Görüş Bildir

Tekstil masaya yatırıldı!

GÜNEYDOĞU Tekstil Sanayi ve İşadamları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı İhsan Oğurlu, 'Dezavantajlı Kişilerin Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İstihdamı' projesi kapsamında 150 kadına eğitim verildiğini, bu kadınlardan 107'sinin istihdam edildiğini söyledi.

Tekstil masaya yatırıldı!

Diyarbakır'da, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş Adamları Derneğince (GÜNTİAD), Karacadağ Kalkınma Ajansı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürütülen "Dezavantajlı Kişilerin Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İstihdam Projesi" kapsamında, konferans düzenlendi.

Merkez Sur ilçesinde bir otelde düzenlenen konferansta konuşan Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral, bölgedeki istihdam ve yatırımları artırmak için 2014-2023 yıllarını kapsayan bir bölge planı hazırladıklarını söyledi.

TEKSTİL VE HAZIR GIYIM

Planın işaret ettiği bazı stratejik sektörler bulunduğunu, söz konusu sektörlerin bölgenin kalkınmasında itici güç görevi gördüğünü, bunlardan birinin de tekstil olduğunu kaydeden Maral, bölgenin potansiyelinin yüksekliğine işaret etti. Maral, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 175 bini aşan işsiz bulunduğunu, bunların istihdam oranını artırmaları gerektiğini belirtti.

Cazibe Merkezleri Programı ve yapılacak Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nin, bölgenin ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Maral, şöyle konuştu:

"Ajans olarak Diyarbakır ve Şanlıurfa'da tekstil sektöründeki 30'a yakın firmaya 500 bin liraya yaklaşan bir proje desteği verdik. Tekstil sektörü için önümüzdeki dönemde de çalışmalarımız ve desteklerimiz olacak. Sadece teşvik sisteminin, cazibe merkezlerini getirdiği avantajları saymıyorum. Mali destek programlarımız da yürürlüğe girecektir. Bunları tasarlarken geçmiş tecrübelerden istifade ederek, proje desteği almaya hak kazanan yatırımcılarımızla daha yakın iş birliği sürdürmeyi düşünüyoruz. Onları bir partnerimiz olarak görüp, özel eğitim programları tasarlayıp niteliği artırmaya yönelik çalışmalara imza atacağız."

BÖLGEYE YATIRIM İMKANI

GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Oğurlu da, bölgede yatırımları artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bölgeye tekstil ve konfeksiyon sektörünün gelebileceğini, bu konuda girişimlerde bulunduklarını, tekstil ile ilgili yatırım yapılabileceğini anlattıklarını aktaran Oğurlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diyarbakır'da teksitl sektöründe 4 bine yakın kişi istihdam ediliyor. Bunu artırmayı hedefliyoruz. Diyarbakır tekstil ihracatında ikinci sırada yer alıyor. Yatırımlar geldiği zaman işsizlik sorununu da çözebiliriz. Denizli, Bursa, İstanbul, İzmir'deki işverenlere yatırım yapmaları için tekliflerde bulunduk. Yatırımlarla ilgili ciddi çalışmalarımız var."

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Sait Kılıç ise projeler kapsamında tekstil teknolojisi ve hazır giyim alanında eğitim alan 150 kadından 107'sinin istihdam edildiğini söyledi.

KALKINMAYI SAĞLAYAN SEKTÖR

Kentte tekstilcilik ve pamuk üreticiliğinin geliştiğini anlatan Kılıç, pamuk üretiminde önemli bir yere sahip Diyarbakır'ın tekstil üretiminin diğer aşamalarında da geliştiğini dile getirdi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Sayar, kalkınmayı sağlayabilecek stratejik sektörleri belirlemeleri gerektiğini, hazır giyimin hammaddesinin bölgede yetiştiğini, bunun rekabet anlamında avantaj sağladığını belirtti.

Tekstilin istihdam için önemli bir sektör olduğuna dikkati çeken Sayar, "Önümüzdeki yıl Tekstil Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikaların temelleri atılacak. Projeyle özellikle kadınların istihdamı artacak. Tekstil bizim için önemli bir sektör. Hammaddesinden ürünün çıkmasına kadar avantajlara sahibiz. Markalaşmaya yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu yönde olumlu çabalar ve markalaşan firmalarımız var." ifadelerini kullandı.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi