Statümüz demokrasi!

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Bizim için en önemli şey demokrasidir. Modelimiz ne olursa olsun, statümüz ne olursa olsun demokrasimiz olmak zorundadır. Bu da dışarıda aranacak bir unsur değildir." dedi.

Statümüz demokrasi!

Partisinin Diyarbakır il başkanlığı tarafından Kayapınar ilçesindeki bir düğün salonunda düzenlen iftarında konuşan Demirtaş, bulunulan coğrafyanın bütün halklarının rengarenk olduğunu ifade ederek, dinlerin, dillerin ve yaşam tarzlarının tekçilik üzerine inşa edilmediğini söyledi.

"300 yıl önce milliyetçilik inşa edildiğinde yine burası çoğulcuydu" diyen Demirtaş şöyle konuştu:

"Tekçilik hiç bir zaman geçer akçe olmadı. Bu coğrafyada tek din, tek dil, tek ırk, tek mezhep, tek inanç asla geçer bir siyaset tarzı olmadı. Vatandaşımızın herhangi bir köyüne gitseniz orada bile farklılıkları görebilirsiniz. Bırakın vatanımızı, Anadolu'da tek bir mezraya gitseniz orada bile tek bir anlayışı hakim kılamazsınız. Kaderimizi böyle yazdılar."

Demirtaş, demokrasinin satın alınacak, yasal düzenleme, kararname ve emirle hayata geçirilecek bir şey olmadığını, bunun kültür olduğunu savunarak şu görüşleri ileri sürdü:

STATÜMÜZ  BELLİ

"Bizim için en önemli şey demokrasidir. Modelimiz ne olursa olsun, statümüz ne olursa olsun demokrasimiz olmak zorundadır. Bu da dışarıda aranacak bir unsur değildir. Demokrasi için mücadele ettikçe ona yaklaşırsın. Biz böyle bir anlayışla iki buçuk yıl AKP zihniyeti ve devlet anlayışı ile müzakere yürütmeye çalıştık. İktidar ve devleti yönetenler onlardı. Görüşmemiz gereken onlardı. Çok zorlandık çünkü demokrasi anlayışlarımız çok farklı. 'Barış' dediğimizde anladığımız şeyler çok farklı. 'Halk' dediğimizde anladığımız şey çok farklı. 'Birey' dediğimizde, kadın, çevre, ağaç her şeye bakışımız çok farklı. Biz böyle bir anlayışla müzakere yürütürken çok zorlandık. Yakınlaştığımız dönemler oldu, uzaklaştığımız dönemler oldu. Birbirine en yakın çözüm önerilerimizin geliştiği dönemler de oldu."

Programa HDP Diyarbakır milletvekilleri Altan Tan ve İdris Baluken ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve partililer katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz