluşan ve o günden bugüne İslam, Kuran ve ezan şehri olan bir şehirdir. Bu şehrin taşında, toprağında, insanında, kültüründe, âdetinde, geleneğinde ve sofrasında bir bilgelik vardır. Ve bu şehir bugün hamdolsun görüyoruz ki bu özüne, değerlerine ve zenginliğine dönük çok büyük bir iradenin de sahibidir. "

BÜYÜK DÖNÜŞÜM VE DEĞİŞİM

Türkiye'nın son 15 yılda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bir büyük dönüşüm ve değişimin içinde geliştiğini ifade eden Vali Güzeloğlu, " Cumhurun reisi, ümmetin umudu Sayın Cumhurbaşkanımız bir hafta sonra bugün, bu aziz şehrin konuğu ve misafiri olacak. O gün orada Diyarbakır Cumhurbaşkanımıza dönük sevgisini, bağlılığını ve ona olan inancını, inanıyorum ki çok güçlü bir şekilde bugüne kadar olduğu şekilde göstermiş olacak. İnancımızın temel düsturuyla kötülüğe karşı durmak, dinin yanında olmak ve emretmek noktasında birleşen, bu inancı temsil eden ve akıl temelinde, geleceğini planlayan ortak aklın tüm üyelerine, katkı verenlere, bu inanç doğrultusunda nefsinden başlayarak kendini ve kentini hayra tebdil etmek ve değiştirmek noktasında irade ortaya koyan herkesi tebrik ediyor. Herkese hayırlı olmasını diliyor, hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

MANEVİ BİR RESTORASYON ŞART

Ortak Akıl Platformunun son derece anlamlı bir platform olduğunun altını çizen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Mart'ta Diyarbakır'a geleceğini belirtti. Yılmaz, "İnşallah çok güzel bir kongre gerçekleşecek. Buradan tüm Türkiye'ye ve dünyaya çok güzel mesajlar gidecek Allah'ın izniyle." diyerek, Diyarbakır'ın tarihi misyonu olan bir şehir olduğunu bildirdi.

YAŞATILAN TAHRİBATLARI GÖRDÜK

Diyarbakır'ın çok önemli değerleri taşıyan bir şehir olduğunu, ama bu şehre, bu köklü medeniyete büyük saldırılar yapıldığını anlatan Yılmaz, son 30-40 yılda büyük tahribat oluşturulduğunu dile getirdi. Yılmaz, şöyle konuştu: "Bu tahribatlar sadece maddi değil, maddi tahribat resmin sadece bir boyutu. Yakılan yıkılan yerler, basılan yakılan şantiyeler, verilen ekonomik zararlar işin maddi tarafı ama bir de manevi boyutu var. Örfümüzün, geleneğimizin tahrip edilmesi, edebin ortadan kalkması, küçüğün büyüğün ortadan kalkması, ortak acıların ve sevinçlerin yaşanamaması, her şeyin ideolojik hale getirilmesi gibi birçok tahribat, bu insanımıza verilen maddi zarardan da daha önemli."

Cevdet Yılmaz, manevi bir restorasyon yapmak zorunda olduklarını, hükümetleri döneminde bölgeye pozitif ayrımcılık yapıldığını aktardı. Yıllar yılı bölgenin ihmal edildiğini belirten Yılmaz, AK Parti döneminde yöreye yollarından okullarına, hastanelerinden kırsal alanlarına birçok alanda çok büyük hizmetler yapıldığına dikkati çekti.

"Bu bölgeye samimi olarak bakılmasa bu bölgenin edebiyatı yapılırdı ama hizmet yapılmazdı. Cumhurbaşkanımız bu bölgenin edebiyatını yapmadı, bu bölgeye hizmet etti." ifadelerini kullanan Yılmaz, Silvan Barajı ile 240 bin hektar alanın sulanacağını, birilerinin bu projeye engel olmaya çalıştığını vurguladı.

Kentin kalkınması ve gelişmesi açısından hiçbir maddi sebep olmadığını aktaran Yılmaz, sadece kentte huzur olması gerektiğini belirtti.

ZEYTİN DALI HAREKATININ ANLAMI

PKK, FETÖ ve DEAŞ'ın aynı amaca hizmet ettiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: "Ortadoğu'da da Diyarbakır'da da yapıyorlar. Ama Allah'ın izniyle başarılı olamayacaklar. Nasıl ki 15 Temmuz sonrası FETÖ tasfiye ediliyorsa şu anda da ülkemizin içinde ve dışında teröre karşı çok ciddi bir mücadele yürütüyoruz. Zeytin Dalı Operasyonu teröre karşı bir operasyondur. Birileri bunu Kürtlere karşı veya belli bir etnik yapıya karşı göstermeye çalışıyor olabilir. Bunun böyle olmadığını biz gayet iyi biliyoruz. Türkiye Afrin'deki Zeytin Dalı Operasyonu ile bir taraftan kendi sınırlarında güvenliğini sağlamaya çalışıyor, diğer taraftan da Suriye'de yaşayan Arap'ı, Kürt'ü, Türkmen'i ve bütün kardeşlerimizin güvenliğini sağlıyor."

ETKİN KİMLİK ÜZERİNDEN KAN DÖKÜLÜYOR

Birilerinin etnik ve mezhebi çatışmalar üzerinde bölgede kan dökülmesini istediğine işaret eden Yılmaz, buna müsaade etmeyeceklerini, hükümetin üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Eski dönemlerde milletle devleti karşı karşıya getirmeye, adeta birbirinin rakibi gibi göstermeye çalıştıklarını belirten Yılmaz, "Devletle, millet ele ele, aynı yöne bakmak, aynı değerleri paylaşmak durumunda. Bu olduğu sürece de başarı kendiliğinden gelecektir. Allah ordumuzu muzaffer eylesin. Şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Cenab-ı Allah mekanlarını cennet eylesin. Bütün gazilerimize şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

GENÇLERE ÖNEM VERİLMELİ

Daha sonra konuşan eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ise, şunları söyledi:  "Gençler çok önemli. O yüzden özellikle gençlerimize yönelik ufuk açıcı, geleceğe güvenle bakan, nesillere ilham verici faaliyetlerde öncülük yapmanız lazım. Amacı halka hizmet olan siyaset kurumunun bölgemizde daha etkin ve yerinde hizmetler vermesi konusunda da öncü bir görev üstlenmesi gerekmektedir. Ortak Akıl Platformu bölgemizin ekonomik kalkınmasına ve huzuru ortamının sağlanmasına yönelik çalışmalara katkı verecektir.”

Toplantının son bölümü basına kapalı gerçekleşti. Basının içeri alınmadığı bölümde, katılım gösteren kanaat önderleri platform ve bölgenin temel sorunlarıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Öğlen yemeğiyle toplantı sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz