Görüş Bildir

Son dakika atakları! Aday adayı sayısı 70'i aştı

AK Parti'de aday başvuruları bugün sona eriyor. Diyarbakır'da aday aday sayısı 70'i bulurken, sürpriz isimlerden biri Ensarioğlu ailesinden geldi. Faysal Ensarioğlu'da AK Parti'den aday adayı oldu.

Son dakika atakları! Aday adayı sayısı 70'i aştı

Tahir KARAKEÇİ/M. Emin FİDAN/Yılmaz YAŞAR/Murat YÜZÜGÜLLÜ

DİYARBAKIR-24 Haziran'da yapılacak milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimi için siyasi partiler yoğun bir aday trafiği içerisine girerken, AK Parti'de aday enfyasyonu yaşanıyor. Diyarbakır'da aday adayı başvuru sayısı 70'i aşarken, 100'ü bulması isteniyor. Aday adayı başvuruyarında sürpriz gelişmelerden biri Ensarioğlu ailesinden oldu. Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun adaylık başvurusu bugün netleşmesi beklenirken, amcası M. Faysal Ensarioğlu AK Parti'den Millektvekili aday adayı oldu.

TEMAYÜL YOKLAMASI VAR                            

AK Parti'de 24 Nisan'da başlayan milletvekili aday adaylığına müracaatlar bugün sona erecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından, adaylık değerlendirmesine alınacaklarla ilgili ön incelemeye katkı sağlaması amacıyla teşkilat mensuplarının görüşünü öğrenmek için teşkilat temayül yoklaması gerçekleştirilecek. 2-3 Mayıs tarihlerinde yapılacak yoklamalar, 10.00-16.00 saatleri arasında il başkanlıklarınca belirlenen uygun salonlarda yapılacak. İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da birden fazla salonda yoklama olabilecek.

Birden fazla seçim çevresi bulunan İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da her bir seçim çevresinin aday adayları için ayrı liste hazırlanacak ve ayrı yoklama yapılacak. Tercih listeleri, yoklamaya katılacak kişi sayısından yüzde 10 fazla sayıda hazırlanacak.

OY KULLANACAK GRUPLAR

Üyeliği devam eden Genel Merkez Parti Kurucular Kurulu Üyeleri, İl Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, İl Gençlik ve Kadın Kolları Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, İl Demokrasi Hakem Kurulu Başkan ve Üyeleri, İl Disiplin Kurulu Başkan ve Üyeleri, parti üyeliği devam eden ve aday adayı olmayan eski İl Başkanları İlçe Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, İlçe Gençlik ve Kadın Kolları Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Parti Üyesi Büyükşehir, İl, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Parti Üyesi İl, İlçe ve Belde Belediye Meclisi Üyeleri, Parti Üyesi İl Genel Meclisi Üyeleri, Belde Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, Belde Gençlik ve Kadın Kolları Başkanları, Köy ve Mahalle Başkanları, Parti Üyesi, 22, 23, 24, 25 ve 26. Dönem aday adayı olmayan milletvekilleri teşkilat temayül yoklamasında oy kullanacak.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI YOK

Önceki seçimler için yapılan temayül yoklamalarında sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve yöneticileri oy kullanırken, bu kez kullanmayacak. Sayım döküm işlemleri tamamlandıktan sonra sonuçlar bir tutanak halinde üyeler tarafından imzalanarak, oy pusulaları ile Genel Merkez Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığına teslim edilecek.

BAŞVURAN ADAYLAR

Prof. Dr. M. Emin Yılmaz, Doç. Dr. Cenap Ekinci, Aydın Altaç, Ensari Erdem, Baki Aksoy, Bayram Zilan, Mehmet Fatih Kayhan, Netice Arslan, Hasan Doğan, Ahmet Miktat Güneş, Yahya Kamçı, Ercan Ezgi, Hasan Çakar, Dr. Ersanur Atiç, Hayrullah Akyıldız, Yılmaz Uçar, Mahmut Gürbüz, Şükran Mermutlu, Osman Aslan, Mücahit Çimen, Abdulaziz Aslan…

ESKİ VEKİLLER DE VAR

İlyas İleri, İrfan Rıza Yazıcıoğlu, İbrahim Lale, Ali İhsan Merdanoğlu, M. Sait Yaz, Cuma İçten, Elif Toptancı, Süleyman Börü, Oya Eronat, Suat Bora, Abbas Barış, Dr. Aziz Alper Biten, Abdulaziz Aslan, Şükrü Kınık, Recep Kandemir, Filiz Aküzüm, Tahsin Arslan, Ali Recep Nazlı, Mustafa Elgörmüş, Erbakan Tunç, Süleyman Elhakan,  Mithat Şeker, Murvettin Tosunlu, Suna Kepoğlu, Şerif Aydın, Dr. Ümit Doğru, Hayrettin Yıldırım, Hasan Çakar, Şükran Yılmaz, Muharrem Kurt, Hasan Kılınç, Ahmet Çiçek, Saki Kalander, İsmail Zengin, İbrahim Gökdemir, Şeref Yontürk, Sedat Ildiz, Mukkades Evsen, Selahaddin Umay, M. Faysal Ensarioğlu, Durdane Beyoğlu, Atilla Kaymaz,

ENSARİOĞLU AİLESİNDEN ADAY ADAYI

Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun yeni dönem milletvekilliği için bugün aday olup olmayacağı netlik kazanırken, amcası M. Faysal Ensarioğlu dün sürpriz bir şekilde, Ak Parti Genel Merkezine giderek, Diyarbakır'dan Milletvekili aday adaylığı için başvurdu. Amca-Yeğen çekişmesi bu noktada tartışma konusu olurken, bir süre önce ailenin büyüklerinden eski devlet bakanı Mehmet Salim Ensarioğlu'da, İyi Parti Genel başkanı Meral Akşener'le objektiflere poz vermiş, bu partiye geçtiği basına yansımıştı.

Buarada, Milletvekili Abubekir Bal'ın da bugün aday adaylığı için başvuracağı öğrenildi.

DOÇ. DR. CENAP EKİNCİ

Akademik hayatının yanısıra sivil toplum örgütü yapılanmasında da önemli roller üstlenen Dicle Üniversitesi akademisyeni Doç. Dr. Cenap Ekinci'de, aday adaylığı başvurusunda bulundu. Metina aşireti üyesi olan Ekinci, 16 nisan'da yapılan referandum'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tam destek vererek, Güneydoğu Evet Platformunu kurarak, büro açtı.

ORTAK AKIL PLATFORMUN KURUCUSU

Kurduğu Güneydoğu Ortak Akıl Platformuyla binlerce insanı bir araya getirerek, kardeşlik duygusunu geliştiren Ekinci, bölgedeki kan davalarının barışla noktalanmasının elçisi olarak biliniyor. Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül'ün uzun süre başdanışmanlık görevinde bulunan Ekinci, Heysel Doğal Kültürü Derneğini kurarak, Turizme büyük katkı sağlarken, katıldığı televizyon prgramlarında Türkiye'nin siyasi ve sosyal sorunları hakkında kapsamlı açıklama ve tartışmalarda bulunmasıyla dikkat çekiyor.

ÇÖZÜMDER BAŞKANI EZGİ

Buarada, Çözüm Süreci Sivil İnisiyatif Derneği (Çözüm-Der) Başkanı Ercan Ezgin'de AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. Özelikle kritik süreçlerde aldığı inisiyatifle toplumun nabzını tutan ve birçok gazetede makaleleri yayınlanan Ezgin, AK Parti Siyaset Akademisinde 15. Dönem Türkiye ikincisi olmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yurtdışına gidiş ödülü kazanarak plaket almıştı.

Ezgin, 2015 yılında Fransa'da mizah dergisi Charlie Hebdo Dergisi'nde Hz. Muhammed'i (S.A.V) tasvir eden karikatürleri yayımlayan bazı internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesi için Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ne müracaat ederek karikatürlerin kaldırılmasını sağlamıştı.

ULU CAMİ EMEKLİ İMAMI YAZ

Diyarbakır'da hutbeleriyle uzun dönem adından söz ettiren Ulu Cami emekli imam hatibi Mehmet Sait Yaz'da AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu. Yaklaşık 30 yıl yürüttüğü imam hatiplik görevinden geçen yıl emekliliğe ayrılan Yaz, bölgedeki sorunlara karşı verdiği mücadele ile tanınıyor. Aslen Diyarbakırlı olan Yaz, görev yaptığı süre boyunca verdiği hutbeleriyle halkın sevgisini kazanmıştı.

GAZETECİ GÜRSEL ESER

Gazeteci ve Sendikacı Gürsel Eser'de AK Parti'den Diyarbakır Milletvekili aday adayı oldu. Medya-İş Sendikasının kurucu Genel başkanlığı görevini iki dönem aralıksız yapan Eser, başkanlık sistemi ile yönetilen bir Türkiye'nin önünün açılacağına inandığını ifade ederek, bu yolda görev almak istediğini söyledi.

PARLAK ADAY ADAYI

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği (Cihannüma) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Alaattin Parlak, Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nde AK Parti'den milletvekili aday adayı oldu.

Bölgedeki birçok muhafazakar yapı ile diyaloğu sağlayan Parlak, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki gençlik ve kadın çalışmalarını organize ediyor. Milli görüş kökenli olan Parlak, 2014 yerel seçimlerde AK Parti Bağlar İlçe Belediye Başkan adayı oldu ve yüzde 32 (52 bin) oy alarak AK Parti'nin ilçede girdiği seçimlerin en yüksek oyunu aldı. Parlak, 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 seçimlerinde de AK Parti Diyarbakır milletvekili adayı oldu.

ÖNDEN BAŞKANI GÖKDEMİR

Önder İmam Hatipliler Derneği (ÖNDER) Diyarbakır Şube Başkanı İbrahim Gökdemir'de aday adayları arasında yer aldı. Mardin doğumlu Gökdemir, Diyarbakır Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı personeli olarak görev yapıyor.

Memur-Sen Konfederasyonuna bağlı Bem-Bir-Sen İl Başkanı, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır kurucu üyeliği, Diyarbakır Fetih Platformu Koordinatörlüğü, "Diyarbakır 72 Sivil Toplum Kuruluşu" sekreterliği görevlerinde bulunan Gökdemir, halen ÖNDER Diyarbakır Şube Başkanı ile Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörlüğü görevlerini de yürütüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi