Görüş Bildir

Sur'da Diyarbakır evlerinin inşası sürüyor

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK/HDP'nin çukur siyasetinin ardından yıkılan evlerin yerine yapılan geleneksel yapıların inşası sürüyor.

Sur'da Diyarbakır evlerinin inşası sürüyor

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 11 Aralık 2015’te PKK/HDP'nin çukur siyaseti sonrası ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından yaşanan çatışmalar nedeniyle ilçenin Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerindeki yapılar büyük çapta tahrip olmuştu.

Yaşanan bu çatışmalarda başta UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren tarihi surlar olmak üzere, camiler, evler, iş yerleri ve birçok tarihi yapının duvarları delinerek geçitler yapılmıştı.

Çatışmalı süreç insanların hayatını kaybetmesine, on binlerce insanın göçüne, ticarethane ve evlerin yıkılmasına neden olduğu gibi, söz konusu kültürel mirasın da yok olmasına yol açmıştı.

TARİHİ EVLERİN İNŞASI

21 Mart 2016'da Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan sınırları içerisinde olduğu belirtilen Sur ilçesinin 15 mahallesinde 368 adadaki 6 bin 300 parsel, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı kapsamına alındı.

Kararın ardından sokağa çıkma yasağının kısmen devam ettiği ilçedeki bazı mahallelerde kamulaştırılan binlerce ev yıkıldı.

Binlerce insanın evinden, barkından olduğu ilçede, meydana gelen çatışmaların ardından yaşanan yıkım çalışmaları sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamından yapılar yeniden yapılarak yıkılan ve hasar gören evlerin yerine Diyarbakır'ın geleneksel ev tiplerine uygun geniş avlulu ve çatılı yapılar aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi