Görüş Bildir

Tarihe yeniden yaşam geliyor

Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde meydana gelen terör olayları sırasında yanan ve ağır hasar gören Kurşunlu Camii'nin restorasyon çalışmasına başlandı.

Tarihe yeniden yaşam geliyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunan 11 vakıf eseri ile birlikte restorasyonuna başlanan Kurşunlu Camii'nde ilk olarak çatışmalar sırasında parçalanan işlemeli tarihi taşlar koruma altına alındı. Caminin tamamen yanan iç kısmının temizleme çalışmaları tamamlanırken, avlu içindeki enkazın kaldırılmasına devam ediliyor.

11 eserin restorasyonunun yaklaşık 40 milyon TL ile yapılacağı belirtilirken, eserlerin en kısa sürede tamamlanarak vatandaşların hizmetine açılacağı ifade edildi. Vali Aksoy, "Camilerimizi yıkan, yakan bir anlayışı maalesef Diyarbakır'da yaşadık. İbadet yerleri her din için kutsal yerlerdir. Buralara yönelik saldırı şiddetle kınanmalıdır" dedi.

Sur İlçesi'nde soğa çıkma yasağı ve hendek, barikatların kaldırıması sırasında PKK'lı teröristlerin saldırısı sırasında yanarak ağır hasar gören 499 yıllık Kurşunlu Camii'nin restorasyonu çalışmasına başlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde bulunan 11 vakıf eseri ile birlikte restorasyonuna başlanan Kurşunlu Camii'nde ilk olarak çatışmalar sırasında parçalanan işlemeli tarihi taşlar koruma altına alındı. Caminin tamamen yanan iç kısmının temizleme çalışmaları tamamlanırken, avlu içindeki enkazın kaldırılmasına devam ediliyor. 11 eserin restorasyonunun yaklaşık 40 milyon TL ile yapılacağı belirtilirken, eserlerin en kısa sürede tamamlanarak vatandaşların hizmetine açılacağı ifade edildi.

KİLİSELER DE ONARILACAK

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, dün sabah saatlerinde Kurşunlu Camii'ne giderek başlatılan restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Aksoy, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde olan 11 vakıf eseriyle ilgili çalışmaların terör olayları sonlanmasının ardından başlatıldığını belirtti. Bu eserlerin keşiflerinin yapıldığını, ihaleye çıkıldığını ve onarım çalışmalarının başlatıldığını kaydeden Aksoy, "Terör olaylarından zarar gören 11 vakıf eseri ile ilgili çalışmalar başlatıldı ve önümüzdeki süreçte bunlar tamamlanarak, tekrar halkımızın hizmetine sunulacak. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen Fatih Paşa Camii 1517 yılından kalan bir eserimiz ve terör olaylarında önemli bir hasar gördü. Camilerle birlikte kiliselerimizin de onarımlarını gerçekleştireceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Ermeni Katolik Kilisesi ve Protestan Kilisesi'nin onarım çalışmaları da başlatıldı. Temennimiz bir an önce bu onarımları gerçekleştirmek ve vatandaşımızın hizmetine sunabilmek" dedi.

CAMİLERİMİZİ YAKAN ANLAYIŞI DİYARBAKIR'DA GÖRDÜK

Sur olayları sırasında terörün bu yönünün de görüldüğünü belirten Vali Aksoy şu bilgiyi verdi:

"Camilerimizi yıkan, yakan bir anlayışı maalesef Diyarbakır'da yaşadık. Bundan sonra amacımız, temennimiz bu tür olayların yaşanmamasıdır. İbadet yerleri her din için kutsal yerlerdir. Bu amaçla buralara yapılacak olan her türlü saldırı şiddetle kınanmalıdır. İnanca saygı her dinin özellikle altını vurgulamak istediği bir husustur. Bu anlamda da Sur'da camilerimize de kiliselerimize de terör örgütü tarafından bu saldırılar gerçekleştirilmiştir. Bunların tekrar yaşanmaması için gerekli güvenlik önlemleri en üst seviyede alınmıştır. Şu anda Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan 11 yer ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Sadece 4 ayaklı minare ve yanındaki Cami ile ilgili ihale pazarlıkları tamamlandı. Bayram sonrası da onun ihalesi gerçekleştirilecek. Sayın başbakanımız pazar günü Diyarbakır'a geldi. Sur ilçesinde yapılması planlanan çalışmaların temelini attı. Sur ilçemizde tahrip olan altyapı çalışmaları ile ilgili temel atma gerçekleşti. İçme suyu kanalizasyon ve yollarda tahrip olan yerlerin yeniden yapılması ise ilgili çalışmalar başlatıldı. Ulu Camii yan tarafında bulunan bir alanın sokak sağlıklaştırılması ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Bir tarihi binanın yeniden restorasyonu ile ilgili çalışmalarda sayın başbakanımız ilk harcı attı.Bölgemiz için büyük anlam ifade eden Hazreti Süleyman Camii'nin yan tarafındaki alan temizlenerek buranın TOKİ tarafından rekreasyon alanı haline getirilmesi ile ilgili çalışmalar başlatılacak. Hz. Süleyman Camii ve onun yan tarafındanik alan metruk binalarla dolu. Bunların kamulaştırma işlemleri yürütülmektedir. Önümüzdeki günlerde oranın yıkım işlemleri yapılacak ve vatandaşların hizmetine sunulacaktır."

DİYARBAKIR'DAKİ İLK OSMANLI ESERİ

Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise yaptığı yazılı açıklamada Sur İlçesi'nde yaşanan terör saldırılarından dolayı Ulu Camii, Fatih Paşa Cami, Fatih Paşa Cami Şafiler Bölümü, Şeyh Muttahhar Cami, Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap Şeyh Cami, Kadı Camii, Hasırlı Mescidi ve Nasuh Paşa Cami olmak üzere toplam 11 eserin büyük hasar gördüğünü söyledi.

Halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen Fatih Paşa Camii'nin Diyarbakır'daki ilk Osmanlı eseri olduğunu belirten Evsen, "Fatih Paşa Cami, Bıyıklı Mehmed Paşa tarafından 1516-1521 yılları arasında yaptırılmıştır. Yapı, Diyarbakır'daki camilerin en boyutlu ve özenlisidir. Ancak 7 Aralık 2015 tarihinde yaşanan terör saldırıları nedeniyle cami içerisinde yangın başlamış, orijinal kapı ve kepenkleri yanmış, özgün mahfil yok olmuş, mihrap ve minber büyük zarar görmüş, ateşli silahlardan dolayı sütunlar ve taşıyıcı elemanlar malzeme kaybına uğramış ve ciddi statik problemler oluşmuştur. 9 Aralık 2018 yılına kadar restorasyon çalışmalarının bitirilmesi, imkanlar elverdiği ölçüde bu tarihten önce tamamlanmaları planlanmaktadır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi