Sünni İslamcı Hizbullah, resmiyen terör örgütü ilan edildi

Dinci Hizbullah artık terör örgütü! Karar AB'den. Körfez İşbirliği Konseyi'nin ardından Arap Birliği de Lübnanlı Hizbullah'ı 'terör örgütü' ilan etti.

Sünni İslamcı Hizbullah, resmiyen terör örgütü ilan edildi

Dinci Hizbullah artık terör örgütü! Karar AB'den. Körfez İşbirliği Konseyi'nin ardından Arap Birliği de Lübnanlı Hizbullah'ı 'terör örgütü' ilan etti.

Arap Birliği'ne üye 22 ülkenin dışişleri bakanlarının toplantısından bölge için kritik bir karar çıktı. Birliğe üye 20 ülkenin lehte oyuyla Lübnan Hizbullah'ı 'terör örgütü' ilan edildi.

Toplantı sonrası basına açıklama yapan Bahreynli diploman Vahid Mübarek Sayar, "Arap Birliği'nin hemen hemen tüm üyeleri kararı destekledi. Lübnan ve Irakçekincelerini belirtti" dedi.

2 Mart günü Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, Hizbullah'ı 'terör örgütleri listesi'ne almıştı.

Alınan bu karar öncesinde, geçen hafta, Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna yapmayı taahhüt ettiği 3 milyar dolarlık yardımı iptal etmişti.

Körfez İşbirliği Konseyi, 2013 yılında da Suriye'deki iç savaşta rejime destek verdiği gerekçesiyle Hizbullah üyelerine yaptırım kararı almıştı.

Örgüt, 1979-1980 yıllarında Diyarbakır'daki Vahdet kitapçısındaki toplantılarla oluşmaya başladı. Abdulvahap Ekinci'nin sahip olduğu bu kitapçıdaki toplantılar, Fidan Güngör ve Hüseyin Velioğlu tarafından düzenlenmekteydi. 1981 yılında Fidan Güngör, Menzil kitapçısını kurarken, 1982 yılında Hüseyin Velioğlu ise İlim kitapçısını kurdu. 1983'te kurulan örgüt, 1987'ye kadar bu kitapçılarda toplanarak faaliyetlerini sürdürdü.1987'de Hüseyin Velioğlu İlim kitapçısını Batman'a taşıdığında, liderlik ve militan faaliyetler üzerindeki farklı fikirler sonucu örgüt, iki kola ayrıldı] Velioğlu'nun liderliğindeki İlim kolu, hemen silahlı faaliyetlere başlama kanaatindeydi. Anlaşmazlıklar, iki grup arasında geçen kanlı çatışmalarla sonuçlandı.

Örgüt, Batman dışında en çok Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde etkiliydi, ayrıca uzun bir süre boyunca Yolaç köyünü merkez üssü olarak kullanmıştır.

Kaynak: Diyarbakır Söz