Görüş Bildir

Tarihi Açılımlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile bugün Diyarbakır'a gerçekleştireceği ziyarette, 558 milyon liraya mal olan 116 projenin açılışını da yapacak.

Tarihi Açılımlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 65. Hükümet'in kurulmasının ardından Başbakan Yıldırım ile ilk ziyaretini gerçekleştireceği Diyarbakır'da hazırlıklar sürerken, kentin farklı noktalarında billboardlara, "Diyarbekir ustalarıyla beraber", "İşte Cumhur işte Başkan", "Yolların Fatih'i Diyarbekir'e hoş geldin", "Adaletle, eşitlikle, onurla ebediyen kardeşiz", "Kadim kente hoş geldin anaların duası" yazılı afişler asıldı.

Erdoğan, kentteki temasları kapsamında PKK'lılarca Dürümlü mezrasında bomba yüklü kamyonla düzenlenen katliamda hayatını kaybedenlerin yakınlarını ziyaret edecek ve acılarını paylaşacak. Erdoğan, Diyarbakır Havalimanı ile kentte hayata geçirilen birçok yatırımın açılışını da  gerçekleştirecek. Valilik önünde düzenlenecek törenle toplam yatırım tutarı 558 milyon lirayı aşan 116 tesis ve projenin toplu açılışı yapılacak.

Açılışı yapılacak tesis ve projeler şöyle:

"- Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığınca 230 milyon 567 bin liraya yapılan 5 milyon yolcu kapasiteli, 6 körüklü, uluslararası standartlarda Diyarbakır Havalimanı Terminal binası ile apron, taksi yolu ve garaj, itfaiye binası.

- Aynı bakanlıkça 16 milyon 841 bin liraya yapılan Silvan Çatakköprü-Hamzalı yolu, Köprü ve Üst Geçit Projeleri, Dicle ve Çüngüş PTT Hizmet binaları.

- Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 12 milyon 226 bin 420 liraya mal olan Karacadağ Kongre Merkezi, Lice ve Kocaköy İlçe Tarım Müdürlüğü hizmet binaları, hibe destekleriyle yapılan ve 72 milyon 465 bin 953 liraya mal olan 19 besi çiftliği, 12 süt çiftliği, 2 sulama, 4 işleme ve paketleme, 3 kırsal turizm, 5 bahçe kurulumu ve 3 arıcılık projesi.

- Milli Eğitim Bakanlığınca 81 milyon 843 bin 837 lira yapılan çeşitli ilçelerdeki ihtiyaca cevap verecek ve eğitim kalitesinin yükselmesine katkı sunacak 397 derslik ve 200 öğrenci kapasiteli öğrenci pansiyonu.

- TOKİ tarafından yapılan ve 36 milyon 181 bin 750 liraya mal olan bin 24 Üç Kuyular Yoksul Konutu ve sosyal tesis inşaatı.

- Dicle Üniversitesinde 31 milyon liraya yapımı tamamlanan Öğrenci Sosyal Tesisleri ve Kampüs Altyapı Projeleri.

- Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 23 milyon 329 bin liraya yapılan Ergani İçme Suyu İsale Hattı ve 7 Taşkın Koruma Projesi.

- Sağlık Bakanlığınca 16 milyon 262 bin 45 liraya yapılan Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Diyarbakır Kocaköy Devlet Hastanesi.

- Gençlik ve Spor Bakanlığınca toplam 13 milyon 31 bin 920 liraya yapılan Yüzme Havuzu modernizasyonu, Diyarbakır ve Silvan Gençlik Merkezleri, Mardin yolu Spor Tesisleri ve Dicle Kapalı Spor Salonu.

- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan 11 milyon 714 bin 639 lira maliyetli OSB altyapı projeleri.

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca 11 milyon 200 bin liraya yapılan Trafo ve Trafo İlave Projeleri.

-İçişleri Bakanlığınca 1 milyon 300 bin liraya inşa edilen Güvenlik Güçleri Sosyal Tesisleri.

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca alınan İşkur yeni hizmet binası."

-"Diyarbakırlıları görmekten memnuniyet duyarız"

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, yaptığı açıklamada, söz konusu yatırımların kentin refah düzeyini belli bir seviyenin üzerine çıkaracak önemli yatırımlar olduğunu söyledi.

Bu yatırımların yapımı ve tamamlanması noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve ilgili bakanlara Diyarbakırlı vatandaşlar adına teşekkür eden Aksoy, "Bu yatırımlar devletimizin özellikle Diyarbakır'a verdiği önemin önemli bir göstergesidir. Valilik önünde yapılacak toplu açılış töreninde tüm Diyarbakırlıları görmekten memnuniyet duyarız." ifadelerini kullandı.

- Havalimanı 5 milyon yolcu kapasitesine ulaştı

Havalimanının eski terminal binası ile apronun yetersiz olması nedeniyle yurt dışı seferlerin gerçekleştirilemediği Diyarbakır'ın bu sıkıntısı, yaklaşık 7 ay önce hizmete alınan yeni terminal binası sayesinde son buldu. Geçen ay Irak'ın Erbil ile KKTC'nin Lefkoşa kentlerine karşılıklı seferlerin gerçekleştirildiği Diyarbakır Havalimanı'ndan bu yıl içerisinde Avrupa ülkelerine de seferler düzenlenmesi bekleniyor.

Yılda ortalama 1 milyon 800 bin yolcu ağırlayan Diyarbakır Havalimanı, hizmete sunulan terminal binası sayesinde yıllık 5 milyon yolcu kapasitesine ulaştı.

İlin adeta çehresini değiştiren, aynı anda 6'sı körüklü 10 uçağa hizmet sunulabilen yeni terminal binası ve apronu, 7 ayda 7 bin uçak ile 1 milyon yolcuya hizmet verdi.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Diyarbakır'ın yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomi ve turizm alanında gelişmesi için önemli altyapı hizmeti sağlayan havalimanından Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana ve İzmir'e haftada 262 iç hat seferi, dış hatta da KKTC ve Erbil'e 14 sefer gerçekleştiriliyor.

- Bölge halkı memnun

Lefkoşa'ya giden yolculardan Bekir Barutçuoğlu, kentin modern bir terminal binasına kavuştuğunu dile getirerek, tesisin Ankara, İstanbul ve İzmir havalimanlarının kalitesinde olduğunu söyledi.

Barutçuoğlu, "Diyarbakır'dan artık Ankara ve İstanbul'dan aktarma yapılmadan Erbil ve Lefkoşa'ya ulaşmak mümkün. Her şeyden önce şehrimize yakışır bir terminal oldu. Şehrin simgesi haline gelen havalimanıyla kentin vizyonu değişti." dedi.

Mehmet Ali Dolu ise bu yatırım sayesinde Diyarbakır'dan yurt dışına artık daha düşük maliyetle gidebildiklerini vurgulayarak, seyahatlerde maliyetin azalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gergin ortamda gelmeleri

 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, Cumhurbaşkanı'nın gergin ortamda ve Sur’da yaşanan olaylardan sonra kente yapacağı ziyaretin hem bölge hem de Diyarbakır açısından oldukça önemli olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı'nın bölgeye daha önceki yaptığı ziyaretlerde çok önemli mesajlar verdiğine dikkat çeken Altaç, “Özellikle yatırıma ve sosyal projelere yönelik çok önemli müjdeleri de yanında getirmişti. Biz cumartesi günkü ziyaretlerinde Diyarbakırlı olarak bu müjdeli haberleri de bekliyoruz. Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın heyetleriyle birlikte vahşi bir katliamın olduğu Dürümlü’ye yapacağı ziyaret ve oradaki vatandaşlarımızla da görüşecek olması daha anlamlı ve daha bir önem arz ediyor. Çünkü devletin başı olan Sayın Cumhurbaşkanımızın terörden mağdur olan vatandaşlarımıza yapacağı ziyareti hem vatandaşlarımıza güven telkin etme hem de bölgede yaşayan bütün vatandaşlarımızın da arkalarında olduğunu ve teröre ve şiddete mahal vermeyeceğinin bir ifadesi olarak değerlendiriyoruz. Tabi bununla birlikte Sur’un kamulaştırılması ile ilgili muamma olan kısımları da Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından inşallah müjdeli bir şekilde alacağız” dedi.

Mesajlarını bekliyoruz

Turgut Özeren adlı vatandaş, Cumhurbaşkanı'nın Diyarbakır’a gelişini büyük bir heyecanla beklediklerini ifade ederek, “Son aylarda özellikle Sur’da ve bölgenin genelinde olan terörden dolayı halkımız çok ciddi sıkıntılar içerisindeydi. Sayın Cumhurbaşkanımız ve yeni görevine başlayan Başbakanımızın ikisinin bir arada Diyarbakır’a gelmesi başta Diyarbakır halkı olmak üzere bölge halkında çok büyük heyecan oluşturmaktadır. Terörden zarar gören Sur mağdurlarıyla ilgili yapacağı söylemleri dört gözle beklemekteyiz. Diyarbakır olarak Cumhurbaşkanımızı en güzel şekilde karşılayacağız. Onun bize vereceği mesajları dört gözle bekliyorum” diye konuştu.

Diyarbakır terörün arkasında değil

Ömer Azak, Diyarbakırlılar'ın terörü hiçbir şekilde desteklemediğinin altını çizerek şunları kaydetti:  “Özellikle son olaylardan sonra Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın gelişiyle Diyarbakır’da bir heyecan oluştu. Özellikle Dürümlü’de yapılan katliam sonucu Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın yapacağı ziyaretle halkın yanında olduğundan dolayı Diyarbakırlı olarak gurur verici. Terörü Diyarbakır halkı hiçbir şekilde desteklemiyor, arkasında değil. Devletine, milletine güvenmektedir.”

Cumhurbaşkanı oyunları bozacak

Serdar Yıldız adlı vatandaş ise, ekonomik ve sosyal olarak bölgenin çökertildiğini kaydederek, şunları söyledi:  “Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, daha doğrusu hükümetimizin bölgemize ve bizim coğrafyamıza bakış açısı memnun edici. Biz bölge olarak Kürt, Türk, Zaza, Çerkez fark etmez hiçbir ayrım yapmaksızın devletimizin yanındayız. Vatandaş olarak biz hep birlikte bu vatanın evlatlarıyız. Bölgemizde maalesef çok büyük sorunlar oluştu. Bu sorunların da üstesinden hükümet ve Cumhurbaşkanımızın geleceğini ve bölgemize bir umut olarak da cumartesi günü gelişiyle ilgili içerimizde bir heyecan olduğunu belirtmek istiyorum. Diyarbakır küçümsenecek bir il değildir. Maalesef bütün oyunlar Diyarbakır’da oynanıyor. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın gelişiyle bu oyunların bozulacağına inanıyoruz.”

Vatandaşların beklentileri yüksek

Vatandaşlardan Emine Çeçen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nu büyük bir coşkuyla beklediklerini söyledi. Cumhurbaşkanının PKK'nın Dürümlü katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı Tanışık köyüne de gideceğini öğrendiklerini ifade eden Çeçen, "Sayın Cumhurbaşkanımız terör saldırılarında bizi yalnız bırakmadı, Diyarbakır'a sahip çıktı, maddi ve manevi destek oldu. Cumhurbaşkanımızı çok seviyoruz." dedi.

Ahmet Sapmaz isimli vatandaş da Cumhurbaşkanını ve Başbakanı kentte görmekten mutluluk duyacaklarını aktardı. Sapmaz, Cumhurbaşkanının ziyaretinin, devletin halkın yanında olduğunu göstermesi bakımından önemli bulduklarını anlatarak, "Cumhurbaşkanımızın bu sıcakkanlılığını, Kürtlere her zaman göstermesini istiyoruz. Kürtlere en büyük darbeyi, PKK vurdu. PKK'nın zulmüne karşılık bu halka sahip çıksın." ifadelerini kullandı.

- "Diyarbakır halkı olarak büyük coşkuyla karşılayacağız"

Melek Kılıç adlı vatandaş,  gerçekleştirilecek ziyaretten dolayı sevinçli olduklarını vurguladı. Yaklaşık 30 yıldır Diyarbakır'da yaşadığına işaret eden Kılıç, "Cumhurbaşkanımız Diyarbakır'a geleceği için çok sevinçliyiz ve mutluyuz. Diyarbakır halkı olarak kendisini büyük bir coşkuyla karşılayacağız." diye konuştu.

Atilla Er isimli vatandaş ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Başbakan ile Sur ilçesinde ağırlamak istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanının Tanışık köyünü ziyaret etmesinin çok önemli olduğunu kaydeden Er, "Cumhurbaşkanımız şehit ailelerini arıyor, onları yalnız bırakmıyor, sorunlarını dinliyor. Bu yaklaşımı çok önemli. Cumhurbaşkanımızdan memnunuz." dedi.

DUALAR ZULÜMDEN KURTULMAK İÇİN

Ulucami’de Cuma namazlarını eda eden vatandaşlar dualarında yeniden barış ortamının da sağlanmasını dilerken, en büyük isteklerinin PKK’nın zulmünden kurtulmak olduğunu ifade ediyorlar.

DİYARBAKIRLILARIN CUMHURBAŞKANINDAN İSTEKLERİ

Özellikle Sur ilçesinde ikamet eden ve terör olaylarından büyük darbe alan mağdur olan Diyarbakırlılar, cuma namazı çıkışında  konuştu. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın gelişinden çok umutlu olduklarını kaydeden vatandaşlar, şöyle konuştular:

Cengiz Ergümüş (37) esnaf '(Tespih satıcısı): “Cumhurbaşkanımızdan Diyarbakır halkına yardım etmesini istiyoruz. Şu an Sur’daki binalarımız, evlerimiz ve iş yerlerimiz talan edildi. Bu halkımıza yazıktır, yardım etsinler. Sur’daki vatandaşların acil ihtiyaçlarını karşılasınlar. Gelsinler vatandaşlara sorsunlar. ‘Allah rızası için ne ihtiyaçları var’ diye. Yarın gelecekler, hoş gelmişler baş üstüne gelmişler.

İzzet Aktiz (64) (Emekli): “Bu memlekete yardım etsinler, milletin zararlarını versinler ve adalet istiyoruz, bu kanın durmasını istiyoruz. Bu memleketimizin zararını versinler yeniden yapılsın.”

“MİLLETİ ZULÜMDEN KURTARIN”

Bedri Kılıç (57) (Serbest meslek): “Sur’da 2 tane evim ve 1 tane iş yerim vardı, bırakıp kaçtık, bir iğne bile çıkaramadık. Zaten öbürleri bizleri perişan ettiler. Hendekleri kazdılar, bizlere diyorlardı siz vatan hainisiniz. Diyorduk; ‘Siz devletle baş edemezsiniz’ diye, adam diyordu; ‘Siz vatan hainisiniz’. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan istediğimiz, bir an önce evlerimizi yapın, bize bir yer ayarlayın. Şu an boşta geziyorum, ne kira parasını verebiliyorum ne de geçim yapabiliyorum. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan ricamız budur, bu ortamı bir düzetsinler, bir barış getirsinler, milletimiz bir zarar görmesin, milletimiz yazıktır, ölüyorlar, hendeklerde kandırılmışlar ve hepsi 12 yaşlarında çocukturlar. Yani isteklerimiz budur; bir an önce bir düzen ve barış getirsinler ve milleti bu zulümden kurtarsınlar. Bence de Cumhurbaşkanı ve Başbakan barışı yaparlar, ben onlardan bunu bekliyorum.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi