SON DAKİKA! Diyarbakır Başsavcılığı DTK Kongresinde Konuşan vekillere soruşturma açtı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise hafta sonu yapılan toplantı ile ilgili Demirtaş, Sırrı Süreyya Önder, Hatip Dicle, Kamuran Yüksek, Selma Irmak ve Sebahat Tuncel hakkında soruşturma başlattı.

SON DAKİKA! Diyarbakır Başsavcılığı DTK Kongresinde Konuşan vekillere soruşturma açtı

AA'nın haberine göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Eş Genel Başkanı  Selahattin Demirtaş hakkında, "özerklik" ve 6-8 Ekim olaylarına ilişkin  açıklamaları nedeniyle soruşturma başlattı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları  Soruşturma Bürosu, Demirtaş'ın "özerklik" konusundaki açıklamaları ile "Kobani  bahanesiyle isyan çağrısında bulunduğuna" yönelik yazılı basında çıkan haberleri  ihbar kabul etti. Resen soruşturma başlatan büronun, soruşturma evrakını Ankara  Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçlar Bürosuna göndereceği öğrenildi.  Soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "Anayasal Düzene ve Bu  Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar"a ilişkin maddeleri ile "halkı kin ve düşmanlığa  tahrik" ve "suçu ve suçluyu övme" suçları kapsamında başlatıldığı kaydedildi.

DİYARBAKIR'DA DA SORUŞTURMA

Demokratik Toplum Kongresi’nce geçen Cumartesi ve Pazar günü düzenlenen özerklik toplantısı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Savcılık yetkilileri, soruşturmanın toplantıda konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanları Hatip Dicle ve Selma Irmak ile Halkların Demokratik Kongresi sözcüsü Sebahat Tuncel hakkında açıldığını söyledi. Soruşturma kapsamında yapılan konuşmaların çözümlerini yapan savcılık, suç unsuru tespit edilmesi halinde iddianame hazırlanacağını belirtti. Soruşturmanın ’Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ’Örgüt üyesi olmamaklı birlikte örgüt adına suç işlemek’, ’Terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’Halkı suç işlemeye teşvik’ maddelerinden başlatıldığı öğrenildi.

Demirtaş ne demişti?

Demirtaş, DTK Olağanüstü Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, "Kürtlerin statüsü ve Türkiye’nin idari yönetimiyle ilgilidir. Bu ikisi özerklikle ilgilidir. Nasıl bir yönetim inşa edebiliriz bunları hatırlatmak ve dünyaya hatırlatmak için bu toplantı çok önemli olacaktır. Kürtler artık kendi coğrafyasında siyasi irade olacaktır. Kürdistan Ortadoğu’nun orta yerinde bir güneş gibi ışıldıyorsa dostlarımız, et ve tırnağız diyenler bundan mutluluk duymalı. Güç verilmeli, omuz omuza olunmalı. Gelecek yüzyılda Kürdistan statüsü olacak. Belki federal devletleri, belki bağımsız devletleri olacak. Bedeli ağır olacak diye onurumuzu mu yitireceğiz?

Kaynak: Diyarbakır Söz