Görüş Bildir

Sivil savcı da soruşturacak

Kulp'ta 1993 yılında gözaltında kaybolan 11 köylü soruşturmasını Askeri savcılığın dışında Diyarbakır Özel Yetkili Savcınında sorgulayacağı ortaya çıktı.

Sivil savcı da soruşturacak

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi Alacakaya Köyü Keper Mezrası'nda 1993 yılında gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan 11 köylü ile ilgili soruşturmayı yürüten askeri savcılığın, avukatların 'zaman aşımı' kaygısı ile ilgili talepleri üzerine dosyanın bir kopyasını Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği ortaya çıktı.

ASKERİ SAVCILIĞA GÖNDERİLMİŞTİ

Kulp'un Alaca Köyü Keper Mezrası'nda 9 Ekim 1993 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Mehmet Şah Atala, Nusrettin Yerlikaya, Turan Demir, Behçet Tutuş, Bahri Şimşek, Şerif Avar, Hasan Avar, Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Ümit Taş ve Abdi Yumuk'un PKK tarafından öldürüldüklerine ilişkin kanıt bulamayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek dosyayı Kulp Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Dosya oradan da, 2006 yılında 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi.

ARAZİDE KEMİKLERİ BULUNDU

2004 yılında köye geri dönüş projesi kapsamında köye dönen köylüler arazide bazı kemikler buldu. İstanbul Adli Tıp Kurumu'nda incelenen kemiklerin, kayıplardan Salih Akdeniz ve Behçet Tutuş'a ait olduğu kesinlik kazandı. Konu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne açılan davada ise Türkiye mahkum edilmişti.

Diyarbakır 7'inci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'ndaki soruşturma 2006 yılından beri devam ederken, soruşturmanın zaman aşımı nedeniyle kapanacağını gerekçe gösteren İHD Diyarbakır Şubesi avukatları, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak dosyanın askeri savcılıktan istenmesini ve özel yetkili savcılıkça soruşturulmasını istedi.

ÖZEL YETKİLİ C. SAVCILIĞI

Bu talepler doğrultusunda özel yetkili savcılığın isteği ile askeri savcılığın, kayıp 11 köylü ile ilgili soruşturma dosyasının bir kopyasının özel yetkili savcılığa gönderdiği belirtildi. Savcılık yetkilileri, askeri savcılığın dosyanın bir kopyasını gönderdiğini ve soruşturmanın bundan sonra hem askeri hemde özel yetkili savcılık tarafından yürütüleceğini söyledi. Askeri savcılığın dosyayı kendi görev ve yetkileri bakımından, özel yetkili savcılığın da kendi sorumluluğu kapsamında soruşturmasını sürdüreceği kaydedildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi