STK’lardan tepki yağdı

Sahabenin metfun olduğu tarihi Hz Süleyman Camii’nde bulunan tuvaletlerin, Şehitlerin yattığı mekânın yanı başında olmasına Diyarbakırlılardan sonra kentin STK’larından da büyük tepki geldi. Yetkililer göreve çağrıldı.

STK’lardan tepki yağdı

Diyarbakır'da 27 sahabeye ev sahipliği yapmasıyla özel bir konuma sahip Hz. Süleyman Camii’nde kadın ve erkek tuvaletlerin Şehitlerin yattığı mekâna çok yakın olmasına tepki gösteren Diyarbakırlı vatandaşların çığlığını "Mekanlara yakışmıyor" manşet haberiyle okurlarına duyuran Diyarbakır Söz Gazetesinin yayını büyük yankı uyandırdı. Vatandaşlardan sonra, Diyarbakır'daki  sivil toplum kuruluşları da, caminin önemine ve camiye yönelik halkın ilgisine dikkat çekerek camiye hak ettiği şekilde hizmetler yapılmasını, Tuvaletlerin mekanların bulunduğu alandan uzak yapılması gerektiğini bildirdi.

“Onarımdan sonra sıkıntılar bitmedi”

Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camii’nin bulunduğu Sur ilçesinde faaliyetlerde bulunan Sahabe-Der Başkanı Abdulmuttalip Yuva konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, “Son gelişmelerden sonra Hz. Süleyman Camii’si ve çevresinde onarım ve çevre düzenlemesi yapıldı. İnsanların gelip ziyaret edebilecekleri, gezip dolaşabilecekleri bir alan oluşturuldu. Fakat toplumda bizim de zaman zaman şahit olduğumuz bazı sıkıntılar hala mevcut.  Onarım esnasında yapılması gereken ve şuan da yapılması için geç olmayan çalışmalar vardır.” dedi.

“Tuvalet ihtiyacı, Cumayı kaçırtıyor”

Bu eksikliklere değinen Yuva, “Hz. Süleyman ve 27 Sahabe Camii’nin tuvalet sorunu vardır. Orada yoğun bir insan ziyareti gerçekleşiyor ancak mevcut tuvaletler ihtiyacı karşılamadığı gibi tuvaletin bulunduğu mekan itibariyle de uygun değildir. Bu sorun hem ahlaki açıdan hem de ihtiyaç bakımında önem arz ediyor. Cuma namazlarında insanlar kuyruğa giriyor. İnsanların sırf bu yüzden hutbeyi ve Cuma Namazını kaçırabilmesine neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.

“İhtiyaç giderilmeli”

Yuva son olarak, “Bu mevcut olan yetersiz tuvaletlerin sahabelerin kabirlerine yakın olması nedeniyle de rahatsızlık oluşturuyor. Dolayısıyla daha uzakta ve yeni bir ihtiyacı giderecek derecede tuvaletlerinin yapılması elzemdir. Hak ettiği hizmet yapılmalı. Bu konuda kadın ve erkeklerinin girişlerinin uzak olmasına da dikkat edilmelidir. Cami avlusunda bayanlar ve erkeklerin iç içe bir şekilde yığılmasına yönelik tedbirler de alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Değerlerimize hakkıyla sahip çıkamıyoruz”

Şehit kabirlerinin olduğu mekânda bitişik tuvaletlerin olmasını doğru bulmadığını belirten Sur İşadamları ve Toptancıları Derneği (SİDER) Genel Başkanı Şükran Yılmaz, “Hz. Süleyman ve 27 sahabenin kabirlerinin de bulunduğu tarihi Cami, manevi açıdan önemli bir mekândır. Ne yazık ki biz değerlerimize hakkıyla sahip çıkamıyoruz.” dedi.

“Mukaddesatımıza karşı hürmetsizliktir”

Yılmaz konuşmasının devamında, “Sahabe kabirlerinin yanı başında tuvaletlerin yapılmış olması ve böyle gelmiş böyle gider mantığıyla düzenlenmemesi, mukaddesatımıza karşı hürmetsizliktir. Yakın bir tarihte restore edildi, yeni bir lavabo yapılabilirdi fakat dışarıda yeni bir lavabo yapılmadı. Özellikle bayanlar bu konuda sıkıntılar yaşıyor. İnsanlar aileleriyle, uzak yerlerden geliyor. Bu tür mekânlar toplumun olmazsa olmazlarındadır. Bu nedenle bu tür yerlerde her türlü ihtiyacın giderilebileceği imkânların olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Gönül ister ki gören bir daha gelsin”

Din Görevlileri Birliği Derneği (Din Bir Der) Diyarbakır Şube Başkanı Kutbettin Akdemir de dini açıdan doğru bir şekilde ve sahabelerin ruhuna uygun bir şekilde imar ve icra faaliyetlerin yapılması gerektiğini belirtti. Akdemir ayrıca, uygun olmayan pozisyonların düzenlenerek, sahabelerin kabirlerine, değerlere ve tarihe sahip çıkmak adına herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Akdemir, “İnsanlar Hz. Süleyman Camii’ni ziyarete geliyor. Gönül ister ki misafirlerimizi gönül rahatlığı ile onları şehrimize davet edelim. O güzellikleri görenler bir dahaki sefere de gelmesi açısından o mekânların daha güzelleştirilmesi, ferahlaştırılması gerekiyor. Bugünlerde de Karadeniz bölgesinden 50’yi aşkın âlim ve değerli zat bölgemizi ziyaret ediyor.” dedi.

 “Hz. Süleyman Camii A sınıfıdır”

Din Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Mevlit Yıldız da konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak “Diyarbakır Sahabeler şehridir. Bu kentte 500’e yakın sahabe bulunmaktadır. Hz. Süleyman ve 27 Sahabe  Camii’si bu noktada ön plana çıkıyor. Çünkü bu cami hep sahabelerle anılır. A sınıfı bir cami kategorisine girmiş bir camidir. A sınıfı demek Türkiye çapında önemli bir cami demektir. Diyarbakır’ın genelinde 3 A sınıfı cami vardır. Bunlardan biri Hz. Süleyman Camii’dir. Bu tür camilerin tabiî ki diğer camilerden daha çok turizmi çektiğini de söyleyebiliriz.” diye konuştu.

Hz. Süleyman Camii’nin yanında bulunan abdest alma yerleri ve lavaboların üzücü bir durumda olduğunu dile getiren Yıldız, “Bunların bir an önce tarihi dokulara dokunmadan karşı tarafta veya uygun bir yerde güzel bir şekilde insanların ihtiyacını karşılayabilecek yapılar yapılabilir.” tavsiyelerinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz