Su faturaları çıldırtıyor!

Su faturalarına inanılmaz oranlarda zam yapan DİSKİ ,Diyarbakırlıları şok etmeye devam ediyor.

Su faturaları çıldırtıyor!

Vatandaşlar, su sayaçlarının kendilerinden habersiz şekilde değiştirildiğini ve gizli bir şekilde inanılmaz rakamlarla faturalara yansıtıldığını iddia ederek DİSKİ’ye ateş püskürdü. Kent merkezinde 200 TL’yi bulan faturalar çileden çıkardı.

Diyarbakır’da yüzlerce vatandaş  son gelen su  faturalarıyla neye uğradığını şaşırdı. Bir çok vatandaşa gelen faturaların tutarı 200 TL’yi bulurken,son dönemlerde suya inanılmaz oranlarda zam yaptığı iddia edilen DİSKİ’ye  tepkiler çığ gibi oldu.

3 ay öncesine kadar 20 ile 40 TL arasında değişen fiyatlarda gelen su faturaları önce 50-60 TL’ye ulaşırken,bu ay faturaların iyice çıldırması vatandaşı da çileden çıkardı. Ellerindeki faturalarla DİSKİ’ye koşan vatandaşlar,aldıkları cevaplar karşısında biraz daha şok oldu. DİSKİ yetkilileri ,fahiş rakamlardaki su faturalarını savunurken,zam yapılmadığını iddialarında ısrar etti.

Su faturalarının vatandaşın ödeme gücünü aştığını ve daha önce şikayet konusu olan elektrik faturalarının üzerine çıktığını belirten vatandaşlar, ‘vurgun’ olarak tabir ettikleri bu olaya ‘dur’ denilmesini istiyor. DİSKİ’nin öne sürdüğü gerekçelerin başında Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’nın gönderdiği genelge ile normlara uymayan su sayaçlarının değiştirilmesi vurgusu yer alıyor.

‘BÖYLE GİDERSE VATANDAŞ İCRALIK OLACAK’

DİSKİ,”Biz su faturalarına sayaç ücreti eklemiyoruz’ derken, vatandaşlar bu görüşe tepkili. Su sayaçları için faturalara gizli ücret eklemesi yapıldığını iddia eden vatandaşlar,”Kısa süre önce değiştirilen sayaçlar ne hikmetse aradan 1 yıl bile geçmeden tekrar değiştiriliyor. Sayaçların garanti belgesi olmasına rağmen ve yeni değiştirilen sayaçlarla da aynı olmasına rağmen değiştirilmesinin anlamı nedir?. Yeni digital saatlerde en küçük sızıntının bedeli bile vatandaşa fatura ediliyor. Vanayı kapatmamıza rağmen sayaç dönüyor. Bunun bedelini niye biz ödüyoruz?. Bu faturaları ödeyecek gücümüz kalmadı. Böyle devam ederse hepimiz faturalardan dolayı icralık olacağız. DİSKİ de su faturalarını tahsil edemez hale gelecek. Bu zülüme bir an önce son verilmelidir. Daha önce elektrik belimizi büküyordu,halen devam ediyor. Şimdi de çilemiz su oldu.” şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

 BİNA YÖNETİCİSİNDEN ŞOK İDDİA

Bina yöneticilerinden Aziz Kılıç, DİSKİ’nin kendilerine haber vermeden sayaç değişikliği yaptığını ve hemen arkasından da kendi binasındaki abonelere 170 ile 200 TL arasında fatura gelmesiyle neye uğradıklarını şaşırdıklarını söyledi. Kılıç,”Geçen sene Ramazan ayına 15 gün kala binanın su abonesini yaptım. Yeni binayız. Saatlerin hepsi yeni takıldı,DİSKİ gelip kontrol etti. Aboneliklerimizi aldık. Bu sene yine Ramazan ayında bizden habersiz şekilde gelip saatleri değiştirmişler. Sonradan haberimiz oldu. ‘Acaba saatlerde sorun mu var,kaçak su mu kullanılıyor,arıza var da haberimiz mi yok?’ diye düşündük. DİSKİ’yi aradık. Bize Diyarbakır genelinde su sayaçlarının değiştirildiğini söylediler. ‘Herkesin saati değişiyorsa ve ücret de alınmıyorsa sorun yok’ dedik. Sayaç değişikliği için ücret alınmayacağını da DİSKİ söyledi. Bina sakinlerinden bir çoğu ellerinde faturalarla bana geldi. Hepsi şok olmuş durumda. Biz de şoktayız. 170 ile 200 TL arasında değişen faturalar gelmiş. “ dedi.

‘BU FATURALARI KİMSE ÖDEYEMEZ’

“Daha önce sayaç parasını almayacaklarını söyledikleri halde bunu maalesef faturaya yansıtmışlar. “diyen Kılıç,faturalara yansıtılan kalemlerin düşündürücü olduğunu iddia etti. Kılıç,”Yoksa daha önce 20-30 TL olan faturalar nasıl oluyor da bir anda 200 TL’yi aşıyor. Sarfiyatın dışında başka rakamlar da var ve bunlar çok fahiş ücretler. Atık su bedeli,bakım bedeli, şebeke katkı temizleme payı,kat sayı farkı gibi. Bunların toplanı su kullanma ücretinden daha fazla. DİSKİ devlete giden payı öne sürüyor. Bu inandırıcı değil. Örneğin 122 TL’lik faturada 8 TL KDV var.Peki o zaman diğer paralar ne için yansıtılıyor. Saatlerde sorun yok, niye vatandaşa haber verilmeden değiştiriliyor?.Bu resmen vurgundur. Böyle giderse bundan sonra kimse su faturası ödeyemez.Daha önce elektrikten şikayetçiydik. Şimdi Diyarbakır gibi bir yerde çok daha ucuz olması gereken suyun elektrikten pahalı hale gelmesi düşündürücüdür. Sayaçlar sık sık değiştiriliyorsa bunun altına ne yatıyor?. Birden bire son 1-2 ayda su niye bu kadar pahalı hale geldi?” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz